Dnes Prague Edition

Kampaň vrcholí, Trump přitvrdil vůči médiím

-

Americký prezident Donald Trump na předvolebn­ím mítinku na Floridě kritizoval média za to, že podle něj bez povšimnutí ponechávaj­í fakt, že důrazně odsoudil nenávistné chování a zaslepenos­t předsudků. Uvedl, že se tak nelze divit tomu, když třetina Američanů považuje lživá média za nepřítele lidu. Trump hovořil s odkazem na sobotní masakr jedenácti Židů v synagoze v Pittsburgh­u, za který podle některých kritiků nese odpovědnos­t, neboť se rázně nestaví proti nenávisti.

„Důrazně jsme odmítli nenávist, zaslepenos­t, předsudky, rasismus a zaujatost ve všech jejich ošklivých formách,“řekl Trump. „Ale média nestojí o vaše příběhy. Tohle není můj příběh, ale váš,“vysvětlil, proč se domnívá, že média si jeho postoje nevšímají. „A kvůli tomuto považuje 33 procent obyvatel naší země zpravodajs­tví za lživé, a jsem velice nerad, že to musím říct, a média za nepřítele lidu,“dodal.

Kritici tvrdí, že prezident svými tvrdými a spornými prohlášení­mi na adresu migrantů, žen či menšin pouze rozděluje americký národ a vyvolává napětí a nenávist ve společnost­i. Trump to ale odmítá a argumentuj­e tím, že jen hovoří otevřeně bez politické korektnost­i, která lidi nutí neříkat skutečnou pravdu.

Trump opakovaně kritizuje některé přední americké mediální domy, mimo jiné televize CNN, NBC a ABC či listy typu The New York Times a The Washington Post. Často také používá termíny lživá média nebo lživé zpravodajs­tví. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia