Dnes Prague Edition

Severokore­jské MeToo: ženy jako pouhé hračky

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

PCHJONGJAN­G Hlasy hnutí MeToo se teď ozvaly z míst, odkud bychom to věru nečekali – z ujařmené Severní Koreje.

I když, abychom byli přesní, promluvily pouze uprchlice z tamního „ráje“, které nyní žijí v Jižní Koreji. To však jejich otřesná svědectví nijak nesnižuje, jak uvádějí ochránci lidských práv z organizace Human Rights Watch (HRW).

Právě oni ženy vyslechli, bylo jich celkem šedesát, a dozvěděli se hrozné věci. Ženy si stěžovaly, že představit­elé severokore­jské moci na všech úrovních – policisté, vězeňští dozorci a hlavně prý státní úředníci, kteří dohlížejí na rostoucí soukromý trh – se na nich zcela běžně dopouštějí sexuálního násilí.

„Vynucený sexuální kontakt je natolik běžný, že ho lidé považují za běžnou součást každodenní­ho života,“cituje jednu z žen včera zveřejněná zpráva HRW.

Ženy byly ve zprávě uvedeny pod smyšlenými jmény, neboť aktivisté se obávali o osud jejich příbuzných, kteří stále žijí v Severní Koreji.

Jde o další z temných stránek severokore­jského života, o které se tolik ve světě nemluví.

„Mít sex s muži, kteří nad vámi mají neomezenou moc, nechat je dotýkat se vašeho těla, je v mnoha případech nutnost, která se týká samotného přežití,“uvedla jiná žena, která prodávala ve stánku přebytky ze zemědělské výroby a musela často docházet na úřady pro všemožná povolení. „V té době mě nikdy ani nenapadlo, že bych s tím mohla, či dokonce měla něco udělat,“ dodala. „Tento problém severokore­jskou vládu neohrožuje,“řekl agentuře Reuters výkonný ředitel HRW Kenneth Roth.

„A z toho důvodu je obzvlášť děsivé, že vláda nedělá nic, aby sexuálnímu zneužívání ze strany představit­elů vládní moci zabránila. Paradoxně je ohroženo také mnoho žen, které hrají důležitou roli v uvolňování ekonomiky, o němž severokore­jský vůdce Kim Čong-un tvrdí, že mu na něm záleží,“dodal Roth.

„Když jsem si šla vyřídit povolení k prodeji, úředník mě požádal, abych ho následoval­a do prázdné místnosti vedle. Tam mě znásilnil on i jeho kolega. Pak jsem dostala potřebné razítko,“vypověděla jedna z žen. „Považují nás za svoje hračky. Někdy jsem se tím trápila, celé noci jsem brečela. I kvůli tomu jsem utekla,“dodala.

V tom byla uvedená žena spíše výjimkou. Jak tvrdí zpráva HRW, v zemi je vynucovaný sex natolik rozšířený, že se s tím vlastně všichni smířili. Muži se nemyslí, že konají něco zlého, a ženy to už považují za normální.

Ženy také vypověděly, že jen málokterá z nich si dovolí stěžovat. Jednak kvůli strachu z represí a jednak kvůli stigmatu, který v tamní společnost­i oběti znásilnění provází. „Nikdo o tom nemluví. Ženy obchodnice a prodavačky musí přijmout, že sexuální nátlak je součástí rodící se tržní ekonomiky. Je to jediný způsob, jak přežít,“uvedla jedna z dotazovaný­ch.

 ??  ?? Na trh Severokore­jky vezou na trh zemědělské přebytky.
Na trh Severokore­jky vezou na trh zemědělské přebytky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia