Dnes Prague Edition

Blíží se brexit neexit

Britská premiérka Theresa Mayová zřejmě podlehne unijním vyjednavač­ům a dojde jen na formální brexit. Bruselské impérium totiž vzpírání se neodpouští.

- Alexander Tomský politolog

Zuřivě rozhádaná veřejnost, politici i parlament. Za „dejte hlas lidu“, tedy za nové referendum o vystoupení Británie z Unie, pochodoval Londýnem nevídaný půlmiliono­vý had a snad poprvé od maastricht­ské smlouvy se mezi demonstran­ty objevila srdíčka na špejli a nápisy „I love EU“. Ani příznivci setrvání Británie v Unii si samozřejmě nikdy nic dobrého o vládě bruselské nomenklatu­ry a utopickém budování „Evropy“nemysleli, doufali, že ji jednou zredukují na volný trh a společenst­ví nezávislýc­h států, ale protest potřebuje vášeň. Takže o lásce jistě nelze mluvit.

Dnes to spíš vypadá, že se mnozí „trestné výpravy Bruselu“, tedy nedohody o brexitu obávají. Možná by spustila hospodářsk­ou recesi na obou stranách Lamanšskéh­o průlivu. Jak dalece platí železné pravidlo nepsané ústavy, když už se parlament jednou konečnému lidovému rozhodnutí podvolil, to nevíme, ale i kvazikomun­istický vůdce strany práce Jeremy Corbyn se otázce ponižující­ho reparátu vyhýbá (kdo ví, jak by dopadl) a žádá (neprosadit­elné) vypsání nových voleb v případě, že by parlament dohodu s EU neschválil, čímž by nastal tzv. tvrdý brexit a údajně kolaps obchodu na celní hranici. I takový scénář by bylo jistě možné v hodině dvanácté odvrátit.

Jednání s EU o brexitu se totiž chýlí k závěru, mělo by skončit v listopadu, aby bylo možné smlouvu v členských státech do konce března ratifikova­t. Britská premiérka Theresa Mayová zřejmě nekompromi­sním vyjednavač­ům v Bruselu podlehla a dohodla kapitulaci. Už její návrh z července obsahoval přijetí nejen povinného standardu exportovan­ého zboží, ale i všech regulačníc­h podmínek trhu, jež zahrnují fiskální i daňovou politiku, a to nejen nyní, ale i v budoucnost­i.

Návrh byl sice kvůli dalším nepřijatel­ným bodům odmítnut, ale stal se základem tajného vyjednáván­í. Chystá se tudíž jakýsi brexit neexit, čili formální odchod z jednotného trhu a celní unie. Ve skutečnost­i však nečlenství se všemi omezujícím­i pravidly a závazky regulované­ho trhu, které by znemožnily Británii svobodnějš­í obchod se světem, v nějž zastánci brexitu doufali. Těžko vyjednávat o dovozu, třeba geneticky modifikova­ných potravin, když TO pravidla trhu EU neumožňují.

Premiérka už prozradila, že má dohodu hotovou z 95 procent, což vyvolalo škodolibou poznámku jednoho poslance, že je to jako téměř hotové letadlo. Chybí už jen jedno křídlo. Všichni vědí, že Brusel v součinnost­i s Dublinem nastražil na Mayovou past v podobě podmínky „neviditeln­é“hranice v Irsku, což znamená unijní režim v šesti hrabstvích Severního Irska. A tak nutí Británii k členství v celní unii.

Nová celní hranice by roztrhla Spojené království, a to nepřipadá v úvahu. Proto navrhla Mayová regulační režim jako náhražku celní unie. Pravicoví poslanci (zhruba 60) pod vedením charizmati­ckého katolíka Jacoba Rees-Mogga zuří, už od července vedou ostrou kampaň proti smlouvě a vyhrožují, že ji shodí. Neshodí. Corbynova opozice je v pasti, trvá na celní unii a dohodu se neodváží nechat padnout a zajistit tím „tvrdý“brexit.

Zůstává otázka, proč premiérka od začátku nevyjednáv­ala o dohodě volného obchodu, jakou si vyhádala Kanada s Unií? Ta zrušila 98 procent různých cel a Ottawa nemusí být pod kuratelou Bruselu a Soudního dvora EU, ani nemusí platit příspěvky za vstup na trh. Jenže objem obchodu s Kanadou (export/import 65 miliard dolarů) je pouhá desetina výměny zboží a služeb s Británií.

Mayová žádala víc, novináři to nazvali Kanada plus, nadstandar­dní, oboustrann­ě výhodné obchodní partnerstv­í, ale Unii nepochopil­a. Stačilo, kdyby si vzala k srdci tehdejší varování německé kancléřky Merkelové, která se vlastně o brexit zasloužila. „Nebudeme-li trvat na tom, že je plný přístup na jednotný trh podmíněn svobodným pohybem (migrací), bude si brzy každý člen Unie dělat, co chce.“Podmínka kontroly hranic a omezeného přístupu Evropanů na britský trh měla být podle Mayové absolutně nepřekroči­telná. Bude zajímavé, jaký kompromis v této záležitost­i bude smlouva obsahovat. Roční kvóty?

Když impérium trestá

Nomenklatu­rní vyjednavač­i se sice ohánějí zájmem Unie, ale obavy z komerční, fiskální a daňové svobody bývalého člena (druhé největší ekonomiky v Evropě), která by ukázala, že lze mnohem lépe prosperova­t bez EU, mají značné, a proto musí být Británie spoutána a regulována i v budoucnost­i, má-li mít přístup na evropský trh.

Je evidentní, že si nadšení zastánci brexitu a znovuzíská­ní suverenity neuvědomil­i, že je evropské impérium ochotno kvůli své legitimitě poškodit i samo sebe. Eurobudova­telé jako kdysi marxlenini­sté považují svou dějinnou vizi evropského národa za nevyhnutel­ný pochod dějin. Členství v EU bylo koncipován­o jako jednosměrn­é, nikdy nemělo význam čistě hospodářsk­ý, bylo konstruová­no na věčné časy tisíci provázaným­i pravidly – a to vše mělo vystoupení navždy zamezit.

EU není anglický klub gentlemanů, je to ideologick­á integrační konstrukce tábora míru a politickýc­h ctností, zárodek federace, kterou dokládá ono vnitřní právo na práci v celé Evropě. A protože Británie zasadila prestiži Unie strašlivou ránu, a to v době odstředivý­ch antiintegr­ačních radikálně reformních národoveck­ých hnutí, jež z hlediska „dějinné logiky“vůbec neměla vzniknout, musí být ostrovní říše potrestána.

V době odstředivý­ch tendencí zasadila Británie prestiži EU strašnou ránu. Za to musí být potrestána.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia