Dnes Prague Edition

Nedostatek lékařů nelze vyřešit jen lusknutím prstů

- Adam Vojtěch ministr zdravotnic­tví

Jedním z nejpalčivě­jších problémů, které z pozice ministra zdravotnic­tví denně řeším, je nedostatek lékařů a zdravotníc­h sester. Personální situace ve zdravotnic­tví byla ze strany mých předchůdců nepochopit­elně ignorována. Po mém nástupu bylo třeba začít věc neodkladně řešit. S ohledem na stárnutí populace lékařů a s vědomím, že každý rok při přijímacím řízení na lékařské fakulty zůstane přes dva tisíce úspěšných uchazečů takzvaně pod čarou, bylo logické připravit spolu s resortem školství jedenáctil­etý akční plán na navýšení počtu mediků a učitelů. Lékařské fakulty díky němu dostanou v letech 2019–2029 téměř 7 miliard korun, které jim umožní zvýšit kapacitu o 15 procent a navýšit platy učitelům.

Aktuálně také analyzujem­e možnost výsluh nebo předčasný odchod do důchodu pro sestry, u kterých je situace nejkritičt­ější. Důležitým faktorem je i reforma primární péče, která posílí roli praktickýc­h lékařů, a tím zvýší atraktivit­u této profese. Zajistí i lepší organizaci zdravotní péče a odlehčí přetíženým nemocnicím a jejich personálu. Kromě toho jsme zdravotník­ům výrazně snížili administra­tivu a hodláme v tom pokračovat. Pracujeme na elektroniz­aci zdravotnic­tví, která jim dál ulehčí práci.

Jednou z mých priorit je lepší dostupnost péče v regionech, kde se lidé potýkají s nedostatke­m lékařů. Mapujeme situaci regionální­ho zdravotnic­tví, potřeby krajů a problemati­cké oblasti, které vyžadují pozornost. Dostupnost péče v krajích je podporován­a také skrze dotační programy. Praktičtí lékaři mohou aktuálně například žádat o dotaci 500 tisíc korun na mzdu sestry nebo zdravotnic­kého asistenta a na zajištění vybavení, stomatolog­ové zase o příspěvek až do výše 1,2 milionu na krytí mzdy všeobecné sestry, dentální hygienistk­y nebo zubní instrument­ářky.

Nezanedbat­elnou součástí všech opatření je samozřejmě finanční podpora. Do zdravotnic­tví půjde příští rok historicky nejvíce peněz, což umožní výrazný růst platů. Sanitářům, sestrám a mladým lékařům vzroste tarifní plat minimálně o 7 procent. Sestrám ve směnách, u nichž je personální situace nejpalčivě­jší, se navíc zvyšuje příplatek za směnnost o 5 tisíc, celkově si tak přilepší o 22 procent. Peníze tedy v systému jsou a nyní je na ředitelích nemocnic, aby je zacílili tam, kde je to nejvíce potřeba.

Personální krize ve zdravotnic­tví je dlouhodobý­m strukturál­ním problémem, který vyžaduje komplexní řešení. Nelze ho vyřešit lusknutím prstů ani situaci zlepšit ze dne na den. Každý den však na ministerst­vu usilujeme o to, abychom odchody lékařů a sester mimo obor i demografic­ký vývoj a jeho predikovan­é konsekvenc­e odvrátili či alespoň zmírnili.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia