Dnes Prague Edition

Nechme hotely „bez dětí“v klidu fungovat

-

Občas se to stane každému. Už má plné zuby stresu, neustálých sporů s kolegy, prostě hektického života, a potřebuje si trochu odfouknout. Manažer, řidič autobusu nebo důchodce. A zajímá ho jediné – klidná dovolená s dobrým jídlem i pitím, příjemné masáže a malebné prostředí. Prostě odpočinek od všeho, co ho v životě vyčerpává. Někdy i od vlastních dětí.

Tak si vybere hezký hotel či penzion, kam malé děti nepouštějí a slibují, že ho budou maximálně hýčkat. Ano, v zahraničí je to bez problémů, tam zařízení jen pro dospělé už prosperují.

Zjistili totiž, že se na klidu dá slušně vydělat. Proč ne? Když si někdo hotel postaví, tak má mít právo rozhodovat o tom, na kom „si namastí kapsu“. A stát či jiné orgány mu do toho nemají co mluvit. Jenže ejhle, v Česku to takhle nefunguje. Česká obchodní inspekce může podobným zařízením dát pokutu, protože prý diskriminu­jí jednu skupinu obyvatel – rodiny s menšími dětmi.

Některé podniky už sankce se skřípěním zubů zaplatily, bojí se vyskakovat. Znáte to, když se blbě zapíšete u státní instituce, už se to s vámi veze.

Pokutu deset tisíc korun od České obchodní inspekce před pár dny zaplatil i luxusní jizerskoho­rský Wellness hotel V Nebi, který služby nabízí v Příchovicí­ch. Teď však chce u soudu zjistit, jestli ho stát může takhle omezovat.

Zásah shůry už zažili hostinští, které stát donutil vyhnat kuřáky z vnitřních prostor hospod. V tomto případě se to však dá jakžtakž pochopit, protože jde o zdraví všech. Kuřáci neohrožova­li výpary pouze sebe, ale i ostatní lidi, kteří se přišli jen napít. I když logičtější by bylo, aby si hospodští sami rozhodli, zda chtějí kuřácký, či nekuřácký podnik.

V kauzách hotelů a penzionů, které chtějí vytvořit klidnou zónu pro zamilované či přepracova­né tím, že omezí ve svých prostorách „řádění“dětí do deseti let, však žádné zdravotní důvody neexistují.

Vždyť je to normální byznys, majitel si zkrátka stanovil podnikatel­ský záměr a řídí se jím. Stejně tak existují další desítky hotelů, kde raději lákají rodiny s malými dětmi. Místo vířivek, lázní a barů nabízejí dětské koutky, dětské sedačky, přebalovac­í pulty a snadný vjezd pro kočárky. Jde o zisk. A prosím, nerozděluj­me děti na dobře vychované a špatně vychované, ano, některé jsou divočejší a jiné klidnější, ale každé z nich má „svůj den“a odnést by to mohli zákazníci, kteří si chtěli koupit klid.

Proč však někoho pokutovat, že provozuje hotel bez dětí?

Někteří levicoví věrozvěsto­vé by byli nejraději, kdyby stát přesně určil všechno. Nastrkal to do škatulek, aby každý přesně věděl, kam patří, co má dělat, co má jíst, pít, co si oblékat, kam jezdit na dovolenou. A přinutil podnikatel­e, aby se řídili těmito přikázáním­i. Jenže pokus o takovou „dokonalou“společnost už jsme si vyzkoušeli a dopadlo to katastrofá­lně. Různorodos­t je totiž správná, vše nemůže být totožné.

Přesto se s podobnými tlaky proti svobodě setkáváme stále a znovu. Že se jejich stoupenci nikdy nepoučí?

Přednedávn­em se jejich terčem staly kavárny, které odmítaly návštěvy žen s malými dětmi nebo ostentativ­ní kojení miminek nad šálkem kávy. V obou případech platí totéž, co výše. Každý majitel kavárny by měl mít možnost si vybrat. A právě o to jde, o možnost výběru. Jinde totiž tyto ženy přijali s otevřenou náručí.

Proč má nějaká státní instituce omezovat v těchto případech soukromé podnikání? A buzerovat majitele podniků, kteří jen plní přání svých zákazníků!

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia