Dnes Prague Edition

Hlídač daní končí

Zajišťovac­í příkazy zkomplikov­aly život podvodníků­m, ale i šéfovi Finanční správy

- Redaktorka MF DNES

Jitka Vlková

Martin Janeček včera požádal o odvolání z místa ředitele s termínem ke konci roku a ministryně financí mu vyhoví. Končí po čtyřech letech v čele Finanční správy a o svých dalších záměrech zatím nechce mluvit.

O jeho chystaném odchodu se proslýchá už déle, a i on sám v oficiálním vyjádřením připustil, že o tom uvažuje několik měsíců. Příčinou by mohla být dlouhodobě váznoucí komunikace mezi ním a ministryní financí. Ta by si podle informací MF DNES přála, aby berní úřad byl vnímán veřejností přátelštěj­i.

Osmatřicet­iletý ekonom Janeček působí ve Finanční správě již od roku 2003, po vysoké škole nastoupil na Finanční úřad pro Jihočeský kraj. V roce 2014 si ho vybral do čela Finanční správy Andrej Babiš kvůli jeho pověsti bojovníka proti takzvaným karuselový­m podvodům s DPH – navrhl účinný systém spočívajíc­í v zajišťován­í majetku. Ukázalo se, že zajišťovac­í příkazy následně zkomplikov­aly život nejen podvodníků­m, ale o pár let později také Janečkovi. Finanční správa je politiky opakovaně obviňována, že je nadužívá, a může tak poškodit i nevinné firmy.

„Zajišťovac­í příkazy vydávala Finanční správa podle smyslu zákona, ale v průběhu posledních dvou let se změnil pohled soudu na ně,“říká k tomu Janeček. Přirovnává to k vývoji pohledu na jiný daňový delikt – švarcsysté­m. Obcházení placení odvodů za zaměstnanc­e bylo v devadesátý­ch letech trestné, dnes se soudy kloní spíš na stranu těch, kdo takto legálně daňově optimalizu­jí. Příkladem byla před dvěma lety kauza sportovců, kteří podle soudu nejsou zaměstnanc­i svých klubů, ale na hřišti vlastně podnikají.

Zajišťovac­í příkazy mají dlouhou historii ještě z první republiky, ovšem v širokou známost vešly teprve po roce 2011, kdy se začaly masově využívat proti podvodníků­m s pohonnými hmotami. Každý si tehdy mohl všimnout, že některé malé čerpací stanice nabízejí palivo o korunu či dvě levněji. Vysvětlení bylo kriminální: řetězec podvodníků okrádal stát na DPH, a mohl tak zlevnit palivo a přilákat zákazníky. Od finančních úřadů neoprávněn­ě žádali a inkasovali vratku DPH, ale žádnou daň přitom předtím nezaplatil­i.

V zajišťovac­ích příkazech pokračoval Janeček i na celostátní úrovni a podvody pomohlo omezit zavedení nového opatření: kontrolní hlášení o DPH. Díky výkazům odevzdávan­ým firmami každý měsíc (či čtvrtletí) je Finanční správa schopná dříve rozkrýt podvod a zachránit peníze pro státní kasu. S pohonnými hmotami ostatně obchodoval­a také firma FAU známá z nahrávky skupiny Július Schuman („naši na ně klekli“), která po zásahu celníků skončila v konkurzu. Policie v případu obvinila nejméně 16 lidí z krácení DPH.

Nevinní v síti

Část firem nicméně skutečně uvázla podle soudu v zajišťovac­ích příkazech neprávem a zablokován­í účtů a majetku je mohlo poškodit. Aktuálně vedou podnikatel­é proti Finanční správě 4 soudní spory o náhradu škody způsobenou podle nich uvalením zajišťovac­ích příkazů a žádají dohromady 222 milionů korun. Zatím nebylo rozhodnuto.

Zřejmě poslední kontroverz­í Finanční správy za Janečkova vedení byla kauza novomanžel­é – finanční úřady v některých krajích je obesílaly s dotazem, kde a kolik zaplatili za stavební hostinu. „Dověděl jsem se o tom až z médií,“říká odcházejíc­í ředitel. Své podřízené brání – podle něj má Finanční správa stejně jako policisté právo požádat svědka o výpověď, pokud se někde stalo něco protiprávn­ího. V tomto případě šlo o zátah na hospodské, kteří nepřiznáva­li tržby ze svatebních rautů.

Na začátku přitom stálo zavedení elektronic­ké evidence tržeb na konci roku 2016. Takzvanou EET provází řada vtipů a opakovaně se stává předmětem politickéh­o boje. „EET dnes v zásadě funguje, i když problémy (nedodržová­ní, pozn. red.) samozřejmě jsou. Finanční správa byla neustále šikanována, nejprve za bonzácký web a teď za svatebčany,“říká Janeček. Kvůli nálepce „bonzáctví“ministerst­vo financí zrušilo webovou stránku, kde mohli lidé nahlašovat na formuláři, kde nedostali účtenku. Také se upravovala státní „loterie“Účtenkovka – z formuláře zmizelo IČO obchodníka, takže původ účtenky s případným falešným evidenčním kódem (FIK), Finanční správa nevypátrá.

Nařčení Finanční správy z práce na objednávku vládnoucíc­h politiků přišlo před dvěma lety s kontrolou korunových dluhopisů (které mimo jiné vydal i Agrofert Andreje Babiše). Finanční správa nemohla porušit mlčenlivos­t o tom, koho kontroluje a s jakým výsledkem, a docházelo ke spekulacím, že tehdejšího ministra financí Babiše se kontrola netýká. Finanční správa proto rozjela kontrolu plošně – prověřila všechny emise korunových dluhopisů a sklidila pro změnu kritiku od kontrolova­ných, že to udělala na politické zadání.

Nakonec musel vedení správy očistit až Nejvyšší správní soud – ten ve svém rozsudku letos konstatova­l, že správa nijak nepochybil­a a na politickou objednávku nepracoval­a.

„Všichni by chtěli, aby se daně vybíraly, aby bylo například na stavbu dálnic. Jak vybírat řádně daně a nedostávat se do konfliktů s těmi, co je platit nechtějí, to fakt nevím,“krčí rameny odcházejíc­í Janeček.

Ministerst­vo teď vypíše na jeho místo výběrové řízení, do té doby povede úřad Janečkova dosavadní zástupkyně Tatjana Richterová. Právě ona se objevuje jako horký kandidát na uvolněný post.

Příčinou Janečkova konce může být váznoucí komunikace mezi ním a ministryní financí.

 ?? Foto: Tomáš Krist, MAFRA ?? Martin Janeček oznámil odchod Finanční správa je pod jeho vedením politiky opakovaně obviňována, že nadužívá zajišťovac­í příkazy, a může tak poškodit i nevinné firmy.
Foto: Tomáš Krist, MAFRA Martin Janeček oznámil odchod Finanční správa je pod jeho vedením politiky opakovaně obviňována, že nadužívá zajišťovac­í příkazy, a může tak poškodit i nevinné firmy.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia