Dnes Prague Edition

ČNB opět zvýšila sazby. Hypotéky zdraží

-

PRAHA Bankovní rada České národní banky včera zvýšila úrokové sazby. Základní úroková sazba, od níž se odvíjí úročení komerčních úvěrů, stoupla o 0,25 procentníh­o bodu na 1,75 procenta. Jde tak o čtvrté zvýšení sazeb v řadě a celkově páté v letošním roce.

Pro zvýšení hlasovalo pět ze sedmi členů bankovní rady. Jeden člen hlasoval pro ponechání sazeb beze změny a jeden pro zvýšení o 0,5 procentníh­o bodu. Informoval o tom guvernér ČNB Jiří Rusnok.

Na rozhodnutí ČNB zareagují poskytovat­elé hypoték. Hypoteční banka jako lídr trhu zvýší sazby o dvě desetiny s platností od 5. listopadu, Česká spořitelna k jejich mírnému růstu přistoupí od poloviny měsíce.

Další bankovní domy je budou zřejmě následovat.

Zvýšení sazeb by mělo být v letošním roce posledním. Podmínkou ovšem je, že se naplní vývoj ekonomiky, který v nové prognóze očekává ČNB. Další měnové zasedání rady se uskuteční v prosinci.

ČNB také v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 3,1 procenta a pro příští rok na 3,3 procenta. „V kontextu vývoje tuzemské ekonomiky jsou současné kroky ČNB ve směru utahování měnové politiky žádoucí. Inflace zrychluje a v příštím roce by se měla přiblížit tříprocent­ní hranici. Zároveň koruna v poslední době neposiluje natolik rychle, jak se dříve předpoklád­alo,“uvedl hlavní ekonom ING Jakub Seidler.

Zvyšování úrokových sazeb podle hlavní ekonomky Raiffeisen­bank Heleny Horské není u konce. „Cyklus zvyšování sazeb ale nebude trvat dlouho a v příštím roce vyvrcholí. Ekonomika už bude výrazně zpomalovat a s ní vyprchá i potřeba zvyšovat sazby. Jen výrazně slabší kurz koruny by mohl vytáhnout sazby výš a protáhnout cyklus i do roku 2020,“uvedla.

ČNB zvýšila také lombardní sazbu, a to o 0,25 procentníh­o bodu na 2,75 procenta. To je procentuál­ní sazba, za kterou si obchodní banky mohou půjčit u centrální banky peníze. Diskontní sazbu, na kterou jsou například navázána penále za nesplácené úvěry nebo neuhrazené daně, rada zvýšila o 0,25 procentníh­o bodu na 0,75 procenta. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia