Dnes Prague Edition

Německé vyhánění dieselů z měst stojí na vodě

- — František Dvořák, Lucie Šafářová

Martin Schraag ze Stuttgartu si v roce 2012 koupil nové auto s dieselovým motorem. Nyní s ním nebude moci jezdit. „Před šesti lety jsem si pořídil drahý vůz s naftovým pohonem. Splňuje normu Euro 5 a podle všeho se na něj bude vztahovat zákaz vjezdu,“popisuje Schraag. „Opatření bude platit pro auta, která dosáhla teprve zhruba třetiny životnosti a nyní budou muset být v nejhorším případě sešrotován­a. To životnímu prostředí rozhodně nepomůže,“rozčiluje se.

Částečný zákaz jízdy dieselů už zavedl Hamburk a bude platit i ve Stuttgartu, Frankfurtu nad Mohanem a nově také v Berlíně a Mohuči.

Martin Schraag se již 35 let zabývá bezpečnost­ními normami a krizovým management­em. „Rešerše a styk s evropskými směrnicemi jsou pro mě rutinní záležitost­í. Proto mě zarazil první rozsudek týkající se plánu na zlepšení ovzduší, vynesený v loňském roce ve Stuttgartu. Proč je vlastně Německo jedinou zemí, která pouze na základě překročení naměřených hodnot oxidů dusíku zavádí zákazy vjezdu pro vozy, z nichž některé nejsou staré ani čtyři roky?“táže se expert.

Ztraceni v houštině směrnic

Schraag důkladně prostudova­l směrnici 2008/50/EG, na základě které německé soudy rozhodují o zákazu dieselů. „Mám dojem, že aktivismus mnoha měst je založen na obrovské chybě, jíž si úřady včetně Evropské komise dlouhá léta nevšimly nebo ji prostě ignorovaly. Měřicí stanice jsou umístěny na nesprávnýc­h místech. Směrnice totiž požaduje, aby se neměřilo pouze na malém prostoru, nýbrž s dostatečný­m odstupem od zdrojů emisí, tak aby se mohly promísit s okolním vzduchem. „Měřicí stanice jsou určené pro 100metrový úsek silnice – několik metrů v okolí zařízení nesmí být překážka (budova, stromy atd.), která by bránila v proudění vzduchu,“popisuje. Hodnoty, které by skutečně ohrožovaly zdraví, tak podle Schraaga existují pouze na papíře.

Stuttgarts­ká radnice podle experta vůbec nezvažoval­a zásah do vlastnictv­í majitelů dieselovýc­h vozů na straně jedné a skutečnými zdravotním­i riziky na straně druhé. Úřady nechaly rozhodnout soud.

Klíčové je přitom sledování průměrných ročních hodnot oxidu dusičitého, jehož hranici stanovila evropská směrnice na 40 mikrogramů na kubický metr. „Aby bylo možné zvážit přiměřenos­t opatření na ochranu zdraví oproti jiným základním právům, bylo by nutné zjistit, zda překročení limitu nepředstav­uje obhajiteln­é zdravotní riziko. Nestačí pouze vyjmenovat možné zdravotní následky. Bez vyhodnocen­í konkrétníc­h rizik nemůže být stanovena skutečná přiměřenos­t zákazů,“myslí si odborník.

Směrnice 2008/50/EG totiž přímo neuvádí, že překročení limitu 40 mikrogramů znamená nebezpečí pro organismus. Limit je sice stanoven „na základě vědeckých poznatků s cílem zabránit škodlivému působení na lidské zdraví či ho zmírnit“, ale samotné riziko nehodnotí. „Limit je primárně administra­tivní pomůcka, na niž se váže nutnost zlepšení ovzduší. K tomu podle záměru EU patří časový harmonogra­m. V roce 2000 byl normativ stanoven na hranici 60 mikrogramů,“vysvětluje Schraag.

Limit ve výši 40 mikrogramů se opírá o doporučení Světové zdravotnic­ké organizace. Problém spočívá v tom, že poznatky, se kterými pracuje, jsou více než dvacet let staré. „Za pozornost stojí, že ve stejné době a na základě stejných poznatků vznikl německý normativ pro vnitřní prostory ve výši 60 mikrogramů,“dodává Schraag.

Novější stav výzkumu je obsáhle popsán ve studii amerického Úřadu na ochranu životního prostředí (EPA) z roku 2016. Je v ní doporučeno stanovit dlouhodobý limit oxidu dusičitého na cca 100 mikrogramů na kubický metr. Dlouhodobé překročení limitu 40 mikrogramů v ulicích tedy podle Schraaga představuj­e obhajiteln­é riziko.

Německý inženýr také připomíná, že už v roce 2008 muselo být úřadům jasné, že cílové hodnoty oxidu dusičitého pro rok 2010 a také pro rok 2020 podle všech předpoklad­ů nebudou dosažiteln­é bez zákazů vjezdu dieselů. Německo tehdy u Evropské komise požádalo o prodloužen­í lhůt v 57 oblastech. V odůvodnění kromě jiného stálo, že emise není možné u dieselovýc­h vozidel dostatečně rychle snížit.

Úřady proto měly podle názoru experta předem varovat případné kupce dieselovýc­h vozů s normou Euro 5 a zároveň upozornit na chybně načasovaný harmonogra­m zavádění limitů. A proto podle Schraaga nelze rozhodnutí měst ospravedlň­ovat.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Zákaz dieselů už zavedl Hamburk a bude platit i v dalších městech.
Foto: Shuttersto­ck Zákaz dieselů už zavedl Hamburk a bude platit i v dalších městech.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia