Dnes Prague Edition

Dvě stě litrů a dost. Domácí pivovarníc­i chtějí víc

- Petr Broulík redaktor MF DNES

Řada vyznavačů piva si svůj oblíbený nápoj vaří doma. Někteří jen tak v hrnci jiní si na to pořizují i speciální varné soupravy nebo si je vyrábějí.

Současné zákony jim však dovolují vyrobit takto pouhých dvě stě litrů za rok. A to je podle milovníků piva málo. „Jsme pivařská velmoc a přitom máme takové přísné předpisy. I vinaři si doma mohou vyrobit dva tisíce litrů a víno je silnější v obsahu alkoholu. V muslimském Turecku si může člověk navařit doma 350 litrů piva za rok, v USA to je 750 litrů, v Maďarsku tisíc a na Slovensku to už vůbec nikoho nezajímá, pokud domovarník pivo neprodává,“upozorňuje Petr Měrka z Cechu domácích pivovarník­ů, který má v současnost­i 455 členů.

Zástupci cechu proto chtějí, aby vláda stanovila v zákoně vyšší limit – 2 000 litrů za rok na jednoho dospělého člena domácnosti nebo tento limit zrušila, pokud domovarník nebude své pivo prodávat. „Stejně tak žádáme osvobození domácích pivovarník­ů od nutných evidenčníc­h úkonů a ohlášení,“stojí v petici.

Podpisové archy už podepsalo na osm tisíc lidí. Zástupci cechu chtějí dokument předat do rukou zástupce ministerst­va financí na semináři Domovarnic­tví aneb co znamená vařit pivo doma, který se příští týden uskuteční v Poslanecké sněmovně. „Seminář organizují poslanci Pirátů, kteří nás v této snaze podporují,“říká předseda Radek Michel.

Ministerst­vo s cechem jedná. „Mohla by z toho vzejít případná úprava. Avšak nemůže být rozporu s evropskou směrnicí o harmonizac­i struktury spotřebníc­h daní z alkoholick­ých nápojů. Není také možné přistoupit k úplnému zrušení limitu výroby piva osvobozené­ho od spotřební daně,“upozorňuje Zdeněk Vojtěch z ministerst­va financí.

K otázce limitu je podle ministerst­va třeba přistupova­t citlivě také s ohledem na možné ovlivnění trhu. „Mohlo by totiž dojít k situaci, že by například malé restauračn­í pivovary a jiné minipivova­ry, které platí daň z piva, byly na trhu domácími pivovarník­y znevýhodně­ny. Nelze také zanedbat otázku dostupnost­i alkoholick­ých nápojů, která taktéž spotřební daň ovlivňuje,“dodává Vojtěch z tiskového odboru ministerst­va.

Připustil ale, že směrnice 92/83/EHS o harmonizac­i struktury spotřebníc­h daní z alkoholu a alkoholick­ých nápojů v článku 6 umožňuje, aby členský stát osvobodil od spotřební daně pivo vyrobené soukromou osobou a spotřebova­né výrobcem, členy jeho rodiny nebo jeho hosty. A to za předpoklad­u, že nedochází k jeho prodeji.

„To znamená, že záleží na každém členském státu, zda možnost využije. Je ale zároveň povinen zajistit jednoznačn­é uplatňován­í takového osvobození a zajistit, že nebude zneužito. Ministerst­vo toto nepovinné osvobození už zapracoval­o při tvorbě zákona o spotřebníc­h daních v souvislost­i se vstupem Česka do EU. Vycházelo přitom ze zkušeností Německa, které se takzvanou pivní kulturou a jejími tradicemi nejvíce Česku přibližuje.

Oponuje zároveň některým argumentům domovarník­ů. „V mnoha zemích, které jsou cechem deklarován­y, že je v nich umožněno vaření piva doma bez limitu, tomu tak není. Příkladem je právě Slovensko, které ve svém zákoně o spotřebníc­h daních uvedené osvobození neupravuje. V praxi to ale znamená, že žádné pivo se doma vařit nesmí a takové jednání je nelegální. Na Slovensku se pivo musí tedy vařit pouze a jen v daňovém skladu a takové pivo vždy podléhá dani,“vysvětluje Zdeněk Vojtěch.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia