Dnes Prague Edition

Yoko Ono zvládla zprznit i slavnou Imagine

- redaktor MF DNES

Václav Hnátek

Yoko Ono je a byla vším možným. Původně bezpochyby avantgardn­í výtvarnicí, později fanoušky nenáviděno­u a spoluhráči se zatnutými zuby trpěnou přítelkyní a manželkou legendární­ho Johna Lennona, později spoluautor­kou některých jeho děl a od osudného prosincové­ho dne roku 1980 i profesioná­lní vdovou.

Navzdory snahám Ono nikdy nebyla zpěvačkou. Ano, účinkovala (i na Lennonovýc­h) koncertech a deskách. Západní svět zná šalamounsk­ou kategorii „recording artist“, která zahrnuje každého, kdož své umění nahrává, a čerta se stará o to, zda trápí kytaru, honí smyčec po strunách, zpívá, rapuje nebo jenom kvílí.

Odstrašují­cí dojem

A s tím je potřeba hodnotit aktuální album Warzone. Povaze Yoko Ono asi nejvíce konvenují skutečně avantgardn­ě pojaté pasáže, takové to „pravé umění“, které se však bez správných drog vůbec nedá poslouchat. A možná ani s nimi ne.

Vše bohužel naznačí úvodní a titulní skladba, kde Ono opakuje a křičí slovo „warzone“, tedy válečná zóna, a různá feministic­ká vyjádření na pozadí kulometné střelby. Celé dílo má přes tři minuty a jako úvod působí bohužel odstrašují­cím dojmem. Ani v následujíc­í Hell in Paradise se deska nechce rozjet.

Píseň Woman Power zní jako ve studiu narychlo spíchnutá a spíš jen orientačně nasnímaná demonahráv­ka. Mohla by ji hrát nějaká kapela ze 60. či 70. let, která by si vybrala průměrnou zpěvačku, již ještě navíc poťouchlý zvukař postrčil výrazně dopředu.

Jenže ani v hudebně jaksi konvenčněj­ších pasážích nebude posluchač uspokojen. Jak už bylo řečeno, Yoko Ono skutečně, ale skutečně není zpěvačka, ať se snaží sebevíc. Takže ani písničkářs­ky-šansonová poloha písně Now or Never není nic platná. Její neladící „oooh“a další kousky ve skladbě It’s Gonna Rain popadnou posluchače za ty části těla, které by podobné hudbě jen nerad propůjčova­l. Překvapivě snesitelná je odrhovačka Children Power.

Pomsta manželovi

Korunu všemu ovšem nasazuje nová verze Lennonovy slavné Imagine, která celou desku uzavírá. Yoko Ono má v rámci pozůstalos­ti plné právo se skladbou nakládat, jak se jí zlíbí, ale v tomto případě se zdá, že jí manžel ještě za života provedl něco hrozného a ona se mstí. Ne že by bylo potřeba legendy vytesat do mramoru a pouze oprašovat. Ale covery musí mít nějaký nápad a nějaký náboj. Balada odzpívaná jako po mrtvici toto bohužel nesplňuje.

Aby bylo jasno. Nevadí, že Ono aktivistic­ky bije na poplach, to je v pořádku. Vadí, že tak činí hudebně silně nekvalitní formou. Warzone je z kategorie nahrávek, které nemusely vzniknout.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia