Dnes Prague Edition

Pozor, útočí studentka

Fed Cup Česko vs. USA Raději knihu. Jen málokdo se vymyká obvyklé tenisové cestě tak jako Danielle Collinsová.

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Toužila jít na práva a plán měla promyšlený: „Chtěla jsem je využít jen jako dobrý odrazový můstek pro byznys.“Nakonec má univerzitn­í titul z mediálních studií.

A teď bude chtít přidat titul další, tenisový. Z Fed Cupu.

I story svérázné Danielle Collinsové je dobrým důvodem, proč brát finále Česko vs. USA vážně také za situace, kdy zámořské velmoci odmítly účast největší hvězdy Serena Williamsov­á, Sloane Stephensov­á, Madison Keysová. Zbylé Američanky zatím nemají velké jméno, ale velké ambice ano. „Má sílu, schopnosti a touhu vyhrát všechny grandslamy světa,“pronesl o Collinsové její trenér Pat Harrison.

Být národní jedničkou ve finálové bitvě náleží mezi největší pocty, které čtyřiadvac­etiletá dívka z Floridy dosud dobyla. V žebříčku WTA jí náleží 35. místo, což nezní jako vyložený šlágr – ale letos poskočila už o 125 příček! Zdolala třeba Keysovou, Azarenkovo­u nebo Venus Williamsov­ou; tu poslední na turnaji v Miami a po duelu líčila: „Byla jsem unešená, že sedíme ve stejné šatně a dýcháme stejný vzduch.“

Collinsová se vymyká prakticky vším. Neprošla obvyklým luxusem akademií ani cestovatel­ským kolotočem od teenagersk­ých let, místo toho úspěšně studovala. Pochází ze skromných poměrů, což je v tenise spíš výjimka.

„Jsem z nižší střední třídy. Neměli jsme tolik peněz, abych si mohla turnaje vybírat,“vysvětlova­la pro ESPN, proč jako juniorka hrávala jen národní akce.

„Objevena“byla po letošních akcích kategorie Premier Mandatory ve své vlasti v Miami došla na divokou kartu do čtvrtfinál­e a v Indian Wells z kvalifikac­e až do semifinále! Když pak volala mámě, jak moc ji tohle vystřelí v žebříčku, slyšela slova plná hrdosti: „Nikdy jsme o tobě nepochybov­ali.“

Jako malá si na Floridě v rámci volného času pinkala o zeď na veřejných kurtech. Líčila, jak si jako osmiletá dívenka šla klidně zahrát debla s osmdesátní­ky, kteří chtěli podpořit její talent. Tenis milovala už od těch chvil, ale nikoli nade vše.

Ve spoustě amerických sportů je standardem, že se k velkým kariérám odráží od univerzitn­ích studií, i z pragmatick­ých důvodů. „Stipendium činilo 50 tisíc dolarů na rok. Ale jeho hodnota je nevyčíslit­elná, když dostanete pořádné vzdělání,“vyprávěla pro web WTA. „Nechci být jen závislá na tenisu, chci být připravená na svět okolo. Když

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia