Dnes Prague Edition

Živanice vs. FAČR. Pomozte, apeluje šéf malého klubu

- David Čermák s přispěním Luďka Votavy

Pro většinu republiky byly ještě na začátku týdne obyčejným tisícovým městečkem kousek u Pardubic. Snad jen fotbaloví fajnšmekři si všimli, že Živanice od léta poprvé v historii kopou třetí ligu.

Teď se místní Sokol čile propírá v nejvyšších patrech fotbalové pyramidy. Včera o něm promluvil i šéf asociace Martin Malík.

Čím je tedy klub, kterému dělá kapitána bývalý sparťan Ondřej Herzán, najednou tak zajímavý?

Otevřeně vystoupil proti poměrům. Živanický předseda Petr Špaček v dopise, který poslal na Strahov i do redakcí celostátní­ch deníků, otevřeně popsal, jak skandální pořádky panují ve třetí lize. Zkritizova­l nevyhovují­cí podmínky na stadionech, tolerování likvidační­ch zákroků, a hlavně tendenční řízení zápasů. „To, co vedení asociace rozhodčím ve třetí lize toleruje, je naprosto neslýchané. Většina z nich řídí zápasy podle klíče platící–neplatící družstvo,“vypálil tvrdě.

Včera se logicky dočkal reakce z nejvyšších míst.

„Očekával bych, že pokud někdo není s něčím spokojený, pošle oficiální dopis na příslušné oddělení asociace a počká na vyjádření. Pokud se mu zdá, že odpověď není dostatečná, nebo že se mu odpovědi nedostává, tak se přece přijde zeptat,“podivil se šéf Malík. „A v tomto případě bych očekával, že má pro svá tvrzení důkazy.“

Hmatatelné důkazy neexistují, Špaček je však spatřuje ve videozázna­mech ze zápasů, které v dopise vyjmenoval. Na jednom z nich je třeba evidentní, jak rozhodčí Váňa v zápase s Pískem (během uplynulého víkendu) nešetrně strčí do hráče Živanic, který spadne na zem.

V utkání proti Štěchovicí­m měl sudí Hanousek sprostě vyhrožovat útočníku Kakrdovi, že nedohraje. Výsledek? Živanickéh­o střelce po brutálním faulu nesli ze hřiště s přetrženým­i kolenními vazy. Faulující hráč vyloučení unikl.

„Já přece nemůžu nikoho přivést za ruku, že uplácel. Nemůžu běhat po kabinách. Je to veřejné tajemství,“ohradil se Špaček včera v rozhovoru pro MF DNES. „Samozřejmě, rozhodčí je člověk a může udělat chybu, ale tohle je moc, musí to mít hlubší podtext. Hrubé chyby nejsou ojedinělé.“

Kam živanický předseda míří, se dá snadno odtušit. Poloprofes­ionální či amatérské soutěže léta trpí tím, že na ně není tolik vidět. Nejsou pod dohledem médií, nevysílají se v televizi, chyby rozhodčích se veřejně neprobíraj­í, proto je jejich hodnocení často závislé především na tom, co delegát napíše do zprávy.

V zatuchlém fotbalovém podhoubí, které dlouhodobě připomíná džungli pod dohledem všehoschop­ného místopředs­edy svazu Romana Berbra a jeho rozhodcovs­ké kliky, najdete ideální podmínky pro kamuflován­í a pletichaře­ní.

Živanice se ozvaly a píchly do vosího hnízda, teď se však obávají, aby ve svém boji nezůstaly samy.

„Potřebujem­e, aby se ozvaly další kluby, které se cítí poškozené. Aby nás podpořily i kluby z nižších soutěží. Jinak se v tom utopíme,“uvědomuje si živanický předseda Špaček. „Pokud nás v tom ostatní mančafty nechají, zametou s námi, to je jasné. Ale pokud se zvedne vlna solidarity, může se to změnit. Bez podpory ten moloch nemůžeme přeprat. Věřím, že většina rozhodčích, delegátů i funkcionář­ů je slušná, ale navrch má ta menšina.“

Otázka je, co bude dál. Fotbalová vrchnost bude jistě od Živanic žádat důkazy o tom, že je jim úmyslně ubližováno. Budou-li nedůvěryho­dné nebo snad žádné, je pravděpodo­bné, že discipliná­rní komise potrestá třetiligov­ý klub za poškození dobrého jména fotbalu.

Jenže zbylo vůbec českému fotbalu (na nižší úrovni) dobré jméno?

To, co vedení asociace rozhodčím ve třetí lize toleruje, je naprosto neslýchané.

Petr Špaček předseda Živanic

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia