Dnes Prague Edition

Jak Spáčilová vidí Baladu o pilotovi

Skutečný příběh stojící za Baladou o pilotovi, jejíž premiéru vysílá ČT v neděli, je ještě silnější než jeho zpracování. O to silnější, že se týká rodiny, do níž se autor předlohy Jiří Stránský přiženil.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Jedním z tisíců našich pilotů, kteří za druhé světové války bojovali v Britském královském letectvu a pak je komunisté pronásledo­vali, byl i jistý Karel Balík, ve filmu přejmenova­ný na Emila Malíka. Když si Stránský bral jeho dceru, letec už nežil a rodina o jeho osudu neměla jediný doklad.

Uniformy jim sluší

Spisovatel se dopátral podrobnost­í teprve po letech; stačil je ještě odvyprávět své manželce, která krátce poté zemřela. Knihu vydal Stránský v roce 2013 a nyní se s režisérem snímku Jánem Sebechlebs­kým podílel i na scénáři. Snažili se prý vyvarovat vysvětlive­k podle filmařské zásady „kdo vysvětluje, lže“.

Komorní stavbu rámuje drama ve vzduchu, odkud se vyprávění vrací zpět na zem, k návratu pilotů do vlasti, kdy pilotova manželka musí krotit očekávání potomků i vlastní rozporné pocity. Mužův útěk do Anglie jí totiž vynesl roky v lágru, kde navíc vyslechla od spoluvězeň­kyň nečekané intimity o otci svých dětí, jichž se musela ujmout její sestra.

Souběžně s dobovou politikou se tak odehrává vztahový souboj. David Švehlík v titulní roli je ztělesnění­m přitažlivé­ho hrdiny na významném postu: létal s Churchille­m i holandskou královnou Vilemínou, která mu nyní nabízí práci, přivezl domů Jana Masaryka – ale také vezl Beneše do Moskvy za Stalinem, čímž se stal zajímavým pro sovětskou státní bezpečnost. A zatímco se ruské komunistic­ké agenty i jejich místní poskoky snaží setřást, jeho žena v podání Lucie Žáčkové vyostřuje vzájemné odcizení, leckdy gesty skoro nepochopit­elnými.

Nutno přiznat, že uniformy hercům vyloženě sluší, od Švehlíka po Jiřího Dvořáka zosobňují naprosto přirozenou elitu národa.

Předvánočn­í thriller

Nenásilnou samozřejmo­stí dýchají také domácí obrazy, počínaje volbou navrátilce mezi sexem a svíčkovou a konče dětskými hrátkami se zbraněmi v náladě bezmála svěrákovsk­é. Tichou výbušnost pak přidávají jenom zdánlivě vedlejší ženské postavy Petry Špalkové či Heleny Dvořákové.

Naopak slabší jsou aktéři zla z opačné strany barikády, figury načrtnuté podle šablony včetně nápadně „nenápadnéh­o“sledování. Režijně Balada o pilotovi připomíná neprovázan­ý sled výjevů bez osobitější­ho rukopisu, nedýchá z ní takové souznění jako ze Stránského prací s Hynkem Bočanem. Až s přituhujíc­í náladou předvánočn­ího thrilleru a s letadly nabere napětí obrátky. Škoda, že si třeba dobový Junkers Ju-52 nezahrál více, přesto i úsporná akce spolu s vědomím otrlého zločinu zařídí účinné finále.

„Při každé repríze seriálu Zdivočelá země komunisti protestují, a to se mi líbí,“říkává Stránský. Může si být jist, že ctitele minulého režimu nepotěší ani Baladou o pilotovi.

 ??  ??
 ?? Foto: Česká televize ?? Stroj a člověk Kromě Davida Švehlíka, jenž ztvárňuje titulní roli, si ve filmu Balada o pilotovi zahrál i dobový letoun Junkers Ju-52.
Foto: Česká televize Stroj a člověk Kromě Davida Švehlíka, jenž ztvárňuje titulní roli, si ve filmu Balada o pilotovi zahrál i dobový letoun Junkers Ju-52.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia