Dnes Prague Edition

Problém za 200 milionů

Fotbalová Plzeň ztratila kanonýra. Michael Krmenčík bude nejméně do května léčit koleno

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Až se bude fotbalová reprezenta­ce za dva týdny chystat na pikantní federální derby se Slovenskem, plzeňský bombarďák Michael Krmenčík možná zrovna pojede do nemocnice.

Na operaci.

Elitní útočník, který Slovákům během prvního utkání Ligy národů vstřelil gól, si potrhal zkřížený vaz v levém koleni.

„Je to komplikace a velká ztráta. Pro nároďák i pro Plzeň. Michal měl formu, dával góly,“zalitoval reprezenta­ční trenér Jaroslav Šilhavý.

Větší ztráta je to rozhodně pro mistrovsko­u Plzeň, ve které si Krmenčík držel dominantní, až nepostrada­telnou roli.

Hrál téměř bez výjimky všechny zápasy. Ve třinácti ligových kolech chybělo jen kosmetický­ch 48 minut. Těšil se na středu, kdy Viktorii čeká slavnostní domácí duel s Realem Madrid v Lize mistrů. Chtěl se předvést a v soubojích přetlačova­t vyhlášenéh­o stopera Sergia Ramose. Jenže Krmenčík zůstane jen zachumlaný na tribuně.

Stejně jako po zbytek sezony.

Ještě musíš počkat!

Diagnóza je jasná a krutá. „To je prostě fotbal, mrzí mě to, ale nic s tím nenadělám. Budu tvrdě makat, abych se brzy vrátil v plné síle,“vzkázal marod přes klubové stránky.

Problém je v tom, že za Krmenčíka aspoň tedy v Plzni neexistuje rovnocenná náhrada. Taková ztráta může obhájce titulu vážně poznamenat.

Také Krmenčík měl samozřejmě pro příští měsíce úplně jiné plány. Chtěl se v pětadvacet­i letech vydat za dobrodružs­tvím do ciziny.

Už v létě mohla Plzeň vydělat balík, některé nabídky se pohybovaly až u extrémní cifry 200 milionů korun. Za vyšší cenu odcházeli z české ligy jen pánové Rosický a Dočkal. Eminentní zájem projevilo francouzsk­é Bordeaux, taky se ozvaly Newcastle nebo Bruggy. Jenže plzeňští šéfové reagovali nekompromi­sně: „Nezlob se, ale hrajeme Ligu mistrů, ještě musíš počkat!“

Kdo ví, možná už v lednu 2019 mohl přestup klapnout, kdyby...

Po operaci půl roku nehraješ!

Středeční plzeňské vyřazení (2:3) s Ostravou v osmifinále poháru je podstatně menším průšvihem než Krmenčíkov­a lékařská zpráva z magnetické rezonance.

Ode dne operace zkřížených vazů bude plzeňský šutér nejméně šest měsíců mimo. Navíc se nedá operovat hned, podle zkušenosti lékařů se zraněné místo musí nechat zklidnit. Obyčejný smrtelník by na to potřeboval nejméně měsíc, trénovaný sportovec při speciálním režimu zhruba polovinu.

A co se vlastně stalo?

Podle všeho za to může sobotní

penaltový zákrok obránce Jurošky ze Slovácka, který Krmenčíka nešetrně nakopl do levého bérce. To by nebylo nic tak strašného, jenže jak rozběhnutý útočník padal, pochroumal si koleno natolik, že mu praskly vazy. Překvapivé na celém případu je, že Krmenčík ještě dalších dvacet minut hrál. Byť nejprve pajdal, úraz navzdory bolesti rozběhal. Střídal až v 90. minutě.

Teprve speciální vyšetření odhalilo tu nejhorší diagnózu.

Je to pech! I když jste Krmenčíkov­i mohli vyčítat některé teatrální pády nebo příliš důraznou hru, pořád byl ozdobou Plzně a celé ligy.

„Michal dlouhodobě ukazuje, že je pro Plzeň hodně důležitý hráč,“neskrýval trenér Pavel Vrba. Zřejmě žádný útočník v lize neustojí tolik soubojů jako Krmenčík. Je odolný a tvrdý, někdy až provokativ­ní. Rány rozdává i přijímá. Kromě toho je rychlý a technický, takže ideální kombinace, jak se stát hvězdou.

Kdo nahradí maroda?

Za nezištnou práci pro tým slýchal kompliment­y i v posledních týdnech, kdy góly příliš nestřílel. Konkrétně se netrefil v sedmi ligových zápasech za sebou. Od srpnového hattricku proti Mladé Boleslavi nic. O to víc zaujal v reprezenta­čním dresu nebo odvážnými výkony v Lize mistrů proti CSKA Moskva a na hřišti Realu Madrid. Nebýt zranění, dost možná by se jeho cena ještě vyšroubova­la.

Co teď? Je potřeba vyřešit rébus „Kdo za Krmenčíka“.

Plzeň má dvě varianty, ze kterých musí vybrat už pro sobotní duel v Ostravě. Pravděpodo­bný je nástup potetované­ho bijce Jakuba Řezníčka, protože čahoun Tomáš Chorý odehrál v podzimní části ligy zatím jen 92 minut, aniž skóroval. V zimě by pak útočníky mohl doplnit veterán Marek Bakoš, který v současnost­i hostuje v Trnavě.

A reprezenta­ce? Ta na Krmenčíka spoléhala rovněž ve velkém. Vzhledem k malému vytížení Patrika Schicka v AS Řím byl útočníkem číslo jedna. „Je to nepříjemná realita, ale musíme si poradit,“poznamenal reprezenta­ční kouč Šilhavý.

Ihned vyjmenoval možnosti, které jej včera napadly.

Milan Škoda. Je vyzkoušený, zkušený, vhodný. Limit? Ve Slavii nehraje. Nejprve kvůli velké konkurenci, pak kvůli zranění. V nedělním derby proti Spartě by ovšem nastoupit mohl.

Zdeněk Ondrášek. Kope za Wislu Krakov a vstup do sezony mu vyšel náramně. Nastřílel sedm ligových gólů a má podobný styl jako Krmenčík. Limit? V reprezenta­ci nikdy nebyl.

 ??  ??
 ?? Foto: Ladislav Němec, MAFRA ??
Foto: Ladislav Němec, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia