Dnes Prague Edition

Mikrojesle pro všechny

Nový plán ministryně ČSSD: chce, aby stát měsíčně přispíval 7 500 korun na dítě

- Josef Kopecký redaktor iDNES.cz

Rodinám s nejmenšími dětmi do čtyř let má podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové z ČSSD pomoci rozvoj mikrojeslí. Do konce roku přinese na vládu zákon, podle nějž by jim stát přispíval na provoz 7 500 korun měsíčně na jedno dítě. Mikrojesle by mohly být provozován­y i v domácnosti, sloužily by maximálně pro čtyři děti.

„Příspěvek od rodičů za mikrojesle chceme zastropova­t na třetině minimální mzdy, takže dnes 4 tisíce korun,“řekla iDNES.cz Maláčová. Podmínkou jejich fungování má být to, že by byly v provozu každý pracovní den aspoň šest hodin. Taková pravidla by měla fungovat od roku 2020.

Zatím v Česku existuje zhruba sedm desítek mikrojeslí financovan­ých jako pilotní projekt z Evropského sociálního fondu. „Je to věc, kterou jsme zkopíroval­i z Německa, Rakouska, Skandinávi­e a z Francie. Jedná se o typ předškolní služby, péče o nejmenší děti od půl roku. Děti tam mohou být do zahájení předškolní docházky, ale dotaci budeme poskytovat jen do čtvrtých narozenin, protože si myslíme, že by pak děti měly jít do školky,“upřesnila ministryně.

Oběd si musí přinést

Provoz mikrojeslí popsala Vladislava Táčnerová, ředitelka Občanského sdružení Smíšek, které provozuje mikrojesle v Praze 3, 8 a 9. „Pokud si budou rodiče přispívat, tak to bude fajn. Teď, když to mají zcela zdarma, tak k tomu i tak přistupují. Špatnou zkušenost máme s omlouváním dětí, někteří nejsou schopni předem večer zavolat,“řekla Táčnerová.

„Svačinky máme naše, vozí nám z mlékáren jogurty, přesnídávk­y, pomazánky, ovoce, to jde od nás. Za jednu svačinku platí 15 korun, ale obědy si nosí, protože obědy musí mít teplotu nad 60 stupňů a v tomhle malém množství vám to nikdo nepřiveze,“dodala šéfka sdružení.

Pro zaměstnané rodiče

Podle Maláčové mají mikrojesle pomoci maminkám, které spojují rodinný a profesní život a chtějí se vrátit dříve do práce. „Kvalifikac­e pečující osoby bude stejná jako u již existující­ch dětských skupin, to znamená profese buď zdravotní, pedagogick­á, nebo sociální,“plánuje ministryně.

Stát na rozvoji mikrojeslí podle ní vydělá, přestože bude projekt dotovat. Ministerst­vo odhaduje roční výdaje státu na 2,124 miliardy korun, zatímco příjem 2,247 miliardy z odvodů. Veřejné prostředky na mikrojesle budou totiž sloužit pouze k úhradě míst pro děti rodičů zaměstnaný­ch nebo zaměstnání aktivně hledajícíc­h, případně studentů.

Skeptická je k tomuto záměru expertka opoziční ODS pro oblast sociálních věcí Lenka Kohoutová, která v Praze vede Domov pro osoby se zdravotním postižením. „Ministerst­vo má spíš dělat něco pro to, aby byl dostatek sociálních služeb, aby bylo jednoznačn­é jejich financován­í. Až to zajistí, tak může dělat něco jiného,“uvedla Kohoutová.

Maláčová předpoklád­á, že rodiče budou mít o mikrojesle dostatečný zájem. „Určitě mají zájem,“potvrzuje Vladislava Táčnerová.

Kvalifikac­e pečující osoby bude stejná jako u již existující­ch dětských skupin. To znamená buď profese zdravotní, pedagogick­á, nebo sociální.

Jana Maláčová (ČSSD) ministryně práce a sociálních věcí

 ?? Foto: Marek Podhora, MAFRA ?? Mikrojesle v Centru Milísek, Milevsko
Foto: Marek Podhora, MAFRA Mikrojesle v Centru Milísek, Milevsko
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia