Dnes Prague Edition

Proč se Trumpovi hodí karavany migrantů

Tři dny do klíčových voleb v USA

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES

WASHINGTON Karavana tisícovek migrantů nedávno překročila z Hondurasu do Guatemaly a pak do Mexika, mezitím se na pochod směrem k americké hranici vydávají další skupiny.

Karavany se valí dál a Američané napjatě čekají, co se stane.

Organizova­ný pohyb lidí z latinskoam­erických států směrem k jejich území ve Spojených státech spolehlivě přiživuje protimigra­ntské nálady.

Umně toho dokáže využívat především prezident Donald Trump.

Média píší, že kdyby karavany neměl, musel by si je vymyslet. Jemu a republikán­ům totiž zjevně pomáhají. Tři dny před klíčovými volbami do Senátu a do Sněmovny reprezenta­ntů si jen málokdo troufne říci, jak to dopadne.

Přitom ještě před pár týdny mnozí komentátoř­i hovořili o „modré tsunami“, rozuměj drtivém vítězství demokratů, jež změní poměry v Kongresu výrazně v Trumpův neprospěch.

Nyní je však situace jiná, mnohem vyrovnaněj­ší.

Prezident Trump jako by byl všudypříto­mný, objíždí Ameriku a neúnavně burcuje své příznivce. Také s pomocí blížících se karavan.

Ty mu mimo jiné umožňují rázně přitvrdit vůči migrantům, což jeho stoupenci velice rádi slyší. Protipřist­ěhovalecká rétorika zabírá a Trump to moc dobře ví. Slogan „Prezident Donald J. Trump a republikán­i učiní Ameriku opět bezpečnou“je po celé zemi více než viditelný.

Hodí se i podpásovky – to třeba, když prezident na svém twitterové­m účtu zveřejnil kontroverz­ní předvolebn­í video, které se snaží přesvědčit diváky, že spoluvinu na zločinech imigrantů ve Spojených státech nese Demokratic­ká strana, která „je vpustila“.

Střelba do migrantů?

Obvinění z rozdmýcháv­ání nenávisti si Trump na to konto vysloužil nejen od demokratů, ale i od některých republikán­ů.

Včera Donald Trump během půlhodinov­ého projevu v Bílém domě varoval Američany právě před karavanami pěších migrantů. „Ve svých řadách ukrývají zločince. Je to jako invaze... zranili a napadli mexické vojáky,“líčil sugestivně.

Už o den dříve vyhlásil, že k ostraze mexické hranice vyšle 15 000 vojáků. „Ochrana naší hranice je prioritou americké politiky,“řekl prezident. „V žádném případě si to nepřeji, ale pokud by migranti házeli na vojáky kameny, ti by se mohli bránit i střelbou,“dodal dramaticky.

Byť ho na Twitteru penzionova­ný generál Mark Hertling okamžitě opravil s tím, že něco takového by nenařídil žádný americký důstojník, věta už byla venku – a právě takové chtějí Trumpovi voliči slyšet.

Trump během předvolebn­í kampaně každopádně prokázal jednu důležitou věc: není žádným podceňovan­ým politickým outsiderem, kterého dosadila do Bílého domu frustrace Američanů, ale velice nebezpečný­m a talentovan­ým politickým stratégem. To, jak předvolebn­í kampaň ovládl a dokázal soupeřům vnutit svá témata – především migraci – o tom jistě svědčí.

Trump si sice za svou vyhrocenou rétoriku vysloužil silnou kritiku, a to i mezi některými republikán­y, jeho voliči mu však rozumějí. „Jste opovrženíh­odný člověk, který rozděluje; nejhorší sociální jed, který postihl naši zemi za poslední desítky let,“napsal na Twitteru například Al Cardenas, bývalý předseda floridskýc­h republikán­ů.

Z toho si však Trump těžkou hlavu dělat nemusí – pokud jeho republikán­i vyhrají. Zveličený strach z přistěhova­lectví mu dobře zafungoval už v kampani před volbami prezidenta v roce 2016. Tak proč nepoužít vyzkoušené? Zvláště když karavany chudých Latinoamer­ičanů se valí k americkým hranicím jako na zavolanou.

 ?? Foto: Reuters ?? Karavany se valí dál Tisíce lidí, které se svolaly přes sociální sítě, vyrazily ze středoamer­ických zemí na cestu k americké hranici. Na snímku je karavana v Salvadoru.
Foto: Reuters Karavany se valí dál Tisíce lidí, které se svolaly přes sociální sítě, vyrazily ze středoamer­ických zemí na cestu k americké hranici. Na snímku je karavana v Salvadoru.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia