Dnes Prague Edition

Profil Adam Scheinherr

-

Jedenatřic­etiletý Adam Scheinherr pracuje v Ústavu jaderného výzkumu v Řeži u Prahy. Se svou iniciativo­u se mu podařilo zabránit zbourání Libeňského mostu. Nyní bude za uskupení Praha sobě náměstkem primátora pro dopravu, což je funkce, v níž zatím nikdo příliš sympatií voličů nezískal. V těžké pozici se chce Scheinherr spolehnout na absolvovan­ý kurz přežití. „Zažil jsem při něm tak silné fyzické a hlavně psychické vypětí, že to uplatním proti stresu, s nímž musí politik bojovat,“říká.

Na Institutu plánování a rozvoje Prahy to nyní zhodnocují. Když se podíváte do francouzsk­ých měst, kde v minulých 15 letech byly obnovovány tratě uvnitř historické­ho města, tak jde o velmi tiché tramvaje. Projíždí tam malou rychlostí v pěší zóně, nedělá to problémy a má to přínos pro cestující.

Tím jsme se vlastně dostali k cílům na celé čtyři roky. Čeho tedy chcete dosáhnout do konce volebního období vedle stavby tramvajový­ch tratí?

Určitě chceme udělat první fázi rekonstruk­ce Libeňského mostu a připravit opravu Hlávkova mostu a dalších významných mostů přes Vltavu. Zároveň postavíme lávku v Troji, která spadla a vybudujeme lávku z Holešovic do Karlína přes Štvanici. Také chceme získat nutné pozemky k výstavbě metra D. Buď je vykoupíme, nebo směníme za jiné.

Vaše koalice chce také stavět a opravovat byty. Budete mít na všechny dopravní plány peníze?

Samozřejmě, nedovolili bychom si vymyslet něco, co je nereálné. Vycházíme z vypracovan­ého plánu udržitelné mobility, který vznikal poslední roky. V něm jsou uvedeny efektivní stavby, které lze uskutečnit i při nutných opravách. Navíc všechny projekty se nezačnou stavět najednou, každý je v jiné fázi připraveno­sti.

Jaký druh dopravy chcete nejvíce podporovat: veřejnou, cyklistick­ou, automobilo­vou?

Zásadní je podporovat MHD, aby tu byla alternativ­a k těm ostatním druhům. A také budovat parkoviště. Každé auto, které zůstane před hranicemi Prahy, je přínosem. Ve městě by mělo být co nejméně aut.

Jste pro humanizaci magistrály, kterou už v minulém volebním období podporoval lídr Prahy sobě Jan Čižinský?

Magistrála je dopravní tepna a tou také zůstane. Těžko tam můžeme omezovat provoz třeba snížením jízdních pruhů. Ale jinak proměnu podporuji. Když se podíváte do Vídně či Paříže, jsou tam hlavní třídy podobně rušné jako magistrála, ale vypadají úplně jinak. Je tam dostatek přechodů, nejsou tam takové bariéry. Ta ulice se nechová jako dálnice, i když je dopravní tepnou, ale zapadá do toho města.

Když jsme u automobilo­vé dopravy: chcete změnit systém rezidentní­ho parkování?

Nechci jej upravovat, spíše se rozšíří do dalších městských částí. Do některých se nedávno zóny rozšířily, u těch přilehlých je teď kvůli tomu problém, že jsou zacpané. Chceme zřídit komisi pro parkování, jež se bude touto problemati­kou zabývat.

Nestane se ale tímto postupem to, že jednou bude celá metropole obehnaná modrou čarou?

Samozřejmě se to může stát. Postupem času k tomu asi dojde. V horizontu asi deseti let budou zóny zavedeny v celé Praze. Ten efekt je jasný.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia