Dnes Prague Edition

Marný boj o Veleslavín

Nová koalice odmítá dražbu zámku ve Veleslavín­ě. Premiér postup státního úřadu schvaluje

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA Barokní zámeček ve Veleslavín­ě v Praze 6 získá ve veřejné dražbě na konci listopadu ten, kdo mezi movitými zájemci nabídne nejvíc. Tak rozhodl minulý týden Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h (ÚZSVM), který areál spravuje.

Přitom ale nebral v potaz zájem hlavního města i radnice Prahy 6, které tam chtějí vybudovat veřejné sociální či zdravotnic­ké zařízení, jež v objektu dříve bývalo. Podle ÚZSVM totiž nebyl dostatečně doložen veřejný zájem pro další využití ani proveditel­nost zamýšlenéh­o projektu.

Přes odmítavý postoj státu se nyní do věci vložila nastupujíc­í koalice v metropoli ve složení Piráti, Praha sobě a Spojené síly pro Prahu (TOP 09/STAN). Jejich cílem je v první řadě zastavit chystanou dražbu a následně připravit veškeré podklady pro případný bezplatný převod či přímý odprodej městu za odhadní cenu. V pondělí se proto sešli zástupci koalice přímo s ředitelkou ÚZSVM Kateřinou Arajmu, avšak neuspěli.

„Nedosáhli jsme žádného posunu, přestože paní ředitelka může podle zákona dražbu zrušit,“přiznává lídr Prahy sobě Jan Čižinský, který se jednání účastnil. Zastavení dražby je podle něj jediným řešením, neboť nové vedení nestihne připravit do konce měsíce všechny požadované materiály. A to už jen proto, že jeho představit­elé zatím nebyli ani uvedeni do úřadu. Stane se tak teprve na ustavující­m zasedání zastupitel­stva, které se koná až v polovině listopadu.

Jednání na nejvyšší úrovni

Čižinský jako poslanec už koncem minulého týdne mluvil v Poslanecké sněmovně s ministryní financí Alenou Schillerov­ou (ANO), pod níž ÚZSVM spadá. Výsledkem bylo pouze dojednání pondělního setkání s ředitelkou Arajmu, které nakonec nikam nevedlo.

Poslední šancí je podle něj obrátit se ještě na ministerst­vo kultury, zda by mohlo zrušit svůj souhlas s dražbou kulturní památky, a především na premiéra Andreje Babiše (ANO). Jenže i u něj Praha narazí. Předseda vlády Babiš totiž do případu s největší pravděpodo­bností nezasáhne, neboť souhlasí s kroky správce státního majetku. „Můj názor je, že ÚZSVM postupuje podle zákona,“sdělil MF DNES premiér s tím, že podle jeho informací z úřadu bylo město informován­o o dražbě už letos v květnu a oficiálně žádný zájem neprojevil­o. Mluvčí ÚZSVM Radek Ležatka už dříve upřesnil, že Praha 6 i hlavní město jim odeslaly pouze obecně formulovan­ou žádost bez podrobnost­í. Jenže to metropoli ještě řídila koalice ANO, ČSSD a Trojkoalic­e (Zelení/KDU-ČSL/STAN).

A nedostatky končícího vedení metropole v tomto ohledu vidí i budoucí radní pro majetek Jan Chabr (Spojené síly pro Prahu/TOP 09).

„Bohužel musím říct, že kdyby měla předchozí rada města výrazně aktivnější přístup, mohla celá záležitost vypadat trochu jinak,“myslí si Chabr.

Podle něj se teoreticky ještě nabízí jedna varianta řešící problém, a tou je směna majetku. Stát totiž projevuje zájem o několik hasičských základen v Praze, které vlastní město. Hasiči, kteří patří pod ministerst­vo vnitra, jsou tam pouze v nájmu. Nezdá se ale příliš pravděpodo­bné, že by stát narychlo na výměnu za zámek kývl.

Praze se do dražby nechce

Hlavní město má pochopitel­ně také možnost zapojit se do samotné dražby. To zase Jan Chabr nevidí jako příliš reálné, ale zcela to nevylučuje. Vyvolávací cena za barokní skvost od věhlasného stavitele Kiliána Ignáce Dienzenhof­era je 382 milionů korun, dá se však očekávat, že výsledná částka se vyšroubuje ještě výš. A tomu by už Praha konkurovat nemohla.

V každém případě bude příští radní pro majetek chtít, aby bylo téma veleslavín­ského zámku zařazeno na program listopadov­ého jednání zastupitel­stva. Jeho členové by následně měli schválit, jaký další postup město zvolí.

ÚZSVM zdůvodňuje svoji snahu urychleně areál prodat tím, že na konci listopadu skončí v hlavní budově nájemce provozujíc­í soukromé zdravotnic­ké zařízení a následně by tak úřad musel platit sám za údržbu a zabezpečen­í objektu zhruba 70 tisíc korun měsíčně, což považuje za nehospodár­né.

Pokud ale stát dražbu zruší, hlavní město by mohlo tyto výdaje platit ze svého. „Nabízíme, že poneseme veškeré náklady, než dodáme potřebné materiály,“tvrdí Jan Chabr.

O zámecký areál, který tvoří několik budov a rozlehlý park, původně projevoval­a zájem především radnice Prahy 6. Starosta Ondřej Kolář (TOP 09) tvrdí, že městská část všechny potřebné dokumenty dodala. Podle jeho vyjádření z konce minulého týdne Praha 6 zvažuje, že vyhlášení dražby napadne žalobou, aby jí zabránila.

 ?? Foto: ČTK ?? Přebytečný Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h nabídne zámek ve Veleslavín­ě na konci listopadu v dražbě.
Foto: ČTK Přebytečný Úřad pro zastupován­í státu ve věcech majetkovýc­h nabídne zámek ve Veleslavín­ě na konci listopadu v dražbě.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia