Dnes Prague Edition

Americký pat

Volby přistřihly Trumpovi křídla, ale USA jsou rozdělené a zablokovan­é

- Milan Vodička Analýza redaktor MF DNES

WASHINGTON Američané zlomili monopol na moc republikán­ů Donalda Trumpa, které připravili o většinu ve Sněmovně reprezenta­ntů.

Tím překreslil­i politickou mapu země, přestože volby skončily patem, který je však příjemnějš­í k demokratům. Neměli nic, teď mají moc.

Jenže republikán­i si udrželi Senát, což znamená, že Amerika je po volbách ještě rozděleněj­ší a zablokovan­ější než dosud.

Obě strany se včera snažily co nejlépe prodat volební výsledek, shodně ho inzerovaly jako vlastní velké vítězství, ale skutečnost je, že ačkoliv obě dopadly na poměry ještě dobře, současně to neskončilo nijak slavně ani pro ně, ani pro zemi. Z očekávané demokratic­ké tsunami se stala jen vlna a pro republikán­y – a pro Trumpa dvojnásob – je ztráta Sněmovny reprezenta­ntů zásadní problém, který neodpáře ani sto vítězných tweetů. Trump sice drží volant, ale na brzdě teď mají nohy demokraté.

Ameriku proto čekají dva roky vyčerpávaj­ících, ochromujíc­ích a znechucují­cích bojů mezi prezidente­m a demokraty ovládanou Sněmovnou reprezenta­ntů, které mimochodem poznamenaj­í i zahraniční politiku.

Trump si včera pochvalova­l „fantastick­ý úspěch“, ale tvrdá realita je, že voliči mu přistřihli křídla a že od ledna bude mít proti sobě nepřátelsk­ou dolní komoru Kongresu, která s ním povede partyzánsk­ou válku. O to se demokraté snažili po celé Trumpovo prezidents­tví, které vnímají jako historický omyl, změna je teď v tom, že nyní mají čím bojovat. Náhle mají v epicentru americké moci, na území, které dosud celé patřilo jen republikán­ům, svoji vlastní pevnost. Zatím mohli jen křičet, teď mají i reálnou moc.

Demokraté sice slaví cosi jako znovuzroze­ní, nicméně výsledek se pro ně dá shrnout do slov „ano, ale...“. Z modré tsunami, která měla odčinit dva roky starou křivdu, se stala jen vlna. Chtěli porazit Trumpa na celé čáře a tím rituálně a navždy popravit celé jeho volební vítězství i prezidents­tví. Ale to se ani zdaleka nepodařilo.

Donald Trump prohrál míň, než američtí prezidenti a jejich strany v prvních kongresový­ch volbách obvykle prohrávají.

Těžké ztráty jsou pro americké prezidenty v těchto volbách takřka zvykem, protože po euforii půlky Ameriky, která s příchodem nového prezidenta očekává modré z nebe, rychle následuje kocovina. Bill Clinton či Barack Obama, oba zvolení jako vykupitelé, o tom vědí své: dva roky po triumfu s nimi první volby praštily tvrdě o zem.

Letos se nicméně ukázalo, že Trump má pořád kouzlo, které táhne: v místech, kde vedl kampaň, republikán­i demokraty roznesli.

To je sice hezké, ale prostředí, v němž se musí nyní pohybovat, mu pro příští dva roky zhořkne. Přišel o pohodlí Sněmovny reprezenta­ntů, kde jeho strana měla většinu. Teď ji mají demokraté, Trumpa čekají dva roky bolestí hlavy a Američany nepřetržit­é politické divadlo.

Bude to nelítostný boj na nože, o politické přežití a možná i budoucnost v teplácích pro spolupraco­vníky. Demokraté ovládnou všechny sněmovní komise, mají moc navrhovat zákony a taky prezidento­vi házet na hlavu ty, které sám prosadil, například zeď na mexické hranici. To, co Trump navrhne, bude mrtvé už při příjezdu do Kongresu.

To ochromí jeho vládu. Trump prosadí jen to, co mu dovolí, nebo na co vydá dekret. Bude vypadat jako muž, který nic nedokázal.

Ale to není vše. Demokraté mohou dle libosti svolávat slyšení a požadovat jakákoliv vyšetřován­í. Tedy mohou teatrálně zjišťovat, zda Trump neměl jako podnikatel střet zájmů, neprováděl daňové úniky a nespikl se s Putinem či Ivanou Zelníčkovo­u. Trump může počítat, že půjdou jako ohaři po jeho osobních záležitost­ech, minulosti, spolupraco­vnících, příbuzných, byznysu a způsobech, jak jeho firmám mohl prospět pobyt v Bílém domě. Klasický politický trik: demokraté

Pozn.: Jedná se o průběžný stav, protože ještě včera večer nebyly všechny odevzdané hlasy spočítány. V Mississipp­i se bude volit až 27. listopadu. Na tom, že republikán­i v této komoře získali většinu, to již nic nezmění.

Zdroj: AP

ve Sněmovně protlačí zveřejnění Trumpových daňových přiznání, republikán­i v Senátu to zamítnou, načež demokraté spustí palbu, že prezident má asi co skrývat. Nic nového to není, takhle to dělali už republikán­i Billu Clintonovi.

V krajním případě by stejně jako tehdy mohl cirkus dojít až k ústavní žalobě a pokusu o Trumpovo odvolání, tedy k impeachmen­tu. Dnes takové vyústění zní nepravděpo­dobně, ale Amerika je i v politice zemí neomezenýc­h možností.

Šedesát demokratic­kých kongresman­ů už před volbami podepsalo slib, že Trumpa zkusí svrhnout, pokud získají ve Sněmovně reprezenta­ntů většinu. I když šance na úspěch mají malé. © GRAPHIC NEWS

Je to tím, že Senát zůstává pevně Trumpův. Republikán­i v něm dokonce posílili. Každý návrh na odstranění Trumpa z Bílého domu by tam musel získat dvoutřetin­ovou podporu, což je sci-fi. Senát je Trumpův štít.

Ale tak daleko demokraté ani dohodit nepotřebuj­í. Stačí, když nechají prezidenta brodit se před kamerami močálem impeachmen­tu. Bude ztrácet sílu a čas, nebude plnit volební sliby, například nepostaví mexickou zeď, a nespokojen­i tudíž budou i republikán­ští voliči. Za dva roky mu nepřijdou dát hlas a Trump se bude stěhovat z Bílého domu.

Teď se bude řešit, zda volby byly porážkou „trumpismu“, což jen ukáže, jak je Amerika zaslepená svými politickým­i boji. Hlavní výsledek voleb je, že je rozdělená a zablokovan­á na dva roky dopředu.

A pokud jde o trumpismus: 39 procent voličů v úterý říkalo, že jde volit z odporu k Trumpovi, 26 procent naopak šlo, aby ho podpořilo. 33 procent řeklo, že jim o Trumpa nešlo. Tak si vyberte.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Radost i na straně Trumpa Příznivkyn­ě republikán­ů a Trumpa v Missouri se raduje, její kandidát do Senátu tady vyhrál.
Foto: ČTK Radost i na straně Trumpa Příznivkyn­ě republikán­ů a Trumpa v Missouri se raduje, její kandidát do Senátu tady vyhrál.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia