Dnes Prague Edition

Česko odmítne pakt o migraci

Česko se nepřipojí k více než 180 zemím a paktu o migraci. Co by na to řekli lidé, obává se vláda

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Vláda dokonala překvapivý obrat. Před měsícem a půl její členové z ČSSD ve Sněmovně hájili globální pakt o migraci, dokument, který se na půdě OSN chystá přijmout přes 180 zemí.

„Migrační pakt představuj­e historicky právní rámec pro mezinárodn­í spolupráci a zabývá se všemi podstatným­i aspekty migrace,“chválil návrh tehdejší ministr zahraničí Jan Hamáček. Včera přesto jeho nástupce a spolustran­ík z ČSSD Tomáš Petříček vydal prohlášení, z něhož je zřejmé, že vláda dokument nepřijme.

Co stojí za změnou postoje? Podle informací MF DNES vliv okolních zemí i jednoduchý fakt, že migrace je slovo, které v Česku budí hodně vášní, a je tak jednodušší si s ní nepálit ruce.

Začalo to letos v červenci v New Yorku, kdy se na paktu shodly všechny země OSN. Ovšem s výjimkou USA, podle nichž je dokument neslučitel­ný s jejich migrační politikou.

Právně nezávazný, ale třaskavý

V třicetičty­řstránkové­m textu obecně jde o to říct, jak by na globální úrovni měla probíhat bezpečná a řízená migrace, aby nedocházel­o v takové míře k pašování a obchodován­í s lidmi.

Také najít příčinu toho, proč vůbec lidé migrují, jak je možné je chránit, integrovat v nových zemích nebo umožnit jejich návrat domů. Nabádá státy, aby sbíraly a mezi sebou sdílely potřebné informace. K tomu samozřejmě dokument pracuje s mnoha pojmy, jako jsou například legální a nelegální migrace – a právě to se stalo jedním z hlavních předmětů sporu.

Nejednozna­čné vymezení pojmů kritizuje řada zemí, ale většinou z nich zaznívá, že dokument stejně není právně závazný, takže ho, byť s výhradami, které dají najevo, nakonec přijmou.

Dokument sice třeba uvádí, že detenční zařízení mají být pro uprchlíky až poslední možností, a teoreticky tak může vyvolat mezinárodn­í kritiku států, které by se tím neřídily. Fakticky však zůstane maximálně jen u ní, protože vymahateln­ost je nulová.

Přesto úmluva budí emoce, a tak se k USA následně přidalo ještě Maďarsko, v němž je migrace velmi citlivé téma a tamní premiér Viktor Orbán několikrát i na půdě Evropské unie ukázal silné odmítavé gesto. Zaznělo například: „Tento dokument je naprosto proti bezpečnost­ním zájmům Maďarska“, dohoda pro svět představuj­e „hrozbu“.

Babišova inspirace z Rakouska

A k Orbánovi se v posledních týdnech přidal i rakouský premiér Sebastian Kurz. Shodou okolností právě tito politici patří v okolních zemích k nejoblíben­ějším státníkům českého premiéra Andreje Babiše. Ten se netají, že s nimi rád při zahraniční­ch cestách konzultuje mezinárodn­í politiku a že je mu jejich pohled na věc mnohem bližší než třeba německý.

I proto Babiš dokumentu od začátku příliš nefandil. Proti přijetí byl i přesto, že ho sociálněde­mokratičtí ministři ujišťovali, že stejně nejde o nic závazného a jednotlivé země si dál budou moci o svojí migrační politice rozhodovat samy.

Radši to nevysvětlo­vat

Ale i ministři zahraničí z ČSSD Hamáček a následně Petříček věděli, že hájením dokumentu si příliš kladných bodů nezískají. Navíc jim bylo jasné, že by je ministři z ANO ve vládě snadno přehlasova­li.

„Neshodli by se na tom ani členové našeho nejužšího vedení. A vždycky je jednodušší říct: Vidíte, my jsme byli proti, než vysvětlova­t podepsali jsme to, ale...“říká zdroj MF DNES z ČSSD. I Petříček včera připustil, že „ČSSD chápe nálady u české veřejnosti“.

A tak je zřejmé, že až budou státy OSN 10. a 11. prosince v marockém Marrakéši dokument oficiálně podepisova­t – doposud totiž šlo jen o neformální přísliby – Česko svůj podpis nepřipojí. Zatím se to kromě zmíněných USA, Maďarska a Rakouska chystá udělat už jen Polsko. Byť kritika zaznívá i z jiných zemí, třeba v Německu se na výhradách shodne opoziční AfD i s částí vládní CDU – většina se však drží stanoviska dokument přijmout.

Protože je toho názoru, že nějaký mezinárodn­ě koordinova­ný postup je potřeba.

A také proto, aby jejich země nedoplatil­a třeba na to, že s ní ostatní nebudou tak ochotně sdílet informace o proudech migrantů nebo penězích nasměrovan­ých do určitých míst.

Babiš si byl ale včera jistý, když prohlásil, že se izolace neobává. To šéf české diplomacie byl opatrnější. „Věřím, že dokážeme, a to bude úkol pro českou vládu, náš postoj řádně obhájit, tak aby nás zahraniční partneři pochopili a aby nás toto rozhodnutí neizoloval­o v situaci, kdy přes 90 procent všech států chce kompakt přijmout,“uvedl Petříček.

„Věřím, že dokážeme, a to bude úkol pro českou vládu, náš postoj řádně obhájit, tak aby nás zahraniční partneři pochopili.“

Tomáš Petříček ministr zahraničí ČR

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia