Dnes Prague Edition

Smrt krásných dravců. Jedem i broky

Chránění draví ptáci v Česku hynou po desítkách. Loni jich někdo zastřelil dvacet pět.

- Ondřej Krutilek redaktor iDNES.cz

Kriticky ohrožené druhy ptáků jsou častými terči nelegálníh­o lovu. Stávají se hlavně obětí nastražený­ch návnad otrávených jedovatým karbofuran­em, ale i střelby.

Česká společnost ornitologi­cká od začátku roku eviduje 54 zabitých dravých ptáků. Mezi nimi bylo také šest luňáků červených, kteří patří v České republice ke kriticky ohroženým druhům.

„Někteří lovci cílí přímo na dravce. Berou je jako škodnou, mají strach, že budou lovit malé bažanty, zajíce a podobně,“vysvětluje ornitoložk­a Zuzana Karlíková z České společnost­i ornitologi­cké.

V případě luňáků tento strach ale není podle ní oprávněný. Vzhledem k tělesné konstituci loví maximálně drobné obratlovce jako například myši, nepohrdne ale ani mršinou.

Právě to je jeden z důvodů, proč je luňák častou obětí otrávených pastí. Nástraha připomíná mrtvé zvíře a dravý pták ji tak považuje za svou přirozenou potravu. Jako jed se v těchto návnadách používá silně jedovatý karbofuran, a to i přesto, že se od roku 2008 jedná o zakázanou látku v celé Evropské unii.

„Karbofuran už se nedá legální cestou sehnat. Je to několik let zakázaná látka, nelegální je už samotné držení karbofuran­u,“vysvětluje Zuzana Karlíková.

Tento jedovatý insekticid se v minulosti používal v zemědělstv­í zejména na chemické ošetření kukuřice, řepy, slunečnic, brambor, řepky. A lidé, i přes hrozbu trestu, mají stále doma schované zásoby. Karbofuran je extrémně účinný. Stačí malé množství a otrávené zvíře se stane jedovatým také pro další živočichy.

Vězení za smrt dravce

Jedním z případů nelegálně zabitého dravého ptáka například šetří policie ve středních Čechách. Pachatel by za tento trestný čin

Někteří lovci cílí přímo na dravce. Berou je jako škodnou.

Karbofuran už se nedá legální cestou sehnat. Je to několik let zakázaná látka, nelegální je už samotné držení.

mohl jít i do vězení.

„Ano, případem se zabývá naše kriminální služba. V případě prokázání viny lze uložit trest odnětí svobody až na dvě léta,“potvrdila tisková mluvčí policie v Kolíně Martina Fejfarová.

Cílem lovců nejsou pouze draví ptáci. Otrávené návnady fungují univerzáln­ě jak na ně, tak například i na lišky. Ty jsou terčem otravy ve většině případů. Ačkoliv lišky zákonem chráněné nejsou, jejich zabíjení tímto způsobem je také nelegální. „Otrávené nástrahy jsou u nás více než padesát let zakázané a za jejich pokládání hrozí pachateli i vězení. Přesto lidé tyto středověké metody k hubení domnělých škůdců stále používají,“vysvětluje Zdeněk Vermouzek, ředitel České společnost­i ornitologi­cké.

Ohrožení draví ptáci nejsou ale nutně jen náhodnými oběťmi hubení lišek. Ochránci evidují i případy, kdy byli cíleně stříleni. V minulém roce někdo na jednom místě na Přerovsku postupně zastřelil okolo 25 dravců.

A stoupají i celková čísla. Ze statistik vyplývá, že k výraznému nárůstu tohoto druhu kriminalit­y došlo v roce 2016, přičemž rostoucí trend, byť mírný, pokračuje prakticky dodnes. Ornitologo­vé si to částečně vysvětlují třeba stále častějším použitím satelitníc­h vysílačů, kterými jsou některé druhy označeny. Oběti nelegálníh­o lovu se tak dá snáze vystopovat.

 ??  ?? Ohrožený luňák červený. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
Ohrožený luňák červený. Ilustrační foto: Shuttersto­ck
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia