Dnes Prague Edition

Politici, kteří píšou historii: indiánka i nejbohatší guvernér

-

Kongresové volby tentokrát ve Spojených státech pořádně zamíchaly kartami – někteří jejich dílčí vítězové doslova přepsali historii. Poprvé například usednou do prestižníc­h křesel dvě původní Američanky, tedy indiánky, a také dvě muslimky. Všechny v řadách demokratů. A oněch „poprvé“je daleko víc: První gay, který o své orientaci veřejně hovoří, byl zvolen guvernérem. V Kongresu také usedne rekordně mladá žena. A tak dále.

Zde je několik příkladů:

Jared Polis

první gay guvernérem

Tento politik se už během svého působení v Kongresu (od roku 2009) otevřeně hlásil k homosexuál­ní orientaci. Se svým partnerem vychovává dvě děti. Nyní se stane vůbec prvním guvernérem v USA, který se netají tím, že je gay. Povede stát Colorado. Mimo jiné podporuje legalizaci marihuany nebo zrušení trestu smrti.

Ilhan Omarová

první muslimka v Kongresu 37letá somálská imigrantka (na snímku) se společně s dcerou palestinsk­ých uprchlíků Rashidou Tlaibovou staly prvními muslimkami, které v Kongresu usednou. Obě jsou demokratky ze Středozápa­du. „Jsem muslimka a jsem černá, rozhodla jsem se bojovat o podobu americké politiky,“řekla Omarová, která nosí hidžáb.

Sharice Davidsová

první indiánka v Kongresu Osmatřicet­iletá Sharice Davidsová z Kansasu (na snímku) a Deb Haalandová z Nového Mexika se staly prvními kongresman­kami, které pochází z řad původních obyvatel Severní Ameriky. Davidsová zároveň usedne ve Sněmovně reprezenta­ntů jako první lesbička z Kansasu a zřejmě i jako první bývalá profesioná­lní zápasnice.

Alexandria Ocasio-Cortezová

Nejmladší ženou v dějinách, jež byla zvolena do Sněmovny reprezenta­ntů, se stala 29letá demokratka Ocasio-Cortezová. Dcera přistěhova­lců získala v jednom z newyorskýc­h obvodů 78 procent hlasů. Bývalá barmanka šokovala už v červnu, kdy v demokratic­kých primárkách porazila senátora Crowleyho, jednoho z nejmocnějš­ích demokratů.

Jay Robert Pritzker

nejbohatší guvernér v historii Tento veleúspěšn­ý podnikatel kandidoval za demokratic­kou stranu do čela státu Illinois a vyhrál. Stal se tak nejbohatší­m guvernérem americké historie. Třiašedesá­tiletý majitel hotelového řetězce Hyatt a známý filantrop vlastní podle časopisu Forbes majetek v hodnotě 3,2 miliardy dolarů. Je ještě o něco bohatší než Donald Trump. (kro)

 ??  ?? nejmladší žena v Kongresu
nejmladší žena v Kongresu
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia