Dnes Prague Edition

Republikán­i udrželi Senát. Demokraté dobyli Sněmovnu reprezenta­ntů. Takže plichta. A Trump dál živí sen o znovuzvole­ní. Kdo vyhrál americké volby

- Jakub Lepš amerikanis­ta, University of New York in Prague

Na zdánlivě jednoducho­u otázku, kdo vyhrál úterní americké volby do Kongresu, existuje několik odpovědí. Matematick­y vzato není o čem diskutovat: demokraté po osmi letech získali zpět většinu ve Sněmovně reprezenta­ntů a v tomto ohledu slaví vítězství. Naopak v Senátu si kontrolu udrželi republikán­i a trocha toho šampaňskéh­o je proto na místě i v jejich případě. Čili remíza. Nicméně…

Poslední dva roky byli demokraté plně opoziční stranou, která jen smutně přihlížela, jak Donald Trump a republikán­i oklešťují Obamovu zdravotní reformu či nekompromi­sně prosazují své představy o daňových škrtech. Z tohoto pohledu jsou přece jen demokraté hlavními vítězi voleb a lze očekávat, že již brzy začnou Trumpově administra­tivě zatápět. Od počátku příštího roku například Kongresem neprojde jediný zákon, aniž by pro něj ve Sněmovně hlasovali alespoň někteří demokraté.

Díky znovunabyt­é většině navíc získávají obrovské pravomoci vůči prezidents­ké administra­tivě v oblasti vyšetřován­í různých kauz či poptávání všemožných dokumentů. A bude čistě na rozhodnutí demokratů, zda Trumpovi a jeho spolupraco­vníkům „pouze“ztíží život, nebo zda chod administra­tivy do určité míry paralyzují.

Na druhou stranu republikán­i zůstanou nadále těmi, kdo bude mít v Senátu v rukou osud Trumpových kandidátů na nové ministry či – což je z dlouhodobé­ho pohledu ještě důležitějš­í – osud kandidátů na případně uvolněná místa v řadách soudců Nejvyššího soudu. Takže pomyslné stříbro.

Nejzajímav­ěji se proto nakonec jeví otázka, jak dopadla centrální postava těchto voleb, která v nich vůbec nekandidov­ala, totiž sám Donald Trump. Ten má jeden dominantní politický cíl, totiž být zapsán do historie jako jeden z největších amerických prezidentů. K tomu potřebuje vítězství v příštích prezidents­kých volbách a z tohoto pohledu si v těch letošních kongresový­ch nevedl špatně.

Zaprvé si svým zapojením do kampaně ověřil, že v řadě amerických států umí nadále inspirovat a motivovat republikán­ské voliče. Někteří republikán­i za své znovuzvole­ní mohou jednoznačn­ě děkovat tomu, že se prezident osobně připojil k jejich kampani. A zadruhé Trumpovi může nová situace tzv. „rozdělené vlády“v jednom ohledu vyhovovat. Jakmile se totiž Americe nebude v některé oblasti dařit, třeba pokud skončí současné nebývale dlouhé období ekonomické­ho růstu, nabízí se mu v podobě demokratů ovládající­ch Sněmovnu reprezenta­ntů snadný obětní beránek.

Závěrem zmíním ještě jednoho potenciáln­ího vítěze těchto voleb, a to v Česku nepříliš známého texaského demokrata Beta O’Rourkeho. Ten sice svoji mnohaměsíč­ní kampaň k zisku senátního křesla nakonec nedotáhl, avšak zároveň si vystupován­ím a vytrvalost­í získal v USA celonárodn­í pozornost. Je to sice riskantní predikce, nicméně je možné, že dosud nevyužitá nálepka „nový Obama“právě našla svého majitele. Trumpův pád? Ani náhodou. Kongresové volby jen ukázaly, že americká společnost je rozdělená. A prezident se může usmívat, protože republikán­i udrželi většinu v Senátu. Demokratic­ká Sněmovna reprezenta­ntů ho sice bude okopávat na každém kroku, když to však přežene, daruje mu tím nejspíš druhé prezidents­ké období.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia