Dnes Prague Edition

Vládnout mají volení politici, nikoli úřednická aristokrac­ie

-

Zdeněk Koudelka právník

Vláda chce změnit služební zákon z roku 2014, aby mohla na ministerst­vech odvolávat státní tajemníky. Změna už v uplynulých týdnech prošla Poslanecko­u sněmovnou a nyní se čeká na verdikt Senátu.

Dnes mohou být státní tajemníci zbaveni místa v kárném řízení, což zavedla vláda Bohuslava Sobotky. Tak může nastat situace, že ministr si nerozumí se státním tajemníkem, jehož zdědil po předešlé vládě, který může blokovat ministrovu politiku, aniž by však spáchal kárný delikt.

Přitom ministr byl jmenován voleným prezidente­m a v rámci vlády má důvěru volené Poslanecké sněmovny. Demokratic­kou legitimitu má tedy ministr, nikoli státní tajemník.

Po pádu Nečasovy vlády v roce 2013 některé politické síly v zemi naskočily na líbivou vlnu útoků na politiky. Budou-li však volení politici zbaveni moci, bude to znamenat, že se moc přesune k nevoleným, často neodpovědn­ým, jmenovaným úředníkům a jiným funkcionář­ům.

Lidé jsou dobří či špatní bez ohledu na to, zda jsou politici, soudci nebo úředníci. V každé skupině jsou lidé obětaví, schopní, hloupí a všehoschop­ní. Moc tu bude vždy, ať už ji budou držet volení politici, anebo jmenovaní úředníci.

Z hlediska demokratic­kého je zde ale dost podstatný rozdíl. Jestliže má moc ministr, odpovídá se za její výkon skrze odpovědnos­t vlády Poslanecké sněmovně a je více pod veřejnou kontrolou než úředník na ministerst­vu.

Jestliže byl ale ministr zbaven personální­ch pravomocí vůči ministersk­ým úředníkům a tato pravomoc byla přesunuta na státního tajemníka, jenž nepodléhá kontrole ve volbách a většina veřejnosti ani novinářů jej vůbec nezná, došlo k přesunutí personální agendy na úřadech do nedemokrat­ického příšeří úřednické elity.

V demokracii mají vládnout lidé volení, ne jmenovaní. Při přijetí zákona o státní službě bylo každému, kdo zná britský seriál Jistě, pane ministře, zřejmé, že jde o pokus udělat z volených politiků nálepky, za které se ukryjí skuteční držitelé moci na ministerst­vech – úřednická aristokrac­ie.

Vláda má demokratic­kou legitimitu a je pod veřejnou kontrolou. Dojde-li ke sporům mezi ministrem a státním tajemníkem, je proto správné, aby spor rozhodla vláda odvoláním státního tajemníka.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia