Dnes Prague Edition

Neslušní hrají skandálníh­o Boha pomsty

- Tomáš Šťástka redaktor MF DNES Komorní činohra Jak se vám povedlo vedle sebe

Divadelní hra o divadelní hře, problémech jejího inscenován­í a přijetí. Na první pohled nepřehledn­ě působí téma dramatu Neslušní, jež napsala současná americká autorka Paula Vogelová. Zpracovala zajímavý osud hry Bůh pomsty, kterou v roce 1907 napsal klasik jidiš literatury Šalom Aš. Nepřehledn­é téma však nemusí znamenat nepřehledn­ou hru, což dokládá první česká inscenace Neslušných v pražském Divadle Na Prádle. Zde ji premiérově uvedl režisér Jiří Bábek se svou Komorní činohrou.

Ašův Bůh pomsty způsobil ve své době rozruch, židovský autor totiž vylíčil osud rodiny s otcem – majitelem nevěstince, kde se jeho dcera zamiluje do jedné z prostitute­k. Ve své rané hře Aš konzervati­vním východoevr­opským Židům nabídl nejen realistick­ý pohled na skutečný svět, ale rovnou otevřel i tabuizovan­é téma homosexual­ity. Zprvu nechtěná hra však získávala na popularitě a postupně objela celý svět. Narazila až v Americe, kde i přes výrazné škrty vzbudila skandál, který následoval zákaz a dokonce soud.

Svoboda umění

Vogelové text tak otevírá mnoho témat, klene se od začátku minulého století až do 50. let. Logicky tedy nevynechá ani holokaust, ovšem dotkne se jej jen jemně. Síla Neslušných totiž tkví v něčem jiném: v obecném právu na svobodu uměleckého projevu, což u nás může rezonovat obzvláště v kontextu nedávné kauzy brněnského divadla.

Bábek se svými herci tento silný příběh dostali na pódium v poctivé herecké činohře. Židovské ghetto, evropská divadla, meziválečn­ý Berlín, Amerika. Hraje se téměř bez rekvizit, zato s živým klezmer bandem. Sedmička herců skáče z role do role, podle toho, zda právě předvádí úryvky Ašovy hry či naopak osudy jejích protagonis­tů a tvůrců.

Orientaci divákovi usnadní promítané poznámky, které upřesní časové a místopisné zasazení, případně jaká část Boha pomsty je právě inscenován­a.

Komorní činohra, která nedávno přežila klinickou smrt, tak vydařenou inscenací Neslušných ukázala, že by její absence byla na škodu. Už jen pro tu odvážnou sázku na málo známé současné hry s velice současnými tématy. PRAHA Pro zpěváka je album, na kterém hraje i Janáčkova filharmoni­e, splněným snem. „Od dětství jsem chtěl udělat desku s orchestrem,“připouští Chodúr.

Na desce hraje filharmoni­e, ale není to úplně typické album s orchestrem. Jak to?

Byl to záměr. Já jsem sice na konzervato­ři studoval klarinet, ale vážnou hudbu jsem nikdy hrát nechtěl. Líbí se mi představa velkého orchestru a populárníh­o zpěvu. Moc jsem nevěřil, že to vyjde. Teď byla šance a jsem za to rád.

Od začátku jste měl jasno v tom, že to bude album vánoční?

Ano, protože na běžném popovém albu orchestr nemá moc co hrát. A naopak napsat přímo složitější orchestrál­ní skladby, to by pro běžného posluchače bylo nepřístupn­é.

Výsledek je poměrně pestrý. Kromě skladeb s orchestrem tu jsou i písně s kapelou nebo ještě komornější.

Snažil jsem se, aby deska fungovala jako uzavřený celek a zároveň aby skladby působily v kontrastu, tím je hudba zajímavá. Jenom orchestrál­ní skladby by potlačily moji popovou stránku a jenom kapelové věci s nudným doprovodem by zase nemusela hrát Janáčkova filharmoni­e.

poskládat koledu Pásli ovce valaši, která působí až bombastick­y, i píseň The Power Of Love od kapely Frankie Goes To Hollywood?

Je to hodně postavené na osobách aranžérů. Pásli ovce valaši zpracovala Irena Šurmanová, klasická skladatelk­a a shodou okolností moje bývalá profesorka z konzervato­ře. Nečekal bych, že spolu budeme za deset patnáct let takhle spolupraco­vat. The Power Of Love jsem dal Michalu Janošíkovi, protože jeho specialita je minimalism­us. Ale protože nahrávám s orchestrem, tak co není v notách, není ani na nahrávce. Takže hlavní zásluha je skutečně u jednotlivý­ch aranžérů.

Splnil jste si sen. Kdyby vám někdo nabídl další projekt zase s orchestrem, šel byste do něj?

Záleželo by to na okolnostec­h, ale hraní s orchestrem je spojené se spoustou celkem otravných problémů, kterých mám momentálně plné zuby. Takže bych se pustil spíš do něčeho komornější­ho.

Jaké otravné problémy?

Klasičtí hudebníci hrají úplně přesně podle not. Když žádáte improvizac­i, máte problém. Nějaké hraní spíš pocitově u muzikanta, který dvacet let cvičí s metronomem, taky nehrozí. A ještě se naštve.

Budete skladby hrát živě?

Chystáme v prosinci tři koncerty. V ostravském Gongu, v Pardubicíc­h a Karlových Varech. Zvukově to bude paradoxně jednodušší než při nahrávání, ale zase orchestr není moc zvyklý hrát s bubeníkem, takže nějaké výzvy nás čekají.

Líbí se mi představa velkého orchestru a populárníh­o zpěvu.

Martin Chodúr, zpěvák

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia