Dnes Prague Edition

Grinchovi pomohou pes, sob a Mimoni

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES USA 2018

Sál plný dětí se baví. A dokonce se smějí i dospělí, třebaže hlavně předfilmu. Animovanou vánoční pohádku Grinch totiž do našich kin provázejí populární Mimoni v krátké žluté variaci na vězeňský seriál Orange Is the New Black.

Jejich útěk v okovech, to je smršť nadnárodně účinných gagů. Sám Grinch už tak univerzáln­í povahu nemá, nejnovější přepis díla Theodora S. Geisela alias Dr. Seusse vychází z americké tradice svátků, nicméně jednak se tu Santa Claus osobně nezjeví, jednak Grinchovi animace sluší více než hraná verze s Jimem Carreym. Ostatně film startuje hned v třiadvacet­i zemích světa a ne všude si všimnou, že mírně změnil i původ zahořklého skřítka, motiv jeho nenávisti k Vánocům, jež se rozhodne ukrást, či rodinné zázemí holčičky, která mu vrátí cit.

Městečko vypadá jako z perníku: nazdobené, nasvícené, zasněžené, důsledně stylizovan­é v červené, zelené a bílé. Vděčná postava psa Maxe svými ranními úsluhami připomene rituály kolegy Gromita s panem Wallacem, sám Grinch zase asociála Sheldona z Teorie velkého třesku, když prchá před muzikálový­m útokem organizova­né radosti – a člověk mu docela rozumí.

Aby tě krůta kopla!

Klasický příběh zaměřený proti konzumní stránce Vánoc má vychovávat k uměřenosti, ovšem malé děti si z něj vezmou spíše bláznivé jízdy v závějích či otylého soba, jenž tak sladce dělá „psí oči“.

Z hudebních čísel potěší skeč pro varhany a bicí, z jazykových her nevinné kletby „Aby tě krůta kopla!“či „Do perníčku!“a ve starosvěts­ké náladě včetně vtipných lupičských pomůcek zase rozumná zdrženlivo­st vůči moderním technologi­ím.

Ve finále se dostaví povinné poselství a dojímání, ale trocha štípání v nose k vánoční pohádce patří, zvláště když poslední slovo má nesentimen­tální koza, malý maskot po vzoru praveverky z Doby ledové.

Hezké. Ale Mimoni jsou lepší.

Grinch

 ?? Foto: Cinemart ?? Rozmrzelý chlupáč Grinch nemá rád Vánoce, ale pro tentokrát udělá výjimku.
Foto: Cinemart Rozmrzelý chlupáč Grinch nemá rád Vánoce, ale pro tentokrát udělá výjimku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia