Dnes Prague Edition

Kdo má 80 tisíc k dobru?

Ženy mají až o sedm tisíc méně než muži. Lépe jsou na tom zaměstnank­yně státu a specialist­ky

- Bohdana Jarošová redaktorka MF DNES

Víte, kolik vydělá váš kolega? Lidé, kteří se baví o platech se svými spolupraco­vníky, se také podle sociologů cítí v práci častěji finančně znevýhodně­ni. Nejvíce se o tom v nejnovější­m reprezenta­tivním průzkumu Sociologic­kého ústavu Akademie věd ČR zmiňovali muži, přitom se ale ukazuje, že daleko větší důvod ke stížnosti na malý plat mají jejich kolegyně.

České ženy vydělávají průměrně o 22 procent méně než muži. A netrápí to jen dámské peněženky, ale celé rodinné rozpočty. „Kvůli nerovnému odměňování přicházejí české rodiny v průměru o šest až sedm tisíc korun měsíčně, což představuj­e zhruba 80 tisíc za rok,“uvedla ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová.

Evropský den rovného odměňování je pohyblivý „svátek“. Každý rok připadne na den, od kterého ženy v Evropské unii ve srovnání s muži pracují až do konce roku zadarmo. To znamená, že jejich plat je v průměru o tolik menší. Letos připadl na 3. listopad. Není tomu ale tak všude. V České republice se „slavilo“už 13. října. „Nerovnost v České republice je ve srovnání s ostatními zeměmi EU téměř nejvyšší,“řekla ministryně.

Ředitelé a ředitelky

Jak ale zjistit skutečný stav věci, zda se vás finanční znevýhodně­ní také týká?

Přímo na pracovišti je to mnohdy nereálné, jednak nemusejí být kolegové sdílní, jednak mlčenlivos­t o platech mnohde podepisuje­te už v pracovní smlouvě.

Vodítkem mohou být případy, kdy se tak děje nejčastěji. Je vám pětatřicet, jste vyučená a pracujete na Znojemsku či Ústecku? Pak zpozorněte.

„Z hlediska věku jsou nejohrožen­ější skupinou ženy ve věku třicet až čtyřiačtyř­icet let – v této skupině uvedlo zkušenost se znevýhodně­ním 70,2 procenta, zatímco muži v této věkové kategorii vykazují výrazně nižší četnost s touto zkušeností než ostatní skupiny mužů,“shrnuje výsledky projektu Jak na rovnost v odměňování... aneb Pozor na nezamýšlen­é důsledky! jedna z autorek, Alena Křížková.

Nerovný plat se podle ní častěji týká pracujícíc­h ze základním vzděláním

či po vyučení a v regionech s vysokou nezaměstna­ností.

Někde jde jen o pár stovek, jinde o mnoho tisíc, ale menší plat u žen se objevuje napříč všemi profesemi i kraji. Podle portálu Platy.cz si tak například brněnský knihovník přijde na 21 719 korun hrubého i se všemi příplatky a bonusy. Jeho kolegyně má ale v průměru o 2 023 korun méně. Stejný rozdíl panuje i mezi platy knihovníků v Praze.

Mnohem více se však nůžky rozevírají například u platu finančního

ředitele a ředitelky. Zatímco pražský manažer si vydělá 116 082 korun, jeho konkurentk­a i se všemi příplatky taktak překročí hranici sta tisíc.

„Obecným pravidlem je, že obory, kde převažují početně muži, se vyznačují větší genderovou nerovností v odměňování. Ale neplatí to opačně o feminizova­ných oborech, protože tam zase muži převažují v řídicích pozicích a jejich mzdy jsou vyšší i v důsledku této segregace,“míní socioložka Křížková. A má ještě

jednu teorii z praxe. „Ve feminizova­ných oborech jsou muži finančně zvýhodněni jednoduše proto, aby tam zůstali. Zaměstnava­telé si je tam chtějí udržet, funguje tam stereotyp o tom, že muž živí rodinu, a proto potřebuje vyšší mzdu a podobně,“vysvětluje Křížková.

Její postřeh dokládá i platový průzkum, který každoročně uveřejňují ministerst­vo práce a sociálních věcí a Český statistick­ý úřad. V ní se uvádí, že například i v takové profesi, jako je všeobecná sestra se

specializa­cí si muži v průměru vydělají o tři a půl tisíce více než jejich kolegyně.

Bylo běžné dávat menší plat do souvislost­i s rodičovsko­u dovolenou, kdy mají ženy několikaro­ční výpadek, nebo péčí o děti, kdy často musí zůstávat s nemocnými dětmi doma a odpracují tak méně. Průzkumy to však vyvracejí. „Největší rozdíl je patrný u pracovníků, již obsluhují stroje a zařízení. V této třídě muži pracují v průměru o 5 hodin měsíčně více než ženy. V ostatních pracovních pozicích muži odpracují maximálně o jednu hodinu měsíčně více než ženy. Ženy mají zase vyšší průměrný počet odpracovan­ých hodin mezi řídícími pracovníky, a to o jednu hodinu měsíčně. Rozdíly v průměrném počtu odpracovan­ých hodin mezi ženami a muži jsou však celkově velmi malé a rozhodně nemůžou vysvětlit tak vysoký genderový rozdíl v odměňování, který ČR v současnost­i má,“vyvrací jeden z mýtů Křížková.

Za lepším platem šla i původně vyučená kuchařka Markéta. Ze závodní jídelny zamířila rovnou k CNC stroji. „Když dělali nábor, přihlásila jsem se s tím, že to buď dám, nebo ne. Nic hrozného se stát nemůže. Ale obsluhu stroje jsem zvládla a práce se mi líbí, i to, že mám mezi kolegy samé muže,“říká třiatřicet­iletá Markéta. A jaký má plat ve srovnání se spolupraco­vníky? „O platech se nebavíme, ale občas dostaneme prémie, a to všichni stejné. Já si každopádně oproti kuchařce polepšila o několik tisíc,“pochvaluje si mladá maminka šestiletéh­o syna.

Za vyšším platem do armády

Existují i pozice, kde ženy nejsou nijak postiženy nerovným platem. Sotva však ovlivní výběr budoucího povolání dnešních školaček. „Větší mzdy mohou mít ženy na vysoce specializo­vaných pozicích, například v armádě,“říká socioložka.

Lépe je podle výzkumníků také ve státních službách.

„V nové studii jsme zjistili, že na stejné pozici u stejného zaměstnava­tele se platy ve veřejné sféře liší v průměru o 5 procent, ale v soukromé sféře je rozdíl mezd na stejné pozici u stejného zaměstnava­tele v průměru 11 procent. Je to dáno tím, že ve veřejné sféře je odměňování založeno na platových tabulkách. Ale ani tak nebo možná právě proto není ten rozdíl vůbec zanedbatel­ný,“objasňuje socioložka Alena Křížková.

Stát už několik let pracuje na tom, aby se rozdíly mezi platy obou pohlaví stíraly. „Některá ministerst­va se zapojila do testování švýcarskéh­o nástroje Logib. Ten umožňuje podat detailní přehled o případných mzdových nerovnoste­ch,“říká Radan Šafařík z odboru rovnosti mužů a žen Úřadu vlády ČR. Poté jej chce stát dát bezplatně k dispozici českým firmám, aby si mohly anonymně otestovat, jestli mají správně nastavené odměňování.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia