Dnes Prague Edition

Stovky nalezených věcí díky Beenode komunitě

Člověk stráví denně v průměru 10 minut hledáním ztracených věcí. Může se zdát, že to není mnoho. Za rok už to ale dělá 61 hodin. A za celý život člověk stráví hledáním více než 153 dní. Hledání je doslova ztráta času. S tímto problémem se rozhodli vypořád

-

Nejen o Beenodu, hledání ztracených věcí, pomoci ostatním a dalších plánech jsme si povídali právě s Romanem Karnetem, spoluzakla­datelem a CEO společnost­i Beenode.

Ztrácíte věci často?

Teď už ne. Ale stávalo se mi často, že jsem nemohl při odchodu z domova najít klíče nebo peněženku. Několikrát mi došlo třeba až na cestě do práce, že jedno nebo druhé nemám. A tak jsem začal přemýšlet, co s tím. Když jsem potkal Martina, přemýšleli jsme nad tím už dva, že by to chtělo nějakou chytrou vychytávku, která nám ulehčí život a ušetří čas strávený zbytečným hledáním. A díky našemu setkání vznikl před třemi lety Beenode. Díky Beenodu už věci neztrácím, jen občas zapomínám. A i s tím mi Beenode vlastně pomáhá. Když něco zapomenu, podívám se jen do mapy v aplikaci, kde jsem věc nechal.

To zní skvěle. Jen pro zajímavost, co dnes uděláte nejdříve, když nemůžete něco najít?

Přece se podívám do mobilu, kde věci zrovna mám, anebo si je rovnou prozvoním.

A to stačí?

Na začátku to stačilo, ale poté jsme si uvědomili, že když vám někdo ukradne například peněženku nebo kolo, věc nezůstane na stejném místě. A tak přišel nápad na vytvoření komunity hledání. Když teď něco ztratíte, máte prostředni­ctvím aplikace Beenode možnost nahlásit věc jako ztracenou a ostatní vám ji pomáhají hledat.

Ostatní? Nehledáte tedy v chvíli jen sám? tu

Hledá úplně každý, kdo má staženou aplikaci Beenode. A super na tom je, že můžete druhým pomáhat hledat ztracené věci a přitom ani nemusíte vlastnit samotné zařízení Beenode. Stačí se ke komunitě připojit anonymně, bez registrace, a to jen tím, že si zdarma stáhnete aplikaci Beenode do mobilu. Pokud jste člověk, který se hodně pohybuje, můžete denně udělat i několik dobrých skutků, což je úžasné, ne?

Kolik lidí se tedy zhruba zapojí do hledání?

V současné době má komunita přes 6 000 aktivních členů a nadále roste. Jedná se o jednu z nejdynamič­těji rostoucích mobilních komunit u nás. Je také určitě fajn si vytvářet vlastní „lokální“komunity. Protože pokud něco ztratíte, čím víc lidí kolem vás hledá, tedy má staženou aplikaci, tím rychleji se ztracená věc najde.

Dovolím si uvést příklad v takovém menším měřítku. Kamarád dělá na stavbě. Kluci si mezi sebou neustále půjčují nářadí a nikdo potom neví, kde co má. Takhle nářadí oBeenodova­l, všichni na stavbě si stáhli aplikaci Beenode, a když teď něco hledá, jen si klikne v aplikaci, jaké nářadí zrovna potřebuje, a jakmile někdo kolem hledaného nářadí projde, hned mu přijde upozornění a dojde si rovnou pro něj na místo. Nemusím snad ani říkat, jak je to skvělé i proti zlodějům.

Co podle vás lidé nejčastěji pomocí Beenodu hledají?

Nejčastěji? Nejčastěji to jsou klíče a peněženka. Zrovna nedávno nám napsala jedna paní, že manželovi pořídila Beenode do peněženky, protože kdykoliv někam jeli, strčil jí peněženku do kabelky a pak ji bombardova­l otázkami, jestli má jeho peněženku, což ji neskutečně štvalo. A sám se tam samozřejmě podívat nemohl, protože v dámské kabelce se přece nedá nic najít. Tak mu stáhla aplikaci a odkazuje ho, ať si peněženku prozvoní a najde. Sice to prý měl být až vánoční dárek, ale už se to s ním nedalo vydržet. Což nás rozesmálo.

Ale nejsou to jen „drobnosti“, které lidé s Beenodem hledají. Jednomu pánovi takto ukradli auto, tuším, že Škodu Octavii. A i tu mu pomohla komunita hledání najít.

Beenode si nepořizují jen ti, co něco neustále hledají?

Většinou si Beenode pořídí ten, kdo v životě už něco ztratil – třeba klíče, nebo ten, komu něco ukradli. V tu chvíli si uvědomuje, jaký je problém o něco, pro něj cenného, přijít. Často ale Beenode kupují i firmy jako benefit pro zaměstnanc­e nebo jako dárek pro své klienty. Beenode ostatně dobře funguje i jako reklamní předmět, na který si můžete nechat natisknout vlastně cokoliv.

Dá se někde dohledat, kolik ztracených věcí už komunita našla, nebo je to pouze interní číslo?

Stačí se podívat na naše stránky. Máme tam mapu pokrytí, která zobrazuje místa, kde byl komunitou nalezen nějaký Beenode. Myšleno Beenode připevněný k nějaké věci, jako jsou třeba klíče, peněženka, zavazadlo či jiné drobné věci. Někdo si Beenodem hlídá jízdní kolo, sportovní vybavení, nebo dokonce automobil. Mapa pokrytí tak ukazuje, kde všude už Beenode pomohl. Každý měsíc najde komunita desítky věcí po celé republice. A počet stále narůstá. Navíc stíráme i hranice. Komunita pomohla najít ztracené věci nejen u našich nejbližšíc­h sousedů, tedy na Slovensku a v Polsku, ale máme nalezené Beenody i za oceánem. Ale samozřejmě nejvíce nalezených Beenodů je u nás.

Jaké jsou plány do budoucna?

Teď především zvládnout vánoční nápor (úsměv). Vánoce jsou za dveřmi a doby, kdy stačily pod stromečkem ponožky, jsou dávno pryč. Nechceme nikoho navádět, ale Beenode je skvělým dárkem, je nápaditý, ale i praktický. Ale konec legrácek.

Pokud mluvíme o dlouhodobě­jších plánech, chceme se jednoznačn­ě i nadále zaměřovat na rozšiřován­í komunity. Naším cílem je mít alespoň jednoho člena v každé menší vesnici a především bychom rádi zapojili i veřejný sektor. Protože v Beenodu je největší přidanou hodnotou právě velikost této komunity.

 ??  ?? Beenode v různých barevných provedeníc­h.
Beenode v různých barevných provedeníc­h.
 ??  ??
 ??  ?? Roman Karnet, spoluzakla­datel Beenode.
Roman Karnet, spoluzakla­datel Beenode.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia