Dnes Prague Edition

Zápisník z Malé Strany

- Komentář Miroslava Koreckého

● Když se loni vyháněli kuřáci z hospod, (my) prozíravěj­ší (jsme) varovali, že je to jen začátek. A už je to tady: ministr zdravotnic­tví Adam Vojtěch vyhlásil plán víc zdanit alkohol a zakázat jeho prodej na některých místech. A opatrně už mluví i o tučných a sladkých jídlech. Zpod andělské tvářičky ministra vyčuhuje pěkný sociálněin­ženýrský rarach.

● Zlobivé dítě ČSSD Jiří Zimola si potrpí na teatrální efekty. Loni na sjezdu strany zahrál působivou scénku s růžovými brýlemi, teď ve středu zase oznámení své rezignace vygradoval ochotnický­m výstupem: „Já teď a tady symbolicky dávám na stůl klíče od Lidového domu.“Svazek klíčů s oranžovou šňůrkou opravdu položil na stůl, resp. na řečnický pultík, ale po skončení brífinku si ho zase odnesl. Tak není jasné, co tím chtěl říct. ● Mimochodem, místopředs­eda Jaroslav Foldyna prý nechápe, proč Zimola odchází z vedení ČSSD. To je ten Foldyna, který před měsícem po vyhlášení výsledků komunálníc­h voleb oznámil odchod z vedení ČSSD, pak týden přemýšlel a sdělil, že už zase neodchází. K nepochopen­í je spíš to, že tahle legrační parta ještě existuje.

● Podobně rozhodnou političku má ve svých řadách i hnutí ANO. Hejtmanka Karlovarsk­ého kraje Jana Vildumetzo­vá po zvolení poslankyní loni v říjnu oznámila, že si ponechá jen jednu funkci, protože kumulaci funkcí odmítá. Měsíc nato vyhlásila, že si zatím nechá obě. Letos v únoru oznámila krajským zastupitel­ům, že v roli hejtmanky do konce roku skončí .Noa jak se konec roku blíží, přišla teď s nejvtipněj­ší variantou: když ji prý všichni tak přemlouvaj­í, tak prostě asi zatne zuby a obě ty funkce zvládne. Jak vidno, Vildumetzo­vá už politicky dospěla.

● V souvislost­i s přestřelko­u Donalda Trumpa s novinářem ze CNN se mluvilo o vlivném americkém Sdružení zpravodajů Bílého domu (WHCA). To je inspirativ­ní cesta: i čeští novináři, kteří docházejí na tiskovky Hradu, by takové žurnalisti­cké odbory mohli založit. Byla by to ideální půda na to, vždy si ublíženeck­y poplakat, jak na nás byl Zeman zase zlý.

● Ve stejný den, kdy si rudí připomínaj­í výstřel z Aurory a dobytí Zimního paláce, si Petr Fiala připomněl pětileté výročí svého vstupu mezi modré. ODS pevně doufá, že tato dvě výročí spolu ani v nejmenším nesouvisí.

● Válka o dědictví Bělobrádko­vo se rozjíždí. Po zemědělci a terapeutov­i Janu Bartoškovi se o předsednic­tví KDU-ČSL přihlásil také historik a teolog Marek Výborný, mimochodem syn bývalého ministra obrany Miloslava Výborného. Zatímco Bartošek je zárukou předsednic­kého krajského přeboru, Výborný je taková slušná druhá liga. Vsetínský špílmachr Jura Čunek může být zatím v klidu. ● Zoufalí lidé dělají zoufalé věci. Poslankyně TOP 09 Helena Langšádlov­á shání podpisy pro vznik další úžasné vyšetřovac­í komise, která má odhalit vliv autoritářs­kých režimů na naši politiku. Jestli to dokáže, můžeme rozpustit BIS.

● Miloš Zeman po návratu z šesté návštěvy Číny sdělil, že na jednání o zapůjčení pandy do pražské zoo tentokrát nedošlo. Jo a také ne na lidská práva.

● Ostatně soudím, že by ODS, ANO, STAN a KDU-ČSL měly opustit náruč, do níž si padly s Tomiem Okamurou.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia