Dnes Prague Edition

Tajný vstup do USA? Šance na azyl nula

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON Šest tisíc středoamer­ických migrantů, jejichž „karavana“se včera znovu dala v Mexiku na pochod do USA, dostalo vzkaz, který jim pořádně zamotá hlavu.

Nikdo, kdo vstoupí do USA ilegálně, nedostane azyl a právo zůstat.

To znamená, že může být kdykoliv vyhoštěn, jelikož počítač ukáže, že nemá záznam o vstupu. A poté nebude smět vstoupit po dobu tři roky až deset let.

Dosud bylo možné požádat o azyl kdekoliv, třeba uprostřed země. Teď to lze jen na hraničním přechodu. Dosavadním­u zákonu bylo jedno, jak se žadatel do USA dostal, i kdyby ho tam přivedli pašeráci či by prošel narkotunel­em.

Nařízení prezidenta Trumpa je jasně namířeno na skupiny, jako je ta, která právě za pozornosti médií míří na sever. Tyto „karavany“se formují pravidelně. Publicita kolem nich je živnou půdou pro vznik dalších. Prezidents­ký výnos, jenž zásadně mění situaci, se týká i běžných migrantů, kteří překračují hranici USA individuál­ně.

Opatření má zamezit nelegální migraci do USA. Migranti teď musí zvážit, zda chtějí být navždy vystaveni riziku vypovězení, nebo jestli budou riskovat oficiální žádost o azyl. Loni vstoupilo do USA na 150 000 lidí jen ze Střední Ameriky (celkově žádalo o azyl 330 000 osob), drtivá většina pro jistotu přešla hranici ilegálně a později případně požádala o azyl.

Dosud to fungovalo tak, že i kdyby policie nachytala migranta očividně žijícího už celé roky v USA, obvykle stačilo, aby řekl, že právě dorazil a zrovna chce jít na úřad kvůli azylu. Tím bylo vše právně v pořádku, protože úřady neměly čas a kapacitu, aby jednotlivé případy do detailu zkoumaly. Kromě toho by se policie pohybovala na hodně složité půdě, jelikož právo na azyl je v USA svaté.

Hned včera rozhodnutí Bílého domu napadly různé instituce od aktivistů až po Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Aktivisté tvrdili, že Trumpovo rozhodnutí je neústavní, a poněkud absurdně navíc argumentov­ali, že migranti by museli dlouho čekat na hranicích.

Faktem je, že přechody v Kalifornii, Arizoně a Texasu jsou často zahlcené a úředníci musí vyzývat příchozí, aby přišli jindy. Na přechodu u San Diega museli někteří čekat až pět týdnů. Teď by se vše ještě o dost protáhlo.

Zdá se proto, že cílem opatření je nutit migranty, aby se vrátili nebo si našli práci a případně novou existenci v Mexiku.

Úředníci tvrdí, že neřízená migrace zatěžuje systém, který pak není schopen udělit rychle azyl včas skutečně potřebným. Každý rok soudy v průměru zamítnou 80 procent žádostí. Přesto se drtivé většině lidí díky právním kličkám stejně podaří dočasně zůstat v USA, kde zhruba do dvou let zmizí.

 ?? Foto: Reuters ?? Karavana Migranti procházejí Mexikem k americké hranici.
Foto: Reuters Karavana Migranti procházejí Mexikem k americké hranici.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia