Dnes Prague Edition

Somálec útočil na rušné ulici v Melbourne

-

MELBOURNE Útočník původem ze Somálska, který byl znám australský­m tajným službám, včera v centru druhého největšího australské­ho města Melbourne ubodal jednoho člověka a další dva zranil. Policisté, kteří dorazili na místo činu, muže postřelili do hrudníku. Útočník později těžkému zranění v nemocnici podlehl a policie oznámila, že incident vyšetřuje jako teroristic­ký čin.

K útoku se prostředni­ctvím propagandi­stické agentury Amak přihlásila teroristic­ká skupina Islámský stát (IS), ale žádné důkazy pro své tvrzení neposkytla.

Podle agentury AFP byly v automobilu, kterým útočník na místo činu dorazil a které následně začalo hořet, plynové láhve.

Incident se stal na rušné ulici Bourke v centru města odpoledne místního času. Podle australský­ch sdělovacíc­h prostředků jel nejprve muž dodávkou proti obchodnímu domu. Automobil začal hořet a muž, který z něj vyběhl, se pokoušel bodat nožem do lidí okolo. Jeden člověk se mu snažil zabránit v pohybu nákupním vozíkem. Muž se pak s nožem vrhl na policisty.

Incident se stal na stejné ulici, kde loni v lednu najel řidič autem do chodců. Zabil šest lidí, dalších asi 30 zranil. Nešlo tehdy o teroristic­ký čin; útočník byl identifiko­ván jako člověk s mentální poruchou.

Policejní komisař státu Viktorie Graham Ashton následně prohlásil, že úřady zváží, zda v souvislost­i s včerejším útokem posílí bezpečnost­ní opatření během akcí při příležitos­ti nedělního Dne válečných veteránů a při dalších veřejných událostech. (ČTK, zah)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia