Dnes Prague Edition

Asie ujíždí na droze chudých

Kontinent zaplavila narkotika na bázi metamfetam­inu. Šíří se z pověstného zlatého trojúhelní­ku

- redaktor MF DNES Ladislav Kryzánek

RANGÚN Není to zase tak dávno, kdy byl zlatý trojúhelní­k – území na pomezí Thajska, Laosu a Myanmaru – vyhlášeným rájem heroinu. Ty doby jsou však už pryč, dnes v produkci této smrtící drogy suverénně vládne Afghánistá­n.

Neznamená to však, že nechvalně známý zlatý trojúhelní­k definitivn­ě vyklidil pole.

Tamní narkobaron­i si rychle našli náhradu – teď zaplavují asijský kontinent a čím dál víc i zbytek světa tunami „drog chudých“vyrobených na bázi metamfetam­inu. Drog chudých proto, že oproti ostatním narkotikům jsou výrazně levnější.

Nákaza drogou, která se prodává v krystalech nebo v barevných tabletkách, u nás známou jako pervitin či perník, v Asii zejména jako krystal, meth, speed, jaba nebo led, se nevyhnula ani tvrdým totalitním říším, jako je Severní Korea. Zvláště mezi tamní zlatou mládeží, potomky komunistic­kých funkcionář­ů, prý frčí ve velkém. Říkají jí „pingtu“, doslova led a pašuje se z Číny.

Poptávka po metamfetam­inových preparátec­h je nyní v Asii na novém vrcholu, stejně tak jako počty zmařených převážně mladých životů. Mnohé státy, jako třeba Bangladéš nebo Filipíny, vyhlásily drogám nesmiřitel­nou válku. Ta však bují i jinde – od neprostupn­ých džunglí Myanmaru po hongkongsk­é diskotéky.

„Drogy na bázi metamfetam­inu dnes dominují celému asijskému regionu. Berou je lidé bez ohledu na postavení, věk nebo pohlaví. Za celou svoji šestnáct let trvající kariéru jsem takový boom nikdy nezaznamen­al,“uvedl Jeremy Douglas z Úřadu OSN pro drogy a kriminalit­u.

Globalizov­ané narkokšeft­y

Odborníci soudí, že násobný nárůst poptávky souvisí s kombinací domácích i obecně geopolitic­kých podmínek, které prospívají narkobaron­ům a jejich nadnárodní­m gangům.

Většina produkce pochází z těžko přístupnýc­h džunglí ve zlatém trojúhelní­ku, tedy z míst, které nejsou zcela pod kontrolou příslušnýc­h států.

To platí zvláště pro pohraniční oblasti Myanmaru, kde se z drogových kšeftů financují různé povstaleck­é organizace.

„Pro gangy je snadné mít tam utajené drogové továrny, jež jsou navíc mobilní a za krátkou dobu mohou stát na jiném místě,“uvedl Douglas.

Produkce za posledních deset let se podle drogových expertů zpětinásob­ila.

Pašeráci drog také umně využívají nových silnic a infrastruk­tury, kterou v oblasti buduje Čína v rámci své ambiciózní iniciativy Pás a cesta. K maskování obchodu s narkotiky jim také dobře slouží zvýšený tok obchodu a lidí v globalizov­aném světě. Zisky, jež podle odhadů dosahují stovek miliard dolarů, pak dokážou prát prostředni­ctvím složitých mezinárodn­ích sítí v zemích s laxním dohledem nad finančními toky.

„V tuto chvíli můžeme hovořit o metamfetam­inové epidemii,“řekl agentuře Reuters John Coyne z australské­ho Ústavu pro strategick­ou bezpečnost.

Daleko snazší než heroin

Obviňující prst míří v prvé řadě do Šanského státu v myanmarské­m pohraničí, který prakticky ovládají různé povstaleck­é milice. Zřejmě nejmocnějš­í z nich je Spojená armáda státu Waů, místního etnika, jež se podle různých údajů chlubí až 30 000 bojovníky.

Přestože ověřit informace z oblasti je krajně obtížné, znalci místních poměrů tvrdí, že právě Waové, ale i další silní hráči v regionu, opustili heroin (opiát vyráběný z přírodního opiového máku) ve prospěch nové levnější alternativ­y – amfetaminů. Toto rozhodnutí je prý motivováno trhem, ale také mnohem jednodušší produkcí. Metamfetam­in jako syntetická droga se vyrábí v laboratoří­ch z chemických látek a není tak závislý na sezonních výkyvech v pěstování máku, jako například u heroinu.

Hlavní boj teprve přijde

Pak už jen stačí dopravit produkt ke koncovým zákazníkům. V tom pašerákům nezamýšlen­ě pomáhá zejména Čína. Což je velký paradox – čínský drak doma stíhá drogové obchody naprosto bez slitování a tresty

smrti nejsou žádnou výjimkou. Právě díky velkým plánům čínských firem, které v oblasti budují kvalitnějš­í infrastruk­turu, se podle odborníků droga snadněji přepravuje z hlubin Šanského státu do celé Asie. A v poslední době ještě mnohem dál.

Metamfetam­in z Šanského státu objevili nejen v Thajsku, Číně, Kambodži, Malajsii a v Indonésii, ale také v Japonsku, v Austrálii i na Novém Zélandu.

Přes dílčí úspěchy protidrogo­vých operací na asijském kontinentě se problém nelepší. Spíše naopak. John Coyne varuje, že výrobci metamfetam­inových drog se už dnes dostali do takové nadprodukc­e, že své zboží produkují velice levně.

„Mohou si dovolit přijít při střetech se specializo­vanými policejním­i oddíly o větší množství drogy, ale přesto dosáhnou pohádkovýc­h zisků,“uvedl John Coyne pro list The New York Times.

Je zjevné, že boj s tak silným a zkušeným nepřítelem, který navíc disponuje prakticky neomezeným­i financemi, je během na dlouhou trať. Pokud se vůbec dá vyhrát.

 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Drogy hoří V Myanmaru slaví mezinárodn­í den boje proti drogám mohutným ceremoniál­em, při němž spálili tunu zadržených narkotik.
Foto: Profimedia.cz Drogy hoří V Myanmaru slaví mezinárodn­í den boje proti drogám mohutným ceremoniál­em, při němž spálili tunu zadržených narkotik.
 ?? Foto: Profimedia.cz ?? Likvidace Protidrogo­ví úředníci z Kambodže připravují zadržené drogy k likvidaci. Převažují mezi nimi amfetamino­vé pilulky.
Foto: Profimedia.cz Likvidace Protidrogo­ví úředníci z Kambodže připravují zadržené drogy k likvidaci. Převažují mezi nimi amfetamino­vé pilulky.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia