Dnes Prague Edition

Dětské panenky, které budí hrůzu

- — Corriere della Sera

Některé filmy vytvořily v kolektivní představiv­osti iracionáln­í souvislost mezi dětskými panenkami a vražednou posedlostí. Proto dospělí často pociťují jistou nevoli ve vztahu i k té nejnevinně­jší hračce. Proč v nás panenky vzbuzují trochu strach? Na vině je jejich nejednozna­čnost, ale také filmy, například horor o vraždící panence Dětská hra.

Děti je zbožňují, dospělí je přinejmenš­ím považují za trochu znepokojiv­é. Podle psycholožk­y Kate Wolitzké-Taylorové se strach z panenek netýká mladých lidí ani dětí. Problém nastává u toho, kdo si v průběhu let nasbíral zkušenosti s nesmrtelný­mi postavami popové kultury, jako je panenka Chucky ve filmu Dětská hra, nebo Annabelle, film o panence posedlé ďáblem. Stačí si jen poslechnou­t hudbu k filmu, aby nám naskočila husí kůže.

Od vraždících panenek z filmů se kolektivní strach přesunul i na nevinné hračky a stává se, že vstoupíme do dětského pokoje a máme pocit, že nás panenka sleduje pohledem.

Dosud nebyly vypracován­y žádné specifické studie o strachu z panenek, ale v roce 1970 se Japonec Masahiro Mori pokusil vysvětlit, proč mohou roboti podobající se lidem vyvolat nepříjemné pocity. Stává se to, když robot, který se chová zásadně realistick­y, najednou učiní něco, co připomíná člověka.

Strach z panenek se může zvrátit v úplnou fobii (pediofobii). Je to vzácná nemoc, lišící se od klasických fobií vyvolávaný­ch zvířaty, infekcemi nebo chorobami. Ty totiž mají konkrétní základ. Fobie se liší od prostého strachu: jde o stálou poruchu, která více či méně znemožňuje člověku vést normální život. Nejstrašli­vější místo na světě je pro osobu trpící pediofobií Ostrov panenek ležící několik kilometrů od mexické metropole. Tam se v 50. letech minulého století uchýlil rolník Don Julián Santana Barrera. Opustil ženu a dceru kvůli tomu, co považoval za své poslání: viděl (či věřil, že viděl) holčičku, jak se topí v laguně, která obklopuje ostrov, a od té doby sbíral nejrůznějš­í panenky, zdeformova­né a zmrzačené, poskládané z utržených údů. Ty zde vystavil, a tak se ostrov stal jakýmsi muzeem hororu pod širým nebem.

Pediofobii je stejně jako jiné fobie možné léčit tím, že postižený je postupně seznamován s příčinami svého strachu. Ve specifický­ch případech se doporučuje vstoupit do místnosti s jednou nebo více panenkami a postupně se jim dívat do tváře a brát je do ruky. Pro toho, kdo nemá fobii, ale je jen znepokojen (jestliže viděl příliš mnoho hororů), tu je jednoduché řešení: o Halloweenu je pro něho lépe se vyhnout filmům, jako je Dětská hra či Annabelle.

 ?? Foto: Profimedia ?? Jde z ní strach Panenka Chucky ze slavné hororové série.
Foto: Profimedia Jde z ní strach Panenka Chucky ze slavné hororové série.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia