Dnes Prague Edition

Jak můžeme jídlem čelit podzimnímu splínu

- — La Repubblica

Málo energie, ospalost, trudnomysl­nost a snížení výkonnosti jsou jen některé příznaky změny ročního období. Abychom znovu získali vitalitu a pohodu, poslouží nám dobře výběr pokrmů. Celá řada potravin totiž stimuluje produkci látek, které pomáhají zachovat si dobrou náladu.

Je méně světla, teplota klesá a nároky na naše výkony jsou stále vyšší. Podzim s sebou přináší některé problémy s přizpůsobe­ním, které se projevují u každého jinak. Podzimní splín postihuje každého pátého Itala. Není to však nic, co by se nedalo překonat, například pomocí kvalitního jídelníčku. Pomohou nám vitamíny skupiny B, vitamín C a E, které připravují tělo na první chlad a vyšší vlhkost. Proč jsou tyto vitamíny důležité a ve kterých potravinác­h je nalezneme?

Vitamíny skupiny B pomáhají udržet dobrou náladu. Mezi jídlem a náladou je úzká souvislost a určité potraviny ji pomohou vyvážit, vysvětluje lékař Michelange­lo Giampietro. Správná jídla jsou taková, která obsahují mikronutri­enty, jako jsou vitamíny skupiny B, zejména B12, které dodávají energii tělu i mysli. Nejvíce těchto vitamínů obsahují vejce, sýry, jogurty a mléka.

Pomáhají rovněž jídla bohatá na tryptofan, nositel serotoninu, hormonu regulující­ho náladu. „Je přítomen ve většině proteinů, které sníme, a zlepšuje náladu, soustředěn­ost a paměť,“uvádí Giampietro. Tryptofan působí pozitivně na stres, neboť za přítomnost­i vitamínů skupiny B, sacharidů a železa zvyšuje produkci serotoninu. Dobrým zdrojem energie, sacharidů a tryptofanu jsou například těstoviny.

Důležité jsou i minerální soli. Železo například dodává energii, zatímco draslík je užitečný pro mozek a rovnováhu krevního tlaku. Kde je najdeme? „Sladké brambory mají dost draslíku, ale také stopy vápníku a sodíku, zinku a hořčíku,“dodává lékař.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia