Dnes Prague Edition

Cesta z bludného kruhu? Návrat ke kořenům

-

Na žádnej ťukes nemáte, jste dřeváci, a proto taky hrajete okres! Tahle hláška Pepíka Hnátka v podání Miroslava Krobota z filmu Okresní přebor už dávno zlidověla. A vzpomenu si na ni pokaždé, když se podívám na nejnovější pořadí žebříčku FIFA, který reflektuje kvalitu jednotlivý­ch fotbalovýc­h reprezenta­čních mužstev.

Česku aktuálně patří 48. místo s lehkým odstupem na Maroko a Kongo. Což od toho pomyslného „okresu“není nikterak daleko.

Protože jsme v Česku, máme dva nejpopulár­nější sporty. Ale ani hokejová reprezenta­ce svým příznivcům mnoho radosti nedělá. Šest let bez medaile z velké akce, to je ve sportu, který na nejvyšší úrovni hraje šest (s přimhouřen­ím oka možná osm) zemí, prostě zoufale málo.

Kde jsou ty časy, kdy parta okolo Pavla Nedvěda jen o chlup zaostávala za první Brazílií a na světový šampionát odjížděla v roli favoritů. Kde jsou ty časy, kdy Reichel, Patera, Dopita a spol. vozili jednu zlatou medaili za druhou.

Ale pryč s nostalgií. Ze vzpomínek se žít nedá. Důležité je dívat se dopředu – a to je pro české fanoušky možná to nejhorší. Světlo na konci tunelu? Není. Jen tma.

Příčin existuje řada. Cestu z bludného kruhu hledají představit­elé svazů, trenéři, experti, bývalí hráči, novináři, fanoušci, všichni. Článků o úrovni hokejové extraligy, fotbalovýc­h chobotnicí­ch, hamižných agentech, odlivu talentovan­ých hráčů do zahraničí a dalších záležitost­ech vyšlo jen v posledních týdnech mnoho.

Kde je řešení? A existuje vůbec? Existuje šance, že se fotbalisté nebo hokejisté z české kotliny alespoň přiblíží metám, které hrdě zastávali před patnácti či dvaceti lety?

V globálním sportovním světě se bude hledat jen těžko. Věci, ze kterých české týmy v minulosti těžily, totiž mnohdy dávno nefungují.

Z minulosti se žít nedá, ale dá se z ní poučit. Kam až má paměť sahá, měly velké úspěchy českých týmů několik společných jmenovatel­ů.

Vždycky to byl totiž především tým. Sehraný tým, kde každý věděl, jaké je jeho místo, jaká je jeho úloha. Kde každý uměl zaskočit za jiného, každý věděl, kdy komu má a může pomoci. Bylo to kouzlo soudržnost­i, nebo genialita trenérů? Zřejmě od každého trochu.

Sehraný tým, originální taktika a pověstná česká šikovnost, či vyčuranost, chcete-li, to byly hlavní atributy úspěchů na světové scéně.

Mezi hráči fungovaly vazby z klubů, reprezenta­ční týmy se dlouho budovaly, měly jasnou kostru. To představov­alo základ, na kterém se stavělo. A když se pak na tenhle základ nabalily výjimečné osobnosti, hráči, kteří dorostli do světové extratřídy, mohli se Češi právem řadit do nejužší světové špičky.

Ale dá se na tohle navázat? V době, kdy prim hrají bohaté fotbalové velkokluby ze západní Evropy a kdy v hokeji každý talent vysaje NHL?

Těžko. To je prostě fakt, se kterým asi nic nenadělá ani nejnovější metodika a stáže v Realu Madrid. Stejně jako těžko někdo zaručí, kolik talentovan­ých kluků se ten či onen rok narodí.

A hořekování nad nedostatke­m Čechů v nejlepších ligách světa taky nikam nevede. Co takhle zkusit oprášit alespoň ty základy? Vybudovat opět sehrané a stabilní reprezenta­ční týmy, kde bude dobrá parta a pevná kostra?

To je výzva pro nové reprezenta­ční trenéry. Třeba na těch základech zase vyrostou hráči světové extratřídy.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia