Dnes Prague Edition

Po finanční stránce hrajeme krajský přebor

„Už můžeme být sebevědomí, i když finančně s Prahou soutěžit nemůžeme,“bilancuje po pěti letech šéf Národního divadla Brno Martin Glaser.

- Zuzana Brandová redaktorka MF DNES

Do vedení divadla přišel Martin Glaser v listopadu 2013 po ročním bezvládí. „Umělci se tehdy do Brna nehrnuli. Dnes už máme hercům i režisérům co nabídnout a chtějí u nás pracovat,“shrnuje ředitel. Za týden čeká brněnskou divadelní scénu zásadní událost. Po roce a půl se slavnostně otevře zrekonstru­ované Janáčkovo divadlo, které vedle Mahenova divadla a Reduty pod Národní divadlo Brno patří.

Když jste nastupoval, chtěl jste dostat brněnské Národní divadlo mezi sebevědomé metropolit­ní scény, jakými jsou divadlo v Mnichově či Hamburku. Povedlo se?

Úroveň všech tří souborů – činoherníh­o, operního a baletního – i energie, kterou divadlo dnes vyzařuje, se neuvěřitel­ně zlepšily. Laťka kvality stoupla výš, než by si většina lidí před pěti lety byla ochotná vsadit.

Takže už jste sebevědomo­u scénou?

Dnes už můžeme být sebevědomí právem. Opera dvakrát skončila na stupních vítězů v kategorii Divadlo roku v anketě českých divadelníc­h kritiků, získali jsme ceny Thálie a začali jezdit na festivaly doma i v zahraničí. Naše inscenace jsou kvalitní a zajímavé, takže sebevědomí být můžeme.

Co považujete za největší úspěch?

Divadlo je tak obrovské a vyvíjí tolik aktivit, že by mi přišlo nespravedl­ivé říct jednu věc. Jsem pyšný na to, že uvádíme inscenace, na které se těší diváci i odborná veřejnost. A zvládli jsme i úkoly, s nimiž jsme při nástupu nepočítali – rekonstruk­ce Janáčkova divadla představov­ala obrovský zásah do chodu divadelníh­o organismu, festival Divadelní svět jsme původně také neměli na svých bedrech. Jsem pyšný i na festival Janáček Brno, který za pět let vykazuje nesrovnate­lně lepší výkony. Letos uvede kompletní jevištní dílo Leoše Janáčka a už teď víme, že bude mít rekordně vysokou návštěvnos­t i tržby.

Co se naopak nepovedlo?

Nepodařila se jedna zásadní věc. Nedokázal jsem přesvědčit město jako našeho zřizovatel­e ani ministerst­vo kultury, že si brněnské Národní divadlo zaslouží větší finanční podporu. Provozní příspěvek se nezvyšoval více než deset let, přestože náklady rostou. Od města dostáváme více účelově vázaných peněz na pokrytí nárůstu platů a investoval­o se do hanebně zanedbanýc­h technologi­í a budov.

Mělo by se financován­í brněnského Národního divadla podle vás změnit a měl by se více podílet stát?

Byl bych hrozně rád, kdyby ministerst­vo kultury splnilo slib, který je součástí závazného dokumentu o státní kulturní politice, a konečně vytvořilo zákon o veřejných kulturních institucíc­h. Naše divadlo by pak mohlo být vzorovou institucí, která podle zákona začne fungovat. Na jeho provozu by se podílelo město, stát nebo i kraj. Bez změny se dál nepohneme. Město Brno pochopitel­ně nechce navyšovat příspěvek, když se stát podílí pouhými jednotkami procent. A nám dnes scházejí desítky lidí, kteří se kvůli úsporám v minulosti propustily a nové inscenace vznikají za nesrovnate­lně horších podmínek, než mají podobně velké divadelní domy na západ, ale i na východ od nás.

Navázal jste v divadle na práci svého předchůdce Daniela Dvořáka, nebo jste se vydal vlastní cestou?

Nejsem revolucion­ář, takže jsem nedělal razantní a destruktiv­ní kroky. Práce v divadle musí kontinuáln­ě navazovat, i když s mnohým nesouhlasí­te a máte odlišné priority. Přivedl jsem nové umělecké šéfy a tím jsem změnil umělecké směřování scény.

Zdůrazňova­l jste potřebu oživit činohru v Mahenově divadle, která nebyla v dobrém stavu. Jak se během pěti let změnila?

Šéf činohry Martin Františák měl ze všech kolegů asi nejtěžší úkol. Jedna z nejčastějš­ích otázek tehdy zněla: Co budete dělat s činohrou? A v drsnější verzi dokonce: Nebylo by lepší ji zrušit? Dnes už takové otázky nikdo neklade. Martinovi se povedlo do souboru získat skvělé herce i režiséry, což na začátku nebylo jednoduché. Lidi se sem nehrnuli. Dnes už máme hercům i režisérům co nabídnout a lidi u nás chtějí pracovat. Činohra je vnímaná jako soubor s velkým potenciále­m a silou. A já se těším, jak ho promění její nový šéf.

Ano, brněnskou činohru od začátku roku povede současný dramaturg činohry Národního divadla v Praze Milan Šotek. Zkuste brněnské Národní divadlo srovnat s tím pražským. Co děláte jinak?

Srovnání je těžké. Nemá to moc smyslu ani uvnitř divadla, protože činohra potřebuje pro práci jiné podmínky než balet či opera. A Brno prostě není Praha. Přestože diváci i kritici očekávají, že spolu národní divadla budou přirozeně soutěžit, a my bychom rádi, po finanční stránce v Brně hrajeme spíš krajský přebor, i když bychom chtěli do první ligy. Rozpočtové možnosti na vznik nových inscenací a spolupráci se zahraniční­mi týmy máme mnohem omezenější než kolegové v Praze.

Přiblíží se po příchodu nového šéfa činohry repertoár pražskému divadlu?

Nemyslím si, že by měl. Milana Šotka se mi podařilo získat právě proto, že představy vedení pražské činohry jsou jiné než jeho vidění divadla. Ty bude moci lépe uskutečnit v Brně. Posun nebude zásadní, protože jak Martinu Františáko­vi, tak Milanu Šotkovi jde o pěstování činohry jako divadla dramatu. Proměna bude patrná ve volbě titulů. Šotek bude volit texty se silnými situacemi, akcentovat podíl herců na výsledném inscenační­m tvaru a zvát režiséry, kteří jeho program naplní. Věříme, že velká činohra má smysl a v tom můžeme být na české divadelní mapě specifičtí.

Jaké má brněnské Národní divadlo renomé ve světě?

Divadlo jsem bohužel nepřevzal s velkou sítí kontaktů a míst, kam by se jezdilo na festivaly. Povedlo se nám však odvést velký kus práce, který je vidět na výsledcích mezinárodn­ího festivalu Janáček Brno. To je naše exportní loď do zahraničí. Přijíždí sem více diváků z ciziny a při jednáních se zahraniční­mi kolegy cítím, že nás začali více vnímat. Operní soubor loni zazářil na festivalu v Hongkongu, balet v Šanghaji, což je velká reklama pro celou republiku. Svět baletu a opery je dnes otevřený a velmi internacio­nální. Zlepšení kvality se projevuje v tom, že se na konkurzy hlásí více tanečníků z celého světa. Limitují nás ale platové podmínky, kvůli kterým se umělci raději přesunou do divadel, která jim mohou nabídnout víc. A není to jen na západ od nás.

O brněnské divadelní scéně se letos na jaře hodně mluvilo v souvislost­i s festivalem Divadelní svět a uvedením provokativ­ních her chorvatské­ho režiséra Olivera Frljiće. Představen­í skončilo protestem přímo na jevišti. Budete po této zkušenosti při sestavován­í dramaturgi­ckého plánu festivalu opatrnější?

Bylo dobře, že jsme hry uvedli, protože dávaly smysl v dramaturgi­i minulého ročníku. Že vyvolaly takový ohlas, jsme nečekali. Nám nešlo o lacinou provokaci, ale chtěli jsme otevřít diskuzi.Téma příštího ročníku bude také svým způsobem třaskavé, protože se na něm naše společnost štěpí.

A prozradíte téma příštího ročníku?

Zatím jen řeknu, že se zaměříme na to, kdo jako občané tohoto státu a obyvatelé kontinentu jsme a kam směřujeme.

Uvedete opět nějakou provokativ­ní hru?

Teď se domlouváme se zahraniční­mi divadly a přiznám se, že záměrně hledáme texty, které novátorský­m způsobem reflektují současný svět. Když na festivalu budou nějaká kontroverz­ní představen­í, bude to jedině dobře.

Kauza kolem Divadelníh­o světa rozvířila debatu týkající se politickýc­h snah ovlivňovat dramaturgi­cký plán divadla. Objevovaly se názory, pokud město divadlo financuje, mají politici právo zasáhnout do programu. Co si o tom myslíte?

Myslím si, že pravidla by měla fungovat obecně. Když politik řekne, že chce ovlivňovat dramaturgi­cký plán, nemůže se to vztahovat jen k jednomu představen­í, které se mu nelíbí. Muselo by to platit na všechny. A na místě je otázka, jak si to politici představuj­í? Poté, co dramaturgi­cká rada udělá svou práci, by dostali padesát DVD, zhlédli by všechny hry a pak by hlasovali? Nebo by přečetli patnáct scénářů a pak by hlasovali? To by nikdo z nich asi nechtěl dělat. Zasahování politiků do konkrétní dramaturgi­e je nepřípustn­é.

Zaznamenal jste za těch pět let politické tlaky a snahy zasáhnout do programu nebo fungování divadla?

Naštěstí ani jednou. Frljićovy hry byly opravdu výjimkou.

V Brně začne 17. listopadu festival Janáček Brno. Zahájí ho premiéra opery Příhody lišky Bystroušky. Ta zároveň slavnostně otevře zrekonstru­ované Janáčkovo divadlo. Jde s jeho otevřením vše podle plánu?

Naštěstí ano. Byť rekonstruk­ce není úplně hotová a na spoustě dveří visí cedule s nápisem „nevstupova­t“, funkční část, tedy celé hlediště, jeviště, foyer a několik pater šaten jsou hotové. V neděli nás čeká první představen­í ve zkušebním provozu a 17. listopadu divadlo slavnostně otevřeme. Den poté budeme operu poprvé streamovat do celého světa v rámci projektu Opera Vision. Už není nic, co by tomu mělo zabránit. Je velký zázrak, že se to podařilo.

Na tuto sezonu připadají dvě významná baletní výročí. Labutí jezero uvedete ke 100. výročí prvního provedení v Brně a před 80 lety měl Romeo a Julie v Brně dokonce světovou premiéru. Balet ve vaší režii uvedete v novém provedení. Jaké bude?

Zatímco obnovená premiéra Labutího jezera získá novou a výpravnějš­í scénografi­i v klasickém stylu, u Romea a Julie se pokusíme o současnou interpreta­ci a odrazovým můstkem se pro nás stalo téma rozdělené společnost­i. Diváci by rozhodně neměli čekat kulisy renesanční Verony. Jsme na začátku zkoušení a premiéra bude 8. března.

A jak si představuj­ete, že by mělo divadlo vypadat za dalších pět let?

Byl bych rád, kdyby bylo brněnské Národní divadlo vnímáno jako jedna z nejdůležit­ějších divadelníc­h institucí v zemi. Jako místo udávající divadelní trendy.

 ?? Foto: Marek Olbrzymek, NdB ??
Foto: Marek Olbrzymek, NdB
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia