Dnes Prague Edition

Teplé počasí brání chřipce propuknout a zvěři spát

-

PRAHA Zvířata se nechtějí uložit k zimnímu spánku, některé kytky kvetou a chřipková sezona ještě nezačala. Může za to teplý podzim. Díky tomu jsou Pražané zatím letos méně nemocní. „Aktuálně hlášená nemocnost se pohybuje na nízké úrovni, chřipkové viry jsou zachycován­y jen sporadicky,“uvedl Zbyněk Boublík z Hygienické stanice hlavního města Prahy.

Podle hygieniků může teplé počasí ovlivnit pozdější výskyt chřipky. „Nedochází nyní tolik k prochladnu­tím, nachlazení, změnám na sliznici. Chřipkový virus má zhoršené možnosti usadit se v organismu,“dodal.

Teplý podzim má rovněž vliv na přírodu. Například netopýři se zatím ještě nezačali ukládat k zimnímu spánku. Nezazimova­li ani ježci nebo plši. „Tato zvířata se řídí počasím a dostatkem potravy. Pokud mají dostatek potravy, a to mají, protože hmyz pořád lítá, tak proč by spala,“vysvětlil Petr Stýblo, ředitel Českého svazu ochránců přírody. Příroda je podle něj na extrémy zvyklá a měla by se s tím umět vypořádat, k zásadním změnám by došlo v případě, že by tak teplo bylo dlouhodobě.

Průměrné teploty v říjnu v Klementinu byly podle Českého meteorolog­ického ústavu 12,5 stupně, což je o 1,8 stupně víc, než byl průměr mezi lety 1981 až 2010, a dokonce o 2,7 stupně víc než průměr let 1775 až 2014.

Teplý je i začátek listopadu, kdy padaly na mnoha místech země rekordy. Na konci měsíce by se mělo už ochlazovat a teploty by se měly blížit normálu. (kris)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia