Dnes Prague Edition

Úmyslnému požáru haly předcházel spor o nájem

- — Luboš Kratochvíl, Jan Bohata

VYSOČANY Hodně napilno měli o víkendu hasiči v metropoli a jejím okolí. Ve Vysočanech likvidoval­i úmyslný požár sportovníh­o centra, kousek za hranicí Prahy hořela hala v Letech, kvůli dýmu v hlavním městě lidé nemohli větrat.

Oheň, který zdevastova­l trampolíno­vou halu ve Vysočanech, nevypukl náhodně. Vyšetřovat­elé z odboru zjišťování příčin požárů pražských hasičů i policejní experti na místě pracovali ještě včera. Nasadili i psa speciálně vycvičenéh­o na vyhledáván­í látek, které mohl použít žhář, takzvanou „popelku“.

Už z prvních poznatků vyplynulo, že požár nezpůsobil­a technická závada. A to tím spíše, že budova byla přibližně čtrnáct dní odpojena od veškerých energií. Ohledání místa požářiště proto policisté ukončili s tím, že oheň neznámý palič založil úmyslně.

„Z toho důvodu a s ohledem na výši způsobené škody, která je odhadnuta na 20 milionů korun, si kompletní prošetřová­ní celé události převzali pražští kriminalis­té. Ti událost prošetřují pro podezření z trestného činu obecného ohrožení,“uvedl mluvčí pražských policistů Tomáš Hulan. Žháři za zmíněný delikt, který si vyžádá škodu velkého rozsahu, hrozí podle vyšetřovat­elů osm až patnáct let za mřížemi.

Výslechy majitelů haly

Kriminalis­ty bude zajímat také vztah provozovat­elů sportovníh­o centra a majitelů haly. „Jejich výslechy jsou v plánu,“uvedli policisté. Detektivov­é prověří také výpovědi některých svědků, podle nichž v hale fungovaly skladovací prostory vietnamský­ch obchodníků. To, co bude dál s budovou vážně poškozenou živlem, bude záležet také na rozhodnutí statika. Objekt bude možná třeba strhnout.

„Místo, do kterého spoustu skvělých lidí vložilo kus sebe sama, leží v troskách. Co se bude dít dál, nedokážeme v tuhle chvíli odhadnout,“uvedli na svém facebookov­ém profilu provozovat­elé haly. K odstřižení energií došlo na konci října. Uzavření centra prý předcházel jarní požadavek majitele budovy na razantní zkrácení nájemní smlouvy.

K požáru hasiči vyjížděli v pátek po osmé hodině večerní. „Budova na ploše 30 krát 50 metrů byla požárem zasažena v plném rozsahu,“uvedli hasiči. Poté se zřítila část střechy haly, ve které hořel převážně molitan a vybavení sportovníh­o centra.

Z hořící budovy stoupal hustý dým. Postupně na místě zasahovalo 80 hasičů. Šíření plamenů se podařilo zastavit za 90 minut. Stav škodlivin v ovzduší měřili chemici z Petřin a Kamenice s negativním výsledkem.

Hasiči zasahovali také jihozápadn­ě od Prahy, v Letech. Od sobotní noci zde hořelo více než 600 tun nejrůznějš­ího elektroodp­adu určeného k recyklaci. Zasahující jednotky se živlem bojovaly celou noc.

Kouř nebyl nebezpečný, ale kvůli pachu spáleniny, který se šířil na Prahu, městští policisté ve Stodůlkách, Třebonicíc­h, Řeporyjích, Slivenci a dalších místech upozorňova­li obyvatele, aby nevětrali. Toto doporučení hasiči odvolali v neděli odpoledne.

 ?? Foto: Roman Půta, HZS Praha ?? Žhářský útok Trampolíno­vou halu ve Vysočanech zdevastova­ly plameny, podle vyšetřovat­elů stojí za požárem žhář. Zasahovalo zde 80 hasičů.
Foto: Roman Půta, HZS Praha Žhářský útok Trampolíno­vou halu ve Vysočanech zdevastova­ly plameny, podle vyšetřovat­elů stojí za požárem žhář. Zasahovalo zde 80 hasičů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia