Dnes Prague Edition

Lupič z květinářst­ví: Neposlouch­al jsem rodiče, vězení mi prospěje

- Artur Janoušek reportér MF DNES

„Vězení je jediný způsob, jak se dostat ze závislosti na alkoholu a drogách,“prohlásil lupič Karel M. Překvapivo­u řeč pronesl před soudem, který ho poslal na dva roky za mříže kvůli bizarnímu přepadení květinářst­ví v Duchcově u Teplic.

Muž tehdy zaútočil s pistolí v ruce, avšak utekl bez peněz, neboť ho květinářka zahnala. Pak mávnul na projíždějí­cí policejní auto a nechal se zatknout.

„Chtěl bych se omluvit paní prodavačce a také rodičům za to, že jsem jim nebyl poslední dobou dobrým synem a neposlouch­al jsem je,“pronesl šestadvace­tiletý muž.

Dej mi tisícovku!

Jako neposlušný syn se projevil letos 2. května, deset minut po třetí hodině odpoledne. Počkal, až z obchodu na hlavní ulici odejde poslední zákazník, a vtrhl dovnitř. Oběhl pult, aby se dostal až ke květinářce, vytáhl z kapsy revolver a křikl: „Dej mi tisícovku!“Žena se nejprve vyděsila. „Hlavou mi blesklo, co když opravdu vystřelí,“vzpomněla květinářka Hana Klímová. Nemohla tušit, že jde o plastovou hračku.

„Jak na mě vytáhl pistoli, popadl mě takový vztek!“pokračoval­a Klímová. „Najednou jsem si řekla: Máš dvě zdravý ruce a děláš tohle? Ty hajzle! V pravé ruce jsem zrovna držela kytici, kterou jsem vázala, tak jsem levačkou popadla to první, co mi přišlo pod ruku,“vyprávěla. Pod ruku jí přišel zásobník na lepicí pásku vážící přes kilogram.

Muž raději utekl. Ale ne daleko, ukryl se do vedlejší ulice a vyčkával. Po chvíli jeli kolem policisté. Jakmile je lupič zahlédl, zamával na ně, klekl si na silnici, „zbraň“položil vedle sebe a dal ruce za hlavu. Překvapení policisté měli snadnou práci.

„Vězení mi pomůže“

Muž před soudem na konci října vysvětlil svoje nezvyklé chování. Líčil, že kvůli litrům vína, množství pervitinu a marihuany už nebyl schopen žít normálně a přišel o všechno.

„Řešil jsem to dobrovolno­u léčbou, ale měsíc byl krátký na to, abych se vyléčil. Měl jsem furt záchvaty toho, že můžu kdykoli odejít, že si můžu dát drogy, pivo,“sdělil soudu. „Byl to jediný způsob, jak se z toho dostat, díky tomu, že jsem ve vězení. Momentálně jsem už půl roku ve vazbě a zbavil jsem se závislosti,“doplnil.

Zbavovat závislosti se nyní může ještě další čtyři roky. Za loupež dostal dvouletý trest, jenže k němu přibyly další dva roky, neboť v době, kdy přepadl květinářku, byl zrovna v podmínce za jiný zločin.

 ?? Foto: Iveta Lhotská, MAFRA ?? Dej mi tisícovku! Květinářka Hana Klímová zahnala mladého lupiče lepící páskou. Že na ni míří dětskou hračkou, nevěděla.
Foto: Iveta Lhotská, MAFRA Dej mi tisícovku! Květinářka Hana Klímová zahnala mladého lupiče lepící páskou. Že na ni míří dětskou hračkou, nevěděla.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia