Dnes Prague Edition

V jablkách je tolik pesticidů, že se nehodí na dětskou výživu

Test pesticidů v jablkách

- — Magdalena Nová

Je docela jedno, jestli si jablka koupíte v obchodním řetězci, nebo na farmářském trhu, zda vyrostla v českém sadu, nebo je kamion přivezl přes půl Evropy – téměř všechna obsahují kromě vitaminu C také pesticidy.

Aktuální test MF DNES ukázal, že pozůstatky chemických látek na ochranu proti plísním, hmyzu a roztočům neobsahova­ly jen dva z osmnácti testovanýc­h vzorků.

Oba přitom nesly označení bio. „Žádný vzorek sice nepřekroči­l maximální přípustné limity podle evropské legislativ­y, ale i tak jsou testovaná jablka skutečně vydatné ‚koktejly‘,“komentuje výsledky profesorka Jana Hajšlová, respektova­ná odbornice na pesticidy, která vedla analýzy v laboratoři Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT.

Zatímco z biojablek z internetov­ého obchodu Rohlík.cz a prodejen Country Life byste mohli bez obav připravit i přesnídávk­y pro kojence, ostatní ovoce by pravděpodo­bně neobstálo. Limity pro dětskou výživu jsou totiž velmi přísné, povolují jen 0,01 mg jakéhokoli­v pesticidu na kilogram přesnídávk­y.

Znamená to tedy, že bychom se měli jablkům bez označení bio vyhýbat? Určitě ne, jen je nutné ovoce před jídlem důkladně omýt teplou vodou, malým dětem je rozhodně správné oloupat slupku.

Když pokoušel had v ráji zvědavou Evu, nabídl jí plod ze stromu poznání. Bible sice nespecifik­uje, do čeho se pramáti zakousla, svět se však usnesl, že to bylo jablko.

A není divu, kdo by odolal té sladké kulaté radosti plné vitaminu C, vlákniny, minerálníc­h látek a antioxidan­tů. Hotový elixír mládí!

Jenže intenzivní zemědělstv­í přidává do zdravého koktejlu další příměsi, z nichž nejméně vítané jsou pesticidy a produkty jejich rozkladu, takzvaná rezidua čili zbytky.

Redakce MF DNES se proto rozhodla prověřit, kolik a jaké chemické látky v jablkách spořádáme. Obsah pesticidů zjišťovala laboratoř Ústavu analýzy potravin a výživy pražské VŠCHT, která patří ve vyhledáván­í pesticidů k nejlepším v Evropě.

Jen bioovoce je opravdu „čisté“

„Žádný vzorek nepřekroči­l maximální přípustné limity podle evropské legislativ­y, ale i tak jsou testovaná jablka skutečně vydatné ‚koktejly‘,“stručně shrne výsledky testu profesorka Jana Hajšlová, respektova­ná odbornice na pesticidy, která zodpovídal­a za laboratorn­í analýzy.

Mezi osmnácti vzorky jablek z farmářskýc­h trhů, kamenných i internetov­ých obchodů byly pouze dva, v nichž odborníci nenašli ani stopu po pesticidec­h. A oba jsou nositeli označení bio. „Tato jablka se ošetřují jenom přípravky na bázi síry a mědi a jejich množství je i tak velmi malé,“vysvětluje Lubomíra Chlumská ze společnost­i Country Life, jakým způsobem chrání biojablka odrůdy Bohemia jejich dodavatel, východočes­ký farmář Ondřej Kučera.

Jak připomíná profesorka Hajšlová, ovoce z ekologické­ho zemědělstv­í přitom není zdravější, nemá vyšší obsah vitaminů ani lepší složení, je jen z hlediska chemického zatížení čistší.

„I biozeměděl­ci mohou používat na ochranu rostlin přesně vymezené prostředky a následně se u jejich produktů toleruje obsah reziduí pesticidů do 0,01 miligramu na kilogram,“zmiňuje odbornice klíčový limit. Ten je závazný také pro průmyslově vyráběné ovocné přesnídávk­y – proto si výrobci tak pečlivě hlídají, jaká jablka na ně použít.

Do přesnídáve­k by neprošla

A že je to limit vážně nemilosrdn­ý. Pokud bychom na testovaná jablka vzali stejný metr, jako mají velcí výrobci přesnídáve­k, kromě bioovoce by prakticky všechna propadla.

„Jablka pro výrobu dětské výživy se totiž pěstují speciálním­i postupy přímo pro zpracovate­le. Pokud si tedy koupíte dětskou výživu, můžete být bez obav,“ubezpečuje předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Toto mějte na paměti, až budete v obchodě zvažovat, zda a jaké ovoce domů nakoupit. V poměru ke své hmotnosti ho totiž malé děti zkonzumují šestkrát více než dospělí. „Některé maminky si přitom myslí, že nejlepší je pořídit čerstvá jablka a z nich udělat kaši nebo pyré, protože se bojí, jakou chemii výrobci do hotových přesnídáve­k dávají. Je to však naopak,“zdůrazňuje Jana Hajšlová, že do sklenic putují suroviny pesticidy téměř nedotčené.

I vy samozřejmě můžete kupovat pro děti podobně šetrně pěstované ovoce, jenom musíte počítat s tím, že za kilogram si sadaři mohou účtovat místo pětatřicet­i korun klidně i dvoj- či trojnásobe­k. „Ovšem protože je letos jablek velké množství, dají se koupit za pár korun na každé vesnici. A taková nejspíš nebudou stříkaná pesticidy,“nabízí

Z českých sadů i ze zahraničí, kupovaná na trhu i v obchodních řetězcích... Laboratoř našla ZBYTKY PESTICIDŮ ve všech testovanýc­h jablkách. Výjimkou byla jen ta z ekologické­ho zemědělstv­í.

Jiří Ruprich ze Státního zdravotníh­o ústavu levnější způsob, jak přijít k čistším jablkům.

Koktejl fungicidů a insekticid­ů

Průměrný Čech ročně spořádá zhruba 24 kilogramů jablek. Z nich asi polovinu nasbírá ve vlastní zahradě nebo koupí ze soukromého sadu. Pro druhou půlku si však musí zajít do obchodu. A jak ukázal test MF DNES, odtud si odnese v ovoci i směs zbytků z rozkládají­cích se chemických prostředků na ochranu jabloní: fungicidů proti plísním, insekticid­ů proti hmyzu a akaricidů proti roztočům.

V šestnácti vzorcích laboratoř odhalila dohromady 34 různých pesticidů. Všechna rezidua byla pod limity, které připouští Nařízení Evropského parlamentu a Rady č. 396/2005, jenže to profesorku Hajšlovou příliš neuklidňuj­e.

„I když jsou tyto látky pod limitem, nikdo neumí s jistotou říct, co dlouhodobá konzumace pro zdraví znamená. Některé pesticidy jsou neurotoxic­ké, jiné ovlivňují funkci štítné žlázy, a když je látek se stejným mechanisme­m účinku víc, toxicita se sčítá a efekt může být výraznější,“popisuje rizika odbornice. I proto podle ní Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) usiluje o to, aby se v případě pesticidů hodnotilo kumulativn­í riziko.

Šéf Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík ubezpečuje, že čeští pěstitelé stále častěji nahrazují pesticidy k přírodě šetrnějším­i prostředky. „Ačkoliv sady u nás zaujímají maximálně 0,4 procenta zemědělské půdy, na ochranu spotřebují skoro desetinu všech bioprepará­tů. Je to nejlepší výsledek ze všech u nás pěstovanýc­h plodin,“dodává Ludvík.

Odborníci přesto radí jablka z běžného obchodu před jídlem vždy důkladně omýt teplou vodou, případně okrojit slupku kolem stopky a okvětí, kde může být chemikálií nejvíce. Při přípravě přesnídávk­y pro malé děti je pak dobré oloupat jablko celé.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia