Dnes Prague Edition

Pianista z ghetta

„Respekt u gadžů? Mít vzdělání,“říká geniální romský klavírista, který vystoupil v Carnegie Hall.

- Ivana Karásková reportérka MF DNES

Na mysli má hlavně profesorku HAMU Noemi Zárubovou, která ho propojila s nadacemi a sponzory.

Tomáš Kačo začínal v pěti letech romskými písničkami na rozvrzaném klavíru od strýce. „Táta mi rtěnkou označil klávesu a dál už jsem si musel poradit sám,“vypráví.

Zprvu u klavíru seděl z donucení, dělal karate, hrál fotbal, ale hudba ho nakonec chytla. Přestože do jedenácti let neznal noty a doma mu nikdo nevěřil, prosadil si studium na konzervato­ři v Ostravě.

„Nejtěžší bylo vymanit se z rodiny, naši mě z domu nechtěli pustit. Báli se, že v Ostravě zvlčím a chytnu se třeba drog. Možná i trochu natruc jsem si umanul, že to zkusím.“

Z Ostravy do Hollywoodu

Z konzervato­ře už vedla přímá cesta na pražskou HAMU a odtud na zmíněnou špičkovou vysokou školu v americkém Bostonu. Absolvoval ji za dva roky s červeným diplomem, poté natáčel v hollywoods­kých studiích a teď už rok působí v Los Angeles.

Když dostane otázku na výdělek, pianista zdůrazní, že peníze nikdy nebyly jeho cílem. Chce dle svých slov měnit svět – hudbou bojovat proti rasismu a inspirovat ostatní Romy. Od kohokoliv jiného by to znělo jako otřepaná fráze.

„Na Berklee College jsou studenti z osmdesáti zemí a nikdo neřeší barvu pleti,“líčí.

Co Tomáši Kačovi k úspěchu?

Odpovídá, že skromnost, věčná nespokojen­ost se sebou samým a soutěživos­t. Ambice mu prý nikdy nechyběly. „Vzdělání je jediná cesta, jak si vydobýt respekt u gadžů. I když jste znevýhodně­ni prostředím nebo původem, můžete dojít daleko,“konstatuje.

Důkazem jeho slov třeba může být, že když se ho v roce 2014 v Paříži u přijímacíc­h zkoušek na americkou školu zeptali, kde se vidí za deset let, překvapil smělou odpovědí: „V bílém obleku u křídla pomohlo ve vyprodané Carnegie Hall v New Yorku.“V místech, kde se touží předvést řada světových umělců, si Tomáš zahrál přitom už letos v únoru. Jen s tím bílým oblekem se netrefil. „Nakonec jsem vystoupil v černé klasice,“pokračuje ve vyprávění.

My home

Mluví k středoškol­ákům, které při studiu podporuje ve spolupráci s Člověkem v tísni nadace Albatros.

„Přivezli jsme ale i mladší děti, kteří na střední školu teprve pomýšlejí. Ze Sokolova, Karlových Varů, Rokycan i z Moravy,“vysvětlí Rut Veselá z Člověka v tísni, který setkání ve spolupráci s HAMU zorganizov­al.

Po skončení je Tomáš v obležení. Mladí se s ním nadšeně fotí, každý mu chce stisknout ruku. „Vždycky se mi na něm líbilo, jak je pozitivní,“komentuje dění profesorka Zárubová.

Dnes se virtuos představí posluchačů­m na vyprodaném koncertě v Anežském klášteře.

Součástí dvou vystoupení je i křest debutového alba My home. U příležitos­ti stoletého výročí republiky v něm symbolicky figuruje i lidová píseň Ach synku, synku. „Česko zůstává mým domovem a chtěl bych se sem z Ameriky vždycky alespoň na půl roku vracet,“dodává.

Nejtěžší bylo vymanit se z rodiny, naši mě nechtěli pustit. Báli se, že zvlčím a chytnu se třeba drog.

 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Klavírista Tomáš Kačo a profesorka Noemi Zárubová.
Foto: Michal Šula, MAFRA Klavírista Tomáš Kačo a profesorka Noemi Zárubová.
 ??  ?? Pokračován­í ze str. 1
Pokračován­í ze str. 1

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia