Dnes Prague Edition

Program, z něhož „unikla“data dětí, přišel na miliony

- — Radka Hrdinová

Že se kvůli chybě v softwaru dalo dostat k osobních údajům 30 tisíc dětí, je problém. Stejně tak je ale problém, že těchto údajů nebylo ještě více. Systém s cenovkou přes 120 milionů korun totiž vznikl proto, aby měl stát představu o tom, jak efektivně vzdělává děti na základních a středních školách.

Média o případu informoval­a minulý týden. Učitel Libor Klubal na své škole instaloval program InspIS České školní inspekce, jenž slouží k testování dětí na dálku. Jen náhodou zjistil, že je špatně zabezpečen­ý a prakticky kdokoli se může dostat ke jménům dětí či k tomu, zda mají nějaký handicap.

Ústřední školní inspektor Tomáš Zatloukal následně uvedl, že k chybě došlo, když vývojáři upravovali rozhraní pro školy, a byla hned odstraněna.

Špatně chráněná data ale připomněla příběh, který začal v roce 2011. Tehdy ministerst­vo školství začalo připravova­t projekt, který by umožnil ověřit výsledky dětí na základních školách. Do té doby totiž žádná data tohoto typu nebyla. „Česká republika opakovaně dostávala ve zprávách o stavu vzdělávání výtky ze strany OECD za to, že žádným způsobem nezjišťuje výsledky vzdělávání,“říká Zatloukal.

Generálka celoplošné­ho testování v roce 2013 vyvolala značný odpor rodičů. Navíc se změnila také představa školní inspekce o tom, co testovat. Nyní inspekce testuje žáky pátých a devátých tříd jen jednou za čtyři roky, systém ale využívá i k tomu, aby si ověřila, jak jsou na tom v jiných předmětech, testuje také jiné ročníky.

120 milionů a cena roste

Vývoj InspIS stál podle Národního kontrolníh­o úřadu (NKÚ), který v roce 2016 kontrolova­l efektivitu prostředků vynaložený­ch ministerst­vem školství, zhruba 120 milionů. Od té doby úpravy systému a technická podpora pro školy přišly na dalších 11,7 milionu.

Nákladný systém podle inspektorů funguje a produkuje data. Například letos v něm žáci vyplnili 50 tisíc testů. „Letos se těchto testů účastní 1 353 škol, v loňském školním roce to bylo 1 215 škol a podobný počet testů, ve školním roce 2016/17 šlo o více než 300 tisíc testů (plošné testy pátých a devátých tříd se opakují jednou za 4 roky – pozn. red.),“vysvětluje Zatloukal.

Ovšem na otázku MF DNES, jaké konkrétní kroky ke zlepšení kvality vzdělání na českých školách ministerst­vo školství na základě zjištění z InspIS udělalo, přišla sice dlouhá, ale obecná odpověď. Stručně – data jsou poskytován­a všem, koho by mohla zajímat. Od ministerst­vem přímo řízených institucí po akademický výzkum.

Jenže to není tak úplně pravda. „Vím, že je inspekce ochotná za určitých podmínek přístup k těmto datům pro akademický výzkum umožnit. Pokud se ale nic nezměnilo, neexistuje pro to žádná právní ani technická procedura. Je to na dlouhé lokte, a i proto jsem se do ničeho osobně nepouštěl,“říká Daniel Münich z institutu Cerge, který se právě datovými výzkumy v oblasti školství zabývá.

Nebylo by to poprvé, co cenná data zůstávají ležet ladem. Státní maturity byly zavedeny v roce 2011, ale ještě v roce 2016, když organizace ministerst­va školství Cermat zveřejnila tradiční čísla o tom, kolik maturantů propadlo, tehdejšího ředitele Jiřího Zíku zaskočila otázka, jak se maturitní data dále využívají. Data pro důkladný výzkum maturitní neúspěšnos­ti, která Cermat uvolňuje veřejnosti, podle Münicha ani dnes nestačí. Co s nimi podnikají samy úřady, o tom ministerst­vo mlčí.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Software umožňuje testovat děti na dálku.
Foto: Shuttersto­ck Software umožňuje testovat děti na dálku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia