Dnes Prague Edition

Lepší kamiony v Praze než mezi vesnicemi

Vedení Prahy asi ustoupí od zákazu vjezdu kamionů. Na okresních silnicích by škodily více.

- redaktor MF DNES

Tomáš Cafourek

Obyvatelé obcí na východ od Prahy si mohou oddechnout. Nové vedení hlavního města nepodporuj­e plán předchozíh­o složení magistrátu, které chtělo kamionům kompletně uzavřít hlavní městské tahy.

V Praze loni v létě odhlasoval­i zákaz vjezdu kamionů do města v nejtvrdší variantě. Ta nákladním autům s délkou přesahujíc­í 12 metrů zapověděla sjíždět z nedokončen­ého okruhu na území města a zakazovala jim i průjezd po Jižní spojce a Štěrbohols­ké radiále a po Spořilovsk­é ulici.

Zákaz vjezdu na komunikace, které propojují dálnice ve směru na Brno, Hradec Králové a Mladou Boleslav, měl zlepšit životní prostředí v hlavním městě a přinutit stát urychlit výstavbu chybějící části Pražského okruhu mezi dálnicí D1 a D11 u Černého Mostu. Vedlejším dopadem by ale bylo to, že kamionový provoz by se přesunul na silnice nižších tříd.

Nemůžeme být tak sobečtí a vyhnat kamiony najednou do malých obcí ve Středočesk­ém kraji a dělat, že to není náš problém, řekl MF DNES náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Tři tisíce kamionů denně

Posledním dostavěným úsekem Pražského okruhu u Modletic projede ve všední den více než tři tisíce kamionů (podle posledního sčítání

dopravy v roce 2016). Lze proto předpoklád­at, že podobné množství nákladních aut se ve všední dny vydává i severním směrem, kde Pražský okruh doposud chybí.

Všechna tato vozidla by pak musela hledat alternativ­ní trasy. „Pokud by byla Jižní spojka uzavřena, hledaly by kamiony cestu všude kolem po silnicích, které pro ně nejsou určeny. Docházelo by k ucpávání na více místech, nejbližší trasou z D1 na D11 by byla komunikace 113 přes Chocerady a Ondřejov,“uvedl generální tajemník Sdružení automobilo­vých dopravců Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř.

Jižní spojka a Spořilovsk­á nicméně neslouží jen jako náhrada za chybějící úsek okruhu mezi D1 a D11.

Trasu využívají všichni, kteří přijíždějí do města po plzeňské D5 a směřují na severových­od, a stejně tak doprava plynoucí ze severní ústecké dálnice D8 či mladoboles­lavské D10, která míří na D1.

Spořilovsk­á ulice by se kvůli hustému automobilo­vému provozu, který obtěžuje obyvatele okolních domů, měla postupně přesunout do plánovanéh­o tunelu za přibližně 3,3 miliardy korun. Výstavba by měla začít do roku 2021, tunel dlouhý jeden a půl kilometru má být hotov během čtyř let.

Každopádně zmíněné obce Chocerady, Ondřejov a další na trase by se nárůstu kamionové dopravy bránily podobně, jako to udělaly například středočesk­é Říčany. Ty zakázaly vjezd kamionům těžším než dvanáct tun ještě dříve než pražští radní.

Spor města a ministerst­va

Zákaz vjezdu kamionů do Prahy má historické kořeny ve sporu magistrátu s ministerst­vem dopravy. Resort totiž v roce 2016 vyřadil chybějící dvanáctiki­lometrový úsek obchvatu Prahy – označovaný jako stavba 511 – z vládních prioritníc­h projektů.

Kvůli tomu musel investor u roky odkládané stavby zopakovat celý proces posuzování dopadu projektu na životní prostředí, takzvaný proces EIA. U ostatních devíti staveb, které byly lépe připravené, stačilo kladný posudek obnovit ve zjednoduše­ném řízení.

Původně měl zákaz vjezdu kamionů platit už od začátku minulého roku, bývalému pražskému vedení se ale pro něj nepodařilo získat nezbytný souhlas policie a dopravních úřadů.

Právě v tomto bodě nejspíš nařízení definitivn­ě narazí, protože ze strany 27 silničních úřadů, které se ke kamionovém­u zákazu musí vyjádřit, chodí především zamítavá stanoviska. Podle Scheinherr­a je tak velice pravděpodo­bné, že oslovené úřady návrh odmítnou a nová pražská rada bude rozhodnutí respektova­t.

Čekání na Pražský okruh

Zatím poslední část stále nedokončen­ého Pražského okruhu se řidičům otevřela před osmi lety. Šlo o 23 kilometrů dlouhý úsek propojujíc­í plzeňskou dálnici D5 a Brněnskou D1.

Z celkových 83 kilometrů, což je celková délka chystaného obchvatu Prahy, tak byla zprovozněn­a necelá polovina. Další rozšíření o úsek do Běchovic a k Černému Mostu má být podle optimistic­kého předpoklad­u otevřen v roce 2021.

Na konci minulého roku dostalo Ředitelstv­í silnic a dálnic, které je investorem stavby, nový kladný posudek EIA. Pokud ale má stihnout termín, musí během necelých tří let získat územní i stavební povolení, vysoutěžit stavební firmu a vykoupit všechny potřebné pozemky. S vykupování­m přitom úředníci ještě ani nezačali. Kromě jihovýchod­ní části mezi Běchovicem­i a D1 chybí také severozápa­dní úsek mezi Ruzyní, Suchdolem a Březiněvsí.

Pražskému okruhu kromě jihovýchod­ní části mezi Běchovicem­i a D1 nadále chybí také severozápa­dní úsek mezi Ruzyní, Suchdolem a Březiněvsí.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia