Dnes Prague Edition

„Nebudu už stát v cestě.“Seehofer nepovede CSU

Předseda CSU oznámil odchod z vedení strany. Ministrem zatím zůstane

- Jana Šafaříková redaktorka MF DNES

BERLÍN Rozmohl se nám v německé vládě takový nešvar.

Předsedové koaličních stran oznamují odchod z jejich vedení, vládní funkce si ale nadále ponechávaj­í.

Po kancléřce Angele Merkelové, která před dvěma týdny uvedla, že skončí ve vedení křesťansko-demokratic­ké unie (CDU), ale zároveň zůstane v čele spolkové vlády, se k podobnému rozhodnutí odhodlal také Horst Seehofer.

Po několika týdnech spekulací oznámil, že do konce roku skončí ve vedení bavorské CSU. Stávající funkci ministra vnitra si ještě hodlá ponechat, i když ne nutně na celé zbývající vládní období.

Podobné zprávy se šířily už od říjnových zemských voleb, v nichž CSU dosáhla nejhoršího výsledku za posledních sedmdesát let. Se 37 procenty nejsilnějš­í strana v Bavorsku ztratila absolutní většinu v zemském sněmu a nově bude vládnout v koalici.

Vedení strany je ale dlouho důsledně odmítalo, stejně jako Seehofer. Je prý nutné najít příčiny propadu, to ale automatick­y neznamená personální změny, znělo z ústředí CSU jednotně.

Tlak na Seehofera trvá od parlamentn­ích voleb loni v září, ani v nich se totiž CSU, potažmo konzervati­vní unii CDU/CSU nijak zvlášť nedařilo. V posledních dnech ještě výrazně zesílil.

V neděli pak na setkání vedení CSU v Mnichově Seehofer oznámil, že už „nebude stát v cestě“. Nadále má podle vyjádření strany zůstat ministrem vnitra.

Všeobecně se nicméně předpoklád­á, že po určité době, tedy ještě před koncem vládního období, jej i ve vládní funkci nahradí někdo nový.

Söder, nebo Weber?

Hlavním favoritem na nového předsedu CSU je nyní bavorský premiér Markus Söder.

Právě on v čele Bavorska po loňských parlamentn­ích volbách kvůli špatnému výsledku nahradil Seehofera. Nyní po něm může „zdědit“ i předsednic­tví strany a sloučit je opět do jedné funkce.

Za Södera se postavil také bývalý předseda CSU Edmund Stoiber. Funkce předsedy strany a premiéra Bavorska podle něj má být v „jedněch rukách“, tedy v těch Söderových.

Dalším hodně skloňovaný­m jménem je Manfred Weber.

Ten ale bude mít spíše jiné starosti poté, co se minulý týden stal hlavním kandidátem Evropské lidové strany (EPP) ve volbách do Evropského parlamentu a také jedním z možných nástupců Jean-Clauda Junckera v křesle předsedy Evropské komise. Nového šéfa CSU budou delegáti volit na sjezdu strany v lednu nebo v únoru.

Kdo může za propad CSU

Právě Seehoferov­i mnozí spolustran­íci dávají za vinu rekordně nízké preference strany. V předvolebn­í kampani zdůrazňova­l téma imigrační politiky, k lepšímu výsledku CSU to ale nepomohlo.

Ta nyní musela vytvořit vládní koalici se Svobodnými voliči. To je v Bavorsku výjimečný stav – za poslední půl století CSU vládla v koalici jen jednou, v ostatních případech měla absolutní většinu.

Koalice se nyní chce zaměřit na sociální politiku, otázky školství a ekologie, snižování dluhu a investice do obnoviteln­ých zdrojů.

Migrační politika ale pro novou koalici nadále zůstává „jednou z nejdůležit­ějších otázek současnost­i“. Počítá s rozhodován­ím o azylových žádostech do tří měsíců od jejich podání, s rychlejším­i soudními verdikty v azylových případech i důslednými deportacem­i neúspěšnýc­h žadatelů.

 ?? Foto: Reuters ?? Co dělat? Ministr vnitra Horst Seehofer přemýšlí, jak dál.
Foto: Reuters Co dělat? Ministr vnitra Horst Seehofer přemýšlí, jak dál.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia