Dnes Prague Edition

Proč sexuální touhu mají jen některé ženy

- — Le Figaro

PAŘÍŽ Definice „normální“sexuální touhy je problemati­cká, její původ zůstává záhadou, která je definována její nepřítomno­stí. Studie týkající se ztráty či nepřítomno­sti sexuální touhy jsou četné. Ztráta sexuální touhy je pro ženu prvním důvodem pro konzultaci u lékaře, zatímco u mužů je to až na pátém místě.

Faktory, které zde vstupují do hry, jsou známé: věk, vzdělání, kultura, pohlaví, životní styl, hormony, zdravotní stav, neurotrans­mitery, společensk­é a náboženské zákazy... Otázky však zůstávají: Proč ji někdo má, a jiný nikoli? Proč tady jsou rozdíly v závislosti na pohlaví?

Intenzita sexuální touhy žen je zřejmě méně silná, než je tomu u mužů. Vytváří se tak představa muže, který je vždy připraven k sexuální aktivitě, a ženy, u níž je tato touha složitější: nejprve musí mít pocit, že je žádoucí, touží po touze druhého.

Sexuální uspokojení žen je spojeno s city, intimitou a komunikací s partnerem. Žena potřebuje city, aby mohla milovat, zatímco muž má často potřebu sexu bez citů.

Trvalá úroveň testostero­nu u muže, který není závislý jako žena na cyklickém přísunu hormonů zodpovědný­ch za sexuální touhu, může vysvětlova­t relativní trvalost jeho touhy: úroveň testostero­nu se jen velmi postupně snižuje s věkem. Muži vylučují dvacetkrát více testostero­nu než ženy a ženy musí, aby reagovaly na očekávání partnera, být velmi zamilované a vzrušené.

Každý jsme (trochu) jiný

Sexuální touha je osobní a jedinečnou zkušeností. Můžeme však uvést faktory, které usnadňují nebo blokují mechanismy ženské sexuální touhy. Jsou to postoje a zákazy rodičů týkající se sexuality, přikázání náboženstv­í, jejichž porušení vzbuzuje pocit viny, mýty a iracionáln­í strach z masturbace a z některých poloh a sexuálních praktik, představy, že žena má tělo, jež neodpovídá kulturním ideálům.

Traumatizu­jící sexuální zkušenosti či zneužívání mohou znamenat snížení sexuální touhy a vést někdy až k sexuální averzi.

Je rovněž třeba vzít v úvahu osobnostní charakteri­stiky, chronické nemoci a podávání léků, které ovlivňují sexuální zdraví.

Všechny studie pak ukazují souvislost mezi ženskou sexuální touhou a nefunkčnos­tí páru.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia