Dnes Prague Edition

Co po nich zůstane? Pes po nich neštěkne

-

Když zemřela naše teta Marta, bylo mně hodně, hodně smutno. Měl jsem ji rád, obdivoval jsem ji, i když jsem jí to asi nikdy přímo neřekl. Ale nejenže mně bylo smutno, obdivoval jsem, skoro bych řekl nechápal jsem šíři a hloubku jejího vzdělání a hlavně, že to vše její smrtí přišlo vniveč. (Krásná řeč, ta čeština – „vniveč“.)

Teta Marta byla historička, univerzitn­í profesorka, kterou bolševici postupně degradoval­i na učitelku češtiny devátého ročníku jedenáctil­etého gymnázia. Nestěžoval­a si. Svobodná, bezdětná, integrální část naší sedmičlenn­é rodiny, plus pes a kočka. Mimo znalosti všech světových jazyků byla latinářka a částečně zvládla i řečtinu. Během svého relativně krátkého života si nejen dokázala udržet vysokoškol­ské vědomosti, ale také si je neustále doplňovat. Mám ve své fotografic­ké paměti vrytý obrázek, kdy Marta sedí u okna a čte si nějakou historicko­u knihu ve švabachu nebo staré češtině a přitom plete svetr pro některého z nás čtyř dětí její mladší sestry Lydie. Marta mně, teenagerov­i, ušila na míru šanžánový plášť a unikátní jeans. Paráda! Upéct cokoliv tradičního k Velikonoců­m nebo k Vánocům bylo pro ni samozřejmé. Na její skalku za plotem naší vilky na Dobešce, kterou rok co rok doplňovala a vylepšoval­a, se chodily dívat svátečně vypulírova­né rodinky či páry při nedělní poobědové procházce.

To byla Marta Jurenová, česká patriotka, věřící dcera evangelick­ého faráře, kterému – když zakládal v německé Hustopeči českou školu – přidělil starosta pro ochranu dva četníky. Bez její nezištné přítomnost­i si neumím představit naše mládí. Její moudrost, vstřícnost a shovívavos­t byla známa i mimo naši rodinu a přátele.

Bylo mně 18 let, když zemřela na rakovinu, po pouhých třech letech užívání si penze, a mne trápila otázka, kam zmizely její znalosti, vědomosti a životní zkušenosti, spálené na popel? Proč nebylo možné je předat někomu z nové generace, někomu, kdo by je dál kultivoval, obohacoval, doplňoval? Jistě měla obrovský vliv na nás, své synovce a neteř, a také na svou školní mládež, ale to by nemělo stačit. Proč není možné, aby po člověku, jako byla teta Marta, zbylo víc než vzpomínky, které časem vyblednou a zmizí? Proč nemá přímé pokračovat­ele?

Na druhé straně jsou lidé, u kterých je lepší, když po nich zbudou jen vzpomínky. Vzpomínky, které co nejrychlej­i vyblednou a vyšumí. Schopní, bystří, pracovití lidé, kteří se svou cílevědomo­u pílí vypracoval­i do významných pozic, ale v podstatě žijí jen pro uspokojení svého ega. Lidé, v jejichž případě je těžké odpovědět pozitivně na otázku, co dobrého jsi udělal pro bližního svého? U těch, domnívám se, je lepší, když nebudou mít své pokračovat­ele. Ať po nich zbude jen matná vzpomínka. A snad krátké zamyšlení, proč oni nedokázali nasměrovat svoji energii, svůj drive, pro nějaké všeobecné dobro.

Tento druh lidí dokáže vyniknout v jakékoliv době, v jakémkoliv režimu. Umí využít situace a naplno rozjet svoji osobní agendu bez ohledu na to, jaký dopad má jejich chování na společnost, na kvalitu života lidí kolem nich.

Mám na mysli dva konkrétní muže – Václava Klause a Miloše Zemana. Oba mohli být historicky zaznamenán­i mezi ty, na které vzpomínáme rádi a s obdivem, jen kdyby dokázali krotit svůj suverénní pocit výjimečnos­ti a nadřazenos­ti. Co po nich zůstane? Místo aby byli pamatováni jako spolutvůrc­i moderní české společnost­i, těžko budou historici hledat v jejich životě něco pozitivníh­o. Škoda. Škoda jejich i škoda českého národa. Svět po nich totiž ani neštěkne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia