Dnes Prague Edition

„Trump nás ohrožoval.“Obamová je spisovatel­ka

- Monika Zavřelová redaktorka MF DNES

PRAHA Je už skoro tradicí, že americké první dámy rády sepisují knihy o zážitcích z Bílého domu. Ty své dnes v USA vydává i Michelle Obamová. Nakladatel­ství Argo je českým čtenářům nabídne příští rok v březnu.

V knize s původním názvem Becoming (v češtině jednoduše Můj příběh) Michelle Obamová rozená Robinsonov­á čtenáře láká na vyprávění o svém dětství i letech strávených v roli první afroameric­ké dámy vůbec. Veřejnost zaujala svou přirozenou autoritou založenou na upřímnosti a vřelosti, opomenut nezůstane ani její boj za práva žen a lepší životosprá­vu amerických dětí.

Výčitka pro Baracka i Donalda

Zatímco český překlad autobiogra­fie teprve vzniká, přední světové deníky New York Times (NYT) nebo Washington Post ji měly k dispozici několik dní dopředu. Podle NYT Obamová vůbec poprvé otevřeně píše o potratu i početí dvou dcer Malii a Sashi, jejichž soukromí během funkčního období Baracka Obamy jinak velmi důkladně chránila. „Nic z toho nebyla jeho vina, ale úplně fér to také nebylo,“vzpomíná na dobu, kdy si sama musela zavádět zkumavky se spermatem za účelem otěhotnění, zatímco její muž dlouhé hodiny pracoval jako senátor. Obzvlášť rozlíceně však podle deníku Obamová působí ve chvílích, kdy mluví o Donaldu Trumpovi a jeho kampani. „Svými hlasitými a lehkovážný­mi narážkami ohrožoval bezpečnost mé rodiny. To mu nikdy neodpustím,“píše. Jak je Trumpovi vlastní, stihl na osočení Obamové zareagovat ještě před vydáním knihy jasným vzkazem, že on jejímu muži zase nikdy neodpustí, co napáchal na americké armádě.

Bude to i zábava

Aby to osobní bilancován­í ale nebylo příliš osobní, nabízí Obamová svým fanouškům i vstup do míst jinak veřejnosti utajeným – třeba do tanečního sálu Buckingham­ského paláce či svého rodiště. Tam ji prý tatínek naučil tvrdě pracovat, maminka zase myslet a nebát se projevit. „Oba dohromady mi pak v našem stísněném bytě na jihu Chicaga pomohli pochopit, jakou hodnotu má náš příběh, jakou hodnotu má můj příběh v rámci velkého příběhu naší země. I když třeba není hezký ani dokonalý. I když je opravdověj­ší, než by si člověk přál. Váš příběh je jenom váš, vždycky bude patřit jenom vám. Musíte si za ním stát,“vybízí. O překlad knihy se postará Michala Marková.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia