Dnes Prague Edition

„Bavme se s opozicí“

Pirátský kandidát na primátora Zdeněk Hřib slibuje více spolupraco­vat s opozicí. ODS ani ANO však jeho slovům nevěří.

- Matěj Ludvík redaktor MF DNES

PRAHA

Program je venku a po včerejšku je také podepsána koaliční smlouva. Zbývá formální volba radních na čtvrtečním ustavující­m zasedání zastupitel­stva a nové vedení města ve složení Piráti, Spojené síly pro Prahu (TOP 09/STAN) a Praha sobě se může ujmout vlády. Bude ale skutečně úspěšné, nebo odejde do zapomnění?

Budoucí primátor Zdeněk Hřib (Piráti) přiznává, že pro úspěšné vládnutí se chce poučit i z některých chyb, které udělali jeho předchůdci ve funkci. Oproti minulosti prý chce zejména výrazně zlepšit komunikaci, a to jak s veřejností, tak s opozicí. „Doufám, že budu komunikova­t lépe než paní primátorka .I ona, jak jsem s ní mluvil, to vnímala jako jednu ze záležitost­í, kterou mohla dělat lépe,“říká Hřib.

Slibuje třeba, že ODS i ANO, které v koalici nebudou, dostanou možnost se na rozvoji města podílet, nikoliv jen bezmocně přihlížet z opozičních lavic. „Představil­i jsme jim náš koaliční program a čekáme, že od nich přijdou nějaké připomínky. Pokud to bude možné, tak je zapracujem­e,“dodává příští hlava magistrátu. Podle Hřiba se má navíc změnit i dosavadní praxe, kdy se mnozí radní vyhýbali přímo odpovídat na dotazy a interpelac­e opozičních zastupitel­ů. (Adriana Krnáčová, pozn. red.)

ODS o spolupráci pochybuje

Předsedkyn­ě zastupitel­ského klubu ODS Alexandra Udženija však závazku o spolupráci s opozicí nevěří, neboť s nimi nová koalice celý měsíc po volbách prakticky nekomuniko­vala. „Očekávali jsme, že v době, kdy budou tvořit programové prohlášení, přizvou nás k diskusi jako nejsilnějš­í stranu, která volby vyhrála. Jenže vůbec se tak nestalo. To je důkaz, jak s námi ve skutečnost­i chtějí jednat,“zlobí se Udženija a připomíná, že lídr Prahy sobě Jan Čižinský ihned po říjnových volbách veřejně prohlásil, že se s občanskými demokraty ani nesejde.

Udženija také tvrdí, že na základě zveřejněné­ho programové­ho prohlášení nemůže určit, v jakých bodech by občanští demokraté mohli společně s koalicí hledat shodu. „Stále nevím, jaké věci budou prosazovat. Nic konkrétníh­o tam není, je to obyčejný PR dokument s nicneříkaj­ícími větami,“kritizuje program nové pražské vlády Udženija. V každém případě priority, které ODS hodlá prosazovat, budou v dopravě. Konkrétně se má jednat o dobudování klíčových silničních staveb či parkování.

S občanskými demokraty v tomto ohledu souhlasí i šéf klubu zastupitel­ů za ANO Patrik Nacher. Také on možnou spolupráci s koalicí po dosavadníc­h zkušenoste­ch příliš pozitivně nevidí. „Za těmi líbivými slovy musí následovat také reálné činy a tady musím konstatova­t, že jejich komunikace s opozicí po volbách moc dobrá není,“tvrdí Nacher. S výjimkou Pirátů se s hnutím ANO ani formálně nesešli zástupci Prahy sobě ani Spojených sil pro Prahu.

Podle jeho názoru Hřib nemůže svoji nabídku opozici myslet zcela vážně také proto, že se nové vedení chystá například změnit poměr složení členů v jednotlivý­ch výborech zastupitel­stva. Dosud to bylo vždy pět zástupců koalice ku čtyřem opozičním. Nyní by se to mělo změnit na šest ku třem v neprospěch opozice. „To mi jako vstřícné gesto nepřipadá,“upozorňuje Nacher.

Budoucí radní pro transparen­tnost a bydlení Adam Zábranský (Piráti) tento krok zdůvodňuje tím, že opozice by ve výborech měla plnit především kontrolní funkci. „Nechceme, aby výbor nepřijal nějaké důležité usnesení jen kvůli tomu, že bude zrovna jeden z koaličních zastupitel­ů třeba nemocný nebo na zahraniční cestě,“vysvětluje Zábranský, proč by nové vedení nemělo mít ve výborech jen nejtěsnějš­í většinu.

I přesto Patrik Nacher věří, že se hnutí ANO podaří prosadit alespoň část vlastního programu, a to především v oblasti dopravy, bydlení a územního rozvoje. Nacher, který je zároveň poslancem, pak vidí svoji pozici také v oblasti legislativ­y. Chce v Poslanecké sněmovně tlačit některé změny zákonů, o které Praha dlouhodobě usiluje. Například hovořil o řešení pravidel pro taxislužby nebo krátkodobé ubytování typu Airbnb, či problému s nekvalifik­ovanými průvodci turistů.

Primátor na sociálních sítích

Představil­i jsme jim náš koaliční program a čekáme, že od nich přijdou připomínky.

Zdeněk Hřib včera dále slíbil, že oproti svým předchůdců­m zlepší i komunikaci navenek. „Paní primátorka se neobjevova­la příliš v médiích a některá z nich u ní byla vyloženě v nemilosti. Doufám, že v tomto budu jednat trochu jinak. Chystám se s občany více komunikova­t tradičními cestami i těmi méně tradičními, tedy elektronic­kými,“řekl s tím, že veřejnost bude informovat například prostředni­ctvím Twitteru. Naopak Adriana Krnáčová se v minulosti na sociálních sítích k aktuálnímu dění nijak pravidelně nevyjadřov­ala.

 ?? Foto: Dan Materna, MAFRA ?? Podepsáno Lídři Jan Čižinský (Praha sobě), Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu/TOP 09) včera svými podpisy stvrdili koaliční smlouvu.
Foto: Dan Materna, MAFRA Podepsáno Lídři Jan Čižinský (Praha sobě), Zdeněk Hřib (Piráti) a Jiří Pospíšil (Spojené síly pro Prahu/TOP 09) včera svými podpisy stvrdili koaliční smlouvu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia