Dnes Prague Edition

Zelení: Žižkov je plný falešné reklamy

-

ŽIŽKOV, VINOHRADY V ulicích Prahy 3 se v noci na pondělí objevily zelené plakáty s různými hesly. Vypadají, jako by patřily straně Zelených, ta to však popírá. Podle zastupitel­e třetí městské části Ondřeje Ruta (Zelení) to je dezinforma­ční kampaň proti straně. „Neznámá skupina zahájila dezinforma­ční kampaň proti Zeleným. Prahu 3 zaplavily letáky, plakáty na lampách a velkoformá­tové bannery s manipulati­vními a lživými texty,“popsal Rut. Komentuje tak hesla jako „Tady parkovat nebudeš! Místo parkovišť vysadíme parky,“nebo „Tady bydlet nebudeš! Developeři další byty nepostaví.“

Podle Ruta je kampaň vytvořená tak, aby zmátla veřejnost. Rut upozorňuje, že Strana zelených není jejím autorem. „Cílem kampaně je pravděpodo­bně narušit úspěšné jednání o vytvoření nové koalice s TOP 09 a STAN a Piráty,“myslí si Rut.

Zástupci Zelených ještě v noci vyrazili do ulic plakáty a plachty strhávat. Kolem půl druhé v noci se podle zastupitel­e Matěje Žaloudka podařilo chytit brigádníky, kteří plakáty vylepovali. Ti podle něj ale jednali na zakázku a nevěděli, že vylepují lživou reklamu.

„Byli to nějací brigádníci, kteří nejsou v žádné straně a nemají s tím nic společného,“řekl Žaloudek s tím, že objednávka podle faktury vzešla od Michala Veselého, což je ale falešné jméno. „Ten člověk sháněl před víkendem brigádníky a dneska ráno dával do žižkovskýc­h skupin na Facebooku příspěvky ve smyslu ,Koukněte, ti Zelení se zbláznili‘,“popsal Žaloudek.

Na přistižené brigádníky zástupci Zelených zavolali policisty, kteří zjišťují další okolnosti.

Zelení se dnes sejdou, aby se poradili, zda kvůli falešným plakátům podají trestní oznámení. Prozatím je vlastními silami z ulic odstraňují a jsou domluvení s Technickou správou komunikací, že reklamu ze sloupů odstraní.

Podle Ondřeje Ruta musela kampaň přijít na statisíce korun. „Negativní kampaň může být dílem politické konkurence, ale důkaz o tom nemáme. Ale jde o kampaň podle mého za stovky tisíc korun, jejímž cílem je poškodit dobré jméno naší strany,“dodal Rut. Na Facebooku také vznikla nově stránka s názvem Chráněná krajinná oblast Žižkov, na které její správci zveřejnili video z rozmisťová­ní plakátů a bannerů. Správci oznamují, že Zelení mají mezi sebou krtka. Kdo však za facebookov­ou stránkou stojí, zatím není jasné. (nuc)

Video na praha.idnes.cz

 ?? Foto: Strana zelených ?? Tady parkovat nebudeš! Podle Zelených má kampaň zmást Pražany. Strana zelených není jejím autorem.
Foto: Strana zelených Tady parkovat nebudeš! Podle Zelených má kampaň zmást Pražany. Strana zelených není jejím autorem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia