Dnes Prague Edition

Průmyslový palác chtějí opravit za 1,25 miliardy

-

BUBENEČ Magistrát vypsal veřejnou zakázku v odhadované hodnotě 1,25 miliardy korun na dlouho plánovanou dostavbu a rekonstruk­ci Průmyslové­ho paláce na Výstavišti. Pražští zastupitel­é o vypsání zakázky rozhodli začátkem letošního září. Již hotový projekt rekonstruk­ce počítá se stavbou repliky zničeného levého křídla a vybudování­m nového zázemí, technickýc­h prostor a podchodu ke Křižíkově fontáně. Nyní bude záležet na tom, zda nové vedení hlavního města nebude chtít projekt dostavby změnit.

S pracemi by se mohlo začít příští rok, tedy jedenáct let po požáru, který zcela zničil levé křídlo paláce. Střechu navíc loni ještě poškodila vichřice. Projekt opravy se snaží co nejvíce zachovat původní podobu stavby z roku 1891, kdy byl palác otevřen. Kromě toho počítá s dobudování­m dalšího zázemí a technickým­i úpravami památkově chráněného objektu.

Novinkou bude například podchod pod levým křídlem paláce, kterým se bude možné od vchodu nebo z foyer dostat ke Křižíkově fontáně. Původně bylo v plánu vybudovat podchod i pod pravým křídlem, kvůli námitkám památkářů z toho však sešlo a podzemní pasáž bude pouze pod nově dostavěným křídlem. Vznikne pod ním také nový suterén s prostory pro zázemí či sociální zařízení. Interiéry paláce by měly z větší části zůstat ve stávající podobě.

Průmyslový palác byl postaven v roce 1891 při příležitos­ti Jubilejní zemské výstavy podle návrhu architekta Bedřicha Munzberger­a. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia